Starý známy Slovákov Koreškov prevzal Barys Astana

Jeqvgenij Koreškov, foto yvision.kzJevgenij Koreškov, foto yvision.kz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASTANA - Novým trénerom hokejistov Barysu Astana sa stal bývalý úspešný reprezentant Kazachstanu Jevgenij Koreškov. Súčasťou realizačného tímu účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) bol aj doteraz, nemal však kompetencie hlavného kouča. Koreškov bol asistentom v Baryse od roku 2015, predtým pripravoval mládežnícke reprezentácie Ruska a pracoval aj v kluboch Mládežníckej hokejovej ligy. Jeho pomocníkmi v Baryse budú Galym Mambetaliev, Andrej Šajanov, Alexander Achciger, Alexej Kuznecov a Sergej Tambulov. Informácie zverejnil klubový web.

V sezóne 2016/2017 viedol Barys Eduard Zankovec, pod ktorého taktovkou sa tím z Astany dostal do druhého kola play-off o Gagarinov pohár. V ňom stroskotal na Metallurgu Magnitogorsk. Zankovec po neúspechu Kazachstanu na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta rezignoval zo svojich postov v reprezentácii i Baryse.

Jevgenij Koreškov je dobre známy aj slovenským hokejovým fanúšikom. Keď bola na ľade formácia s bratmi Koreškovovcami, musela sa mať obrana Slovenska vždy na pozore. Mladší Jevgenij hral proti výberu SR už na podujatí C-kategórie majstrovstiev sveta v Spišskej Novej Vsi a Poprade v roku 1994. "Na tento turnaj si rád spomínam. Vtedy sme so Slovenskom dosiahli remízu 0:0," pripomenul v jednom z rozhovorov pre SITA rodák z Usť-Kamenogorska.

Jevgenij Koreškov tiež bol v tíme Kazachstanu, ktorý na zimných olympijských hrách v japonskom Nagane 1998 vyhral nad Slovenskom 4:3 a postúpil do hlavnej fázy turnaja. Dal vtedy dokonca jeden z gólov. "Mal to byť náš predposledný zápas v Nagane, už sme mali kúpené aj letenky na cestu domov. Napokon sme ich museli prebukovať," spomínal s úsmevom Jevgenij Koreškov, ktorý ukončil kariéru v roku 2007. Bol tradičným centrom formácie s bratom Alexandrom a Andrejom Samochvalovom či Konstantinom Šafranovom.