Trénerovi Petrovi Oremusovi nechutila majstrovská cigara

Vítanie šampiónov, foto SITAVítanie šampiónov, foto SITA

BANSKÁ BYSTRICA - Košickí hokejisti obhájili majstrovský titul. Trofej zdvihli nad hlavu po šiestom finálovom dueli v Banskej Bystrici, ktorý vyhrali 2:1 a celú sériu zvládli na zápasy 4:2. Kľúčom k úspechu bolo zvládnuť domáce stretnutia a vyhrať aspoň jedno u súpera. Východniari to dokázali a zaslúžene triumfovali aj v tejto sezóne v slovenskej najvyššej súťaži.

 

Tréner HC Košice Peter Oremus sa teší z prvého titulu, foto SITATréner HC Košice Peter Oremus sa teší z prvého titulu, foto SITA..

"Streli sa dva veľmi dobré tímy. Narazili sme na silného protivníka. Kľúčové bolo, že sme vyhrali dva úvodné finálové zápasy doma a napokon aj vonku, takže sa môžeme tešiť. Bystrica poskladala veľmi skvelý tím, kládla veľký odpor, ale naša práca bola celú sezónu poctivá. Musím poďakovať aj mojim kolegom pred nami, ktorí urobili kus dobrej roboty a my sme na ňu nadviazali," hodnotil cestu za titulom tréner Košíc Peter Oremus, ktorý vystriedal Antona Tomka pred štvrtou štvrtinou základnej časti extraligy a záverečnú fázu i play-off s tímom zvládol na jednotku, preto sa mohol tešiť aj z historického osobného úspechu. "Ja som titul ešte v živote nezískal. Je to krásny pocit. Vďaka týmto ľuďom, s ktorými som v šatni, môžem byť pri tom a fajčiť cigaru. I keď priznám, že mi nechutí, robím tak prvýkrát a už som dvakrát kašlal," netajil košický kouč.
Pod Urpínom sa strelecky darilo hlavne Adamovi Lapšanskému. Počas veľkonočných sviatkov nezabudol zavítať na sväté omše v Banskej Bystrici a súperovi dal po góle v každom zápase. Nestačilo to vtedy na výhru, no v sobotňajšom šiestom finálovom stretnutí bol napokon jeho gól rozhodujúci. "Teší ma, že som pomohol mužstvu a v Banskej Bystrici sme to aj ukončili. Nechceli sme sa spoliehať na posledný zápas doma. Čo sa týka môjho rozhodujúceho gólu, napádal som obrancu, ktorý spadol a ja som už išiel na bránku. Využil som to, čo viem a našťastie mi to tam padlo. Som spokojný, tušil som, že moje strelecké chvíle prídu vo finále, no pomohli spoluhráči, ktorí mi verili, takže teraz môžeme azda oslavovať aj dva týždne," tvrdí 25-ročný útočník spod Tatier, ktorý získal v premiérovej sezóne za Košice svoj prvý majstrovský titul. Z druhého sa tešil autor prvého gólu Košíc Peter Sojčík: "Je to môj najdôležitejší gól v kariére," uviedol 28-ročný rodák z Dubnice a dodal: "Hra mi vo finále až tak nešla, no keď to bolo najviac treba, tak som zabral a dal gól. Vraveli sme si, že musíme byť v Bystrici trpezliví, čo sa podarilo. Obhájiť majstrovský titul je vždy ťažšie, takže veľmi si to vážime."

 

Kapitán majstra Martin Štrbák spolu s rodinou pózuje s trofejami v šatni Steel Arény v Košiciach po návrate spod Urpína, foto SITA - Tibor ZmakKapitán majstra Martin Štrbák spolu s rodinou pózuje s trofejami v šatni Steel Arény v Košiciach po návrate spod Urpína, foto SITA - Tibor Zmak

Skúsený kapitán Košíc Martin Štrbák mal na svojom krku už niekoľko zlatých medailí. S klubmi triumfoval v Rusku aj v Česku a tešil sa i s Košicami na Slovensku. Rovnako si však váži vo svojich 40 rokoch aj tento najnovší zisk titul z aktuálnej sezóny. "Všetky medaily radím vysoko, no oveľa náročnejšie je titul obhájiť. Táto sezóna bola náročná, keďže sme hrali aj Ligu šampiónov a miestami sme už pociťovali, že sily chýbajú. Zmobilizovali sme sa aj napriek tomu, že sa nám v prvej sérii play-off s Piešťanmi zranili traja kľúčoví hráči. Zabrali sme a môžeme sa tešiť," rozhovoril sa zadák Košíc ovenčený aj titulom majstra sveta, pričom najnovší úspech hodnotil po vyfajčení majstrovskej cigary triezvo: "Do Bystrice sme išli s jediným cieľom uspieť a po vynikajúcom výkone celého mužstva sa právom môžeme radovať. Podľa mňa je titul v správnych rukách. Dôležité bolo, že sme si doma vytvorili mečbal v ťažkom piatom zápase a o tomto šiestom sme vedeli, že bude o psychike. Chceli sme hrať dlho nerozhodne a vypracovať si šancu, z ktorej dáme gól. Konečne sme dali viac ako jeden na ľade Bystrice a preto sme vyhrali."

 

Alexander Hylák, veľká opora majstra HC Košice,  foto SITA - Ján ViazaničkaAlexander Hylák, veľká opora majstra HC Košice v šiestom zápase finále play-off, foto SITA - Ján Viazanička

Všetkých šesť finálových zápasov odchytal v bránke Košíc Alexander Hylák. Český gólman bol oporou tímu a v kľúčových okamihoch vedel podržať spoluhráčov. Majstrovský titul si teda vážil oveľa viac ako ten z vlaňajška. "Konečne som si to do sýtosti užil. Vlani play-off odchytal Staňa. Predtým som prehral boj o titul so Slovanom a trošku som to mal v hlave. V tomto poslednom zápase na konci som už veril, že dva góly počas štyridsiatich sekúnd v power-play Bystričania nemôžu dať. Hoci som to nezažil, aby dal niekto štyri góly v hre bez brankára za celkovo asi päť minút dokopy, čo ich hrali. Bystričania predviedli úporný hokej, kádrovo nemali horší tím ako my, rozhodovali drobnosti. Okrem prvého zápasu ostatné neskončili vyšším rozdielom než o gól. Takže som rád, že som dostal v play-off dôveru od trénerov a dúfam, že som im ju aj vrátil dobrým výkonom na ľade," uviedol 31-ročný rodák z Pardubíc medzi košickými majstrovskými žrďami.