Košice sa zaoberajú finále play-off a mieria do Česka

HC Košice

BRATISLAVA - V hokejových Košiciach sa momentálne zaoberajú finálovou sériou slovenskej Tipsport extraligy, v klube však myslia podľa stredajšieho vydania Hospodárskych novín aj na budúcnosť a manažment už rozbehol rokovania o štarte v českej najvyššej súťaži. "O záujme Košíc vieme, klub si do najvyššej českej súťaže podal prihlášku," citujú Hospodárske noviny viceprezidenta Českého hokejového zväzu Petra Břízu, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Sparty Praha.
Košický klub sa momentálne nevyjadruje k správam o záujme vstúpiť do českej súťaže. V minulosti mu podobná iniciatíva nevyšla, vtedy sa snažil o prestup spoločne so Slovanom Bratislava, ktorý už momentálne hráva v ruskej nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige. Slovenské tímy narazili na nesúhlas zo strany českých. "Momentálne hráme finále extraligy, preto tieto veci nebudem komentovať," reagoval pre stredajšie vydanie Hospodárskych novín Juraj Mondík, prezident košického klubu a generálny manažér nákupných činností v spoločnosti U. S. Steel, najväčšom sponzorovi klubu.
Košický prestup nebude zadarmo, podľa Břízu je táto možnosť reálna. České kluby však budú od finalistu slovenskej extraligy požadovať viaceré kompenzácie. "Podmienkou je to, aby klub HC Košice uhradil náklady súvisiace s cestovaním a ubytovaním českých tímov pri zápasoch v Košiciach," povedala HN hovorkyňa klubu z Karlových Varov Hana Petrželková.
České kluby údajne chcú stanoviť aj konkrétne podmienky, za ktorých by mohli Košičania pôsobiť v ich súťaži. O športovom či spoločenskom prínose účasti šesťnásobného slovenského majstra nikto nepochybuje, problém je však inde. "Za účasťou zahraničných tímov je pomerne veľký organizačný a logistický problém vrátane financovania všetkých nákladov," tvrdil pre HN generálny manažér Plzne Martin Straka. Funkcionári českých klubov by sa košickou žiadosťou mali zaoberať po skončení sezóny.
Ak by z extraligy odišli aj Košice, bola by to ďalšia rana pre najvyššiu slovenskú súťaž. Funkcionári sa momentálne zaoberajú finálovou sériou a až po nej budú riešiť prípadný odchod Košíc. "Neviem o tom a ani to neriešim. Teraz máme finále play-off," citujú Hospodárske noviny šéfa spoločnosti Pro-Hokej Vladimíra Paštinského.