Marián Gáborík by trofej venoval aj Pavlovi Demitrovi

Jóži a Majo, resp. hokejová legenda Jozef Golonka a Marián Gáborík,  Hokejista roka 2014i, foto SITA - Jozef Jakubčo

Jóži a Majo, resp. hokejová legenda Jozef Golonka a Marián Gáborík,  Hokejista roka 2014, foto SITA - Jozef Jakubčo

BRATISLAVA - Útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík by ocenenie Hokejista roka 2014 rád venoval Pavlovi Demitrovi, ktorý pred troma rokmi tragicky zahynul pri leteckej katastrofe pri Jaroslavli. "Keby tu bol Paľko Demitra s nami, určite by sa veľmi tešil z tejto ceny. On ju v minulosti získal, teraz by sa radoval so mnou. Teraz by som ju okrem najbližších venoval aj jemu,“ hovoril po skončení slávnostného večera v Bratislave Marián Gáborík.

Pavol Demitra s Mariánom Gáboríkom na MS 2011, foto: IIHF.comPavol Demitra a Marián Gáborík na MS 2011, foto SITA

Tridsaťdvaročný rodák z Trenčína mal z prvého podobného ocenenia veľkú radosť. Ešte viac ju zvýraznila cena pre najlepšieho útočníka SR, ktorú získal druhýkrát po roku 2012. Gáborík však vníma, že ak by sa mu nepodarilo vybojovať so spoluhráčmi z Los Angeles Stanleyho pohár, výročnú trofej by asi nezískal. "Už len tá fráza ´Najlepší hokejista Slovenska´ znie veľkolepo. Dostal som toto ocenenie v konkurencii Zdena Cháru či Mariána Hossu, čo je už veľká pocta. Veľmi si to vážim. Hokej je kolektívna hra, tento úspech je aj vďaka triumfu v Stanleyho pohári. Pre mňa veľa znamená, mám z neho radosť. Bez spoluhráčov by sa mi ho však nepodarilo získať," tvrdí Gáborík.
Za triumfy v tohtoročných hlasovaniach vďačí najmä vydarenému play-off v zámorskej NHL, v ktorom sa na zisku Stanleyho pohára podieľal v 26 zápasoch štrnástimi gólmi a ôsmimi asistenciami. Pre Gáboríka to bola prvá veľká tímová trofej. Do Los Angeles sa dostal v rámci sezónnej výmeny z Columbusu, predtým hral v NHL aj v New York Rangers a Minnesote Wild. Slovensku tento rok pre zdravotné problémy nepomohol na olympijskom turnaji v Soči. "Mám za sebou zvláštnu sezónu - ako na hojdačke. Jej začiatok bol, aký bol. Postihli ma viaceré zranenia, ale po výmene ma hokej začal baviť viac. Išiel som do mužstva, ktoré už niečo vyhralo a uspelo opäť," dodal Marián Gáborík, ktorý je v ére samostatnosti jedenástym najlepším hráčom SR v sezóne. Úspech v ankete dosiahli v minulosti viacerí jeho kamaráti z Trenčína, Marián Hossa so Zdenom Chárom sú najúspešnejšími v histórii anketových hlasovaní pod Tatrami so štyrmi prvenstvami.