Fehérváry by si trúfal aj na seniorské MS, chce sa presadiť v druhej najvyššej švédskej súťaži

Kapitán SR 18 Martin Fehérváry s trofejou fair play pre najslušnejší tím svetového šampionátu, foto iihf.comKapitán SR 18 Martin Fehérváry, foto iihf.com

BRATISLAVA - Slovenský hokejista Martin Fehérváry má za sebou životnú sezónu. V sedemnástich rokoch nastúpil na 9 stretnutí najvyššej švédskej dlhodobej súťaže SHL za Malmö Redhawks, zúčastnil sa na MS hráčov do 20 rokov a ako kapitán viedol slovenskú reprezentáciu na svetovom šampionáte jeho vekovej kategórie v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Fehérváry však poodhalil, že sa mu nepodarilo splniť všetky ciele, ktoré si stanovil pred ročníkom 2016/2017. „Začiatok sezóny som mal pomerne ťažký, pretože som utrpel zopár zranení. Na Memoriáli Ivana Hlinku som si zlomil ruku. Keď som sa dal dokopy, odohral som asi dva zápasy, dostal som ´hit´ a skončil som s natrhnutými väzmi v ramene. S týmto ramenom som mal problémy až do novembra. Vybojoval som si však nomináciu na MS hráčov do 20 rokov, tak som bol veľmi rád, pretože to bol jeden z mojich predsezónnych cieľov. V klube som chcel odohrať väčšinu stretnutí v seniorskom tíme, to sa mi, žiaľ, nepodarilo. Druhá časť sezóny mi pomerne vyšla - v juniorke som na ľade trávil veľa času a darilo sa mi aj v bodovaní. Škoda, že na ‘osemnástkach’ sme nedosiahli žiadny výrazný úspech. Predviedli sme peknú hru a mohlo to dopadnúť oveľa lepšie,“ povedal Fehérváry.

Rodák z Bratislavy patril medzi lídrov tímu na MS hráčov do 18 rokov s dejiskom v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Po šampionáte figuroval v najlepšej trojici spomedzi slovenských hokejistov. Fehérváry bude mať aj preto na domáci šampionát najkrajšie spomienky, no mrzí ho konečné umiestnenie.Už pred turnajom sme vyhlasovali, že chceme zabojovať o medailu, a smelo poviem, že sme na to aj mali. Tri zápasy sme prehrali o gól,“ uviedol ‘Fehy’, ktorému učarovala najmä kulisa na štadióne v Poprade: „Hral som pred 15 000 ľuďmi na MS hráčov do 20 rokov, keď sme nastúpili proti domácej Kanade, ale takú atmosféru, aká bola v Poprade, som doteraz nikdy nezažil. Ľudia celý čas kričali a povzbudzovali nás. Boli sme na domácej pôde, bolo to naozaj skvelé. Veľkú podporu sme mali aj mimo štadióna: na uliciach či prostredníctvom sociálnych sietí. Doteraz ma ľudia občas zastavia na ulici a vypýtajú si fotku. Hlavne tesne po šampionáte bol nával fanúšikov naozaj obrovský,“ vyhlásil.

Talentovaný hokejista v televízii sledoval aj vystúpenie svojich seniorských kolegov na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a vo Francúzsku. Slováci obsadili na svetovom šampionáte 2017 až 14. miesto, najhoršie v histórii účastí v elitnej kategórii od roku 1996. Ja som tam nebol, takže sa mi to ťažko hodnotí. Videl som niekoľko zápasov. Chalani to mali určite ťažké,“ povedal Fehérváry a vzápätí sa vyjadril aj k absencii slovenských hviezd zo severoamerickej NHL. „Je to rozhodnutie jednotlivcov. Nikto nevidí do hlavy konkrétneho hráča - môže sa cítiť zle, nemusí mať formu. Je tam veľa rôznych dôvodov. Bolo to ich rozhodnutie a je to iba na nich,“ doplnil.

Pred štartom seniorských MS vyzývali priaznivci v rôznych diskusiách trénera slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger, aby nominoval i hráčov z ‘osemnástky’, ktorá sa prezentovala ofenzívnou hrou a získala si podporu fanúšikov. „Ja osobne by som si na to určite trúfol, ale ťažko povedať, či by som to aj zvládol. Je to veľký skok. Ako povedal aj tréner Cíger, je to iný level a seniorský hokej je naozaj niekde inde. Viem to posúdiť, keďže som v uplynulej sezóne hral v dorasteneckom, juniorskom i seniorskom tíme. Hráči, ktorí tam boli, sú na svetovej úrovni a bola by to pre mňa veľká škola,“ povedal zdravo sebavedomý Fehérváry.

Liška, Fehérváry, Pospíšil a Ivan po zápase SR18 - Fínsko 18 na MS 2017 v Poprade, foto Ján SúkupLiška, Fehérváry, Pospíšil a Ivan po zápase SR18 - Fínsko 18 na MS 2017 v Poprade, foto Ján Súkup


Talentovaný obranca sa počas leta dohodol na hosťovaní v mužstve IK Oskarshamn pôsobiacom v druhej švédskej lige Allsvenskan. „Hlavným dôvodom bol tréner, ktorý ma minulý rok viedol v ‘áčku‘ a mali sme dobrý vzťah. Má záujem o to, aby som sa niekde dostal a aby som sa čo najviac zdokonalil. Myslím si, že je to dobrá voľba, keďže je to druhá najvyššia švédska súťaž a vychádzajú odtiaľ skvelí hráči,“ vyhlásil odchovanec HK Ružinov, ktorý by mal nastupovať hlavne v prvom tíme.Mal by som nastupovať za seniorov, ale žiadny špeciálny prísľub som nedostal. Idem tam ako mladý a pomerne neznámy hráč. Ako som spomínal, tréner ma pozná a verím, že ho zaujmem a budem hrať čo najviac.“

Fehérváry pôsobí vo Švédsku už tri sezóny a hoci mal možnosť zmeniť prostredie, zotrvá na severe Európy ešte minimálne jednu sezónu.Mal som aj ponuky z Ameriky, bolo toho viac. Rozhodol som sa takto a pevne verím, že to bolo dobré rozhodnutie,“ povedal potenciálny účastník budúcoročného vstupného draftu do NHL. Dlhodobý mládežnícky reprezentant Slovenska už pochytil základy švédskeho jazyka, stále sa však dorozumieva prevažne po anglicky.Viem niečo po švédsky, väčšinou rozumiem, najmä tie hokejové frázy. Rozprávať je oveľa zložitejšie, komunikujem hlavne po anglicky. Túto sezónu by som to už chcel prelomiť a dostať sa do švédčiny na sto percent,“ uzavrel Martin Fehérváry.