Najviac trofejí bral Moziakin, jedna sa ušla aj Barkerovi

 

Obranca Cam Barker, foto hcslovanObranca Cam Barker, foto hcslovan

MOSKVA - Bratislavský Slovan má prvý raz v histórii svojho účinkovania v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) hráča s bilančným ocenením - zásluhou Cama Barkera, ktorý bol v základnej časti uplynulého ročníka najproduktívnejší medzi obrancami. Kanaďan nazbieral celkovo 40 kanadských bodov (9+31). V nasledujúcej sezóne si už bude obliekať dres kazašského Barysu Astana.

 

Kapitán víťazného Metallurgu Magnitogorsk Sergej Moziakin si zo slávnostného večera 8. ročníka KHL odniesol štyri individuálne oceneni, foto fhr.ruKapitán víťazného Metallurgu Magnitogorsk Sergej Moziakin si zo slávnostného večera 8. ročníka KHL odniesol štyri individuálne oceneni, foto fhr.ru

Hlavným protagonistom utorkového slávnostného večera odovzdávania cien najlepším tímom a jednotlivcom v 8. ročníku KHL v Moskve bol Sergej Moziakin. Útočník a zároveň kapitán víťazného Metallurgu Magnitogorsk si domov odniesol štyri individuálne ocenenia. Stal sa držiteľom Zlatej hokejky pre najužitočnejšieho hráča dlhodobej časti sezóny, tiež bol so 67 bodmi najproduktívnejším hráčom a s 32 gólmi najlepším strelcom základnej časti. Patrí mu aj ocenenie s názvom "Džentlmen na ľade". V kategórii, kde sa vyzdvihuje korektné správanie na ľade, triumfoval medzi útočníkmi. Cenu pre najužitočnejšieho hráča play-off si 35-ročný rodák z Jaroslavľa prevzal už predtým, krátko po skončení rozhodujúceho siedmeho zápasu finále play-off o Gagarinov pohár. Spoluhráčovi Moziakina z útoku Danisovi Zaripovovi sa ušlo ocenenie Železný muž určené pre hráča s najväčším počtom zápasov za dlhšie časové obdobie. Za tri roky absolvoval v KHL dovedna 227 zápasov.
Držiteľ Gagarinovho pohára Metallurg Magnitogorsk sa stal aj premiantom v kategórii Cena Vsevoloda Bobrova pre mužstvo s najväčším počtom strelených gólov v sezóne. Hráči Metallurgu rozvlnili sieť v súčte play-off a základnej časti celkovo 244-krát. Neúspešný finalista CSKA Moskva dostal Pohár kontinentu nesúci meno legendárneho trénera Viktora Tichonova za víťazstvo v základnej časti sezóny 2015/2016 a tiež pohár určený pre víťaza Západnej konferencie. Najlepším trénerom sa stal kouč CSKA Dmitrij Kvartaľnov, najlepším brankárom Iľja Sorokin. Dvaja hráči CSKA figurujú aj v najlepšej formácii sezóny, ktorej protagonisti si odniesli ocenenie Zlatá prilba. Sú nimi brankár Sorokin, obrancovia Nikita Zajcev (obaja CSKA) a Chris Lee (Magnitogorsk) a útočníci Alexander Radulov (CSKA Moskva), Sergej Moziakin a Jan Kovář (obaja Magnitogorsk). Najlepším nováčikom sezóny sa stal 21-ročný Arťom Aľajev z Torpeda Nižnij Novgorod a Cenu za vernosť hokeju obdržal Konstantin Gorokovikov. Útočník Dinama Moskva oslávi v auguste 39 rokov.
Na slávnostnej ceremónii v Moskve nechýbali vedúci predstavitelia KHL Gennadij Timčenko a Dmitrij Černyšenko, ako aj plejáda niekdajších skvelých ruských či sovietskych hokejistov Vladislav Tretiak, Boris Michajlov, Vladimir Myškin, Valerij Kamenskij, Alexej Morozov, Pavel Bure a Alexej Jašin
.