Na Slovakia Cupe v Žiline proti Bielorusku v bránke s J. Hudáčkom

Príprava na zápas, foto Ján SúkupPríprava na Slovakia Cup v Žiline, foto Ján Súkup

ŽILINA - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká od štvrtka do soboty tretia tohtosezónna turnajová previerka, po Nemeckom pohári v Augsburgu a podujatí Arosa Challenge v Nemecku sa zverenci trénera Zdena Cígera predstavia v Žiline na Slovakia Cupe. 

Zimný štadión v Žiline.

Na vynovenom zimnom štadióne v meste pod Dubňom si Slováci zmerajú sily s dvoma súpermi - vo štvrtok 11. februára ich preveria Bielorusi a o dva dni absolvujú stretnutie proti Švajčiarom. V piatok sa v Žiline uskutoční súboj medzi oboma spomenutými súpermi slovenského mužstva. Všetky stretnutia majú začiatok o 17.00 h. "Každý dobrý športovec by sa mal tešiť na domáce prostredie. Musíme hrať zodpovednejšie, ale podpora z tribún nám môže pomôcť k výborným výkonom," povedal pred turnajom Zdeno Cíger. Štvrtkový úvodný zápas proti Bielorusku začneme v bránke s Júliusom Hudáčkom. Hlavný tréner už oznámil aj zostavu - obranné dvojice: Meszároš - Sersen, J. Mikuš - Čajkovský, Švarný - Jánošík, Šedivý - Čerešňák, útočné formácie: A. Šťastný, Viedenský, Cehlárik  - Bartánus, Marcinko, Dravecký -  Dej, L. Hudáček, Bakoš - Skalický, Lušňák, Hrnka.

 

Čo vyhúta trénerské trio (sprava) Cíger, Miklošovič a Bokroš? Foto Ján SúkupČo vyhúta trénerské trio (sprava) Cíger, Miklošovič a Bokroš? Foto Ján Súkup

V porovnaní s predchádzajúcimi dvoma akciami má k dispozícii už aj signatárov už ukončeného bojkotu proti vedeniu SZĽH. V aktuálnom tíme sú nimi bratia Július a Libor Hudáčkovci či skúsený obranca Andrej Meszároš. "Mám radosť, že hráči nehľadali spôsoby, ako sa vyhnúť tejto reprezentačnej akcii,“ poznamenal kouč. "Bratov Hudáčkovcov som dlhšie nevidel a teším sa na spoluprácu. Oboch ich poznám, Libora viac. Na neho som zvedavý, ako teraz zvláda hokejové umenie," dodal Cíger.

Andrej Meszároš kapitánom na Slovakia Cupe, foto Ján SúkupAndrej Meszároš kapitánom na Slovakia Cupe, foto Ján Súkup

Kapitánom slovenského tímu bude obranca Andrej Meszároš z ruského klubu Sibir Novosibirsk, jeho asistentmi ďalší zadák Michal Čajkovský zo Sparty Praha a útočník Andrej Šťastný zo Slovana Bratislava. "Chceme to rozdeliť aj medzi mladších, aby sme si ich otestovali v týchto situáciách," informoval tréner výberu.
Andrej Meszároš bude kapitánom po dlhých jedenástich rokoch  (predtým v sezóne 2004/2005, pozn. red.). "Naposledy som ním bol v reprezentačnej dvadsiatke na majstrovstvách sveta v USA," prezradil 30-ročný hokejista s bohatými skúsenosťami zo zámorskej NHL. "Nad kapitánskym céčkom som vôbec nerozmýšľal. V tíme je dosť hráčov, ktorí by ho mohli nosiť na drese. Aj keby to bol mladší hráč, možno by to bolo dobré, veď aj v NHL je väčšina mladých kapitánov. Vôbec by ma neprekvapilo, keby to bol mladší spoluhráč. A možno by to bolo dobré smerom do budúcnosti,“ doplnil Meszároš.

Slovakia Cup 2016

Slováci si v Žiline zmerajú sily s rovnakými súpermi, akým čelili v decembri na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku. Tím SR vtedy zdolal Bielorusov 4:1 a domácemu výberu tam podľahol 2:3 po samostatných nájazdoch. S Bieloruskom absolvuje slovenský výber jubilejný tridsiaty vzájomný duel (bilancia z pohľadu SR 17 víťazstiev, 1 remíza a 11 prehier, skóre 81:50), so Švajčiarskom pôjde o konfrontáciu s poradovým číslom 63 (26-7-29, 153:138). "Verím, že sa nám bude dariť a vyhráme obe stretnutia," poznamenal na margo súperov kapitán Meszároš.
Švajčiari sa na turnaj v Žiline pripravujú v Klotene neďaleko Zürichu a do dejiska podujatia sa presunú vo štvrtok predpoludním, vo výbere trénera Patricka Fischera figurujú výhradne hokejisti z domácich súťaží. Bielorusi sa pripravovali v Minsku od nedele pod vedením trénera Dava Lewisa. Začínalo 17 hokejistov, neskôr sa pridalo osem hráčov z Dinama Minsk. Všetci z bieloruského kádra pôsobia v domácich kluboch.

Brankári Július Hudáček (vpravo) a Marcel Melicherčík počas tréningu v Žiline, foto SITA - Milo FabianBrankári Július Hudáček (vpravo) a Marcel Melicherčík počas tréningu v Žiline, foto SITA - Milo Fabian


Káder slovenskej mužskej hokejovej reprezentácie na turnaj Slovakia Cup v Žiline:
Brankári: Július Hudáček (Örebrö HK/Švéd.), Marcel Melicherčík (HC Košice)
Obrancovia: Andrej Meszároš (HC Sibir Novosibirsk/Rus./KHL), Eduard Šedivý (HC Košice), Michal Sersen, Ivan Švarný (obaja HC Slovan Bratislava), Adam Jánošík (Piráti Chomutov/ČR), Michal Čajkovský, Juraj Mikuš (obaja HC Sparta Praha/ČR), Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel/ČR)
Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci HC Slovan Bratislava), Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF/Švéd.), Libor Hudáček (Örebrö HK/Švéd.), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Ernest Bokroš a Miroslav Miklošovič (asistenti trénera), Igor Andrejkovič (videotréner), František Okál (lekár), Viktor Fábik a Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Michal Malina a Samul Petráš (maséri), Ľuboš Schwarzbacher (médiá)
 

Obranca Michal Čajkovský do Žiliny s dobrou  formou zo Sparty Praha, foto Ján SúkupObranca Michal Čajkovský v Žiline s dobrou  formou zo Sparty Praha, foto Ján Súkup

Program turnaja Slovakia Cup v Žiline:
štvrtok 11. februára: Slovensko - Bielorusko (17.00)
piatok 12. februára: Švajčiarsko - Bielorusko (17.00)
sobota 13. februára: Slovensko - Švajčiarsko (17.00)

BIELORUSKO
Brankári: Alexander Boroduľa (Junosť Minsk), Ivan Kuľbakov (Dinamo Minsk "20"), Michail Karnauchov (Dinamo Molodečno), Dmitrij Miľčakov (Dinamo Minsk)
Obrancovia: Roman Ďukov, Kristian Chenkeľ (obaja Junosť Minsk), Alexander Jeronov (HK Gomeľ), Iľja Kaznadej (Neman Grodno), Vladislav Gončarov (Dinamo Minsk "20"), Jevgenij Licovec, Nikita Ustinenko (obaja Dinamo Minsk)
Útočníci: Pavel Razvadovskij (Junosť Minsk), Nikita Komarov, Sergej Drozd, Alexander Kulakov, Dmitrij Ambrožejčik, Charles Linglet, Stanislav Lopačuk (všetci Dinamo Minsk), Jevgenij Solomonov, Arťom Volkov, Pavel Musijenko (všetci HK Gomeľ), Artemij Černikov, Danila Karabaň, Jegor Šarangovič (všetci Dinamo Minsk "20"), Arťom Demkov (Šachťor Soligorsk)

ŠVAJČIARSKO
Brankári: Robert Mayer (Servette Ženeva), Sandro Zurkirchen (Ambri-Piotta)
Obrancovia: Lukas Frick (Kloten Flyers), Joel Genazzi (HC Lausanne), Samuel Guerra (HC Davos), Timo Helbling, Ramón Untersander (obaja SC Bern), Anthony Huguenin (EHC Biel), Jérémie Kamerzin, Yannick Rathgeb (obaja Fribourg-Gottéron)
Útočníci: Yannick-Lennart Albrecht (SC Langnau Tigers), Reto Schäppi, Chris Baltisberger (obaja Zürich SC Lions), Alessio Bertaggia (HC Lugano), Tristan Scherwey, Simon Bodenmann (obaja SC Bern), Dario Simion, Enzo Corvi (obaja HC Davos), Etienne Froidevaux (HC Lausanne), Dominic Lammer (EV Zug), Killian Mottet (Fribourg-Gottéron), Vincent Praplan (Kloten Flyers), Noah Rod (Servette Ženeva)

Tomáš Marcinko na masáži, foto Ján SúkupTomáš Marcinko v opatere fyzioterapeuta Andreja Foltýna, foto Ján Súkup