Slovensko v prvom z ôsmich prípravných zápasov pred MS zdolalo Dánsko

Slovensko - Dánsko v Bratislave, foto SITA / Marko ErdZo stretnutia Slovákov s Dánmi, foto SITA / Marko Erd

ODENSE -  Zverenci trénera Zdena Cígera zvládli prvý z ôsmich prípravných zápasov pred majstrovstvami sveta, v rámci Euro Hockey Challenge, a Dánov zdolali po góloch Libora Hudáčka a Patrika Lušňáka 2:0. Mužom zápasu bol hosťujúci brankár Júluis Hudáček, ktorý vychytal čisté konto. Slováci si v Odense pripísali dvanáste vzájomné víťazstvo nad Dánskom zo šestnástich zápasov. 

Slovenských reprezentantov čaká v Dánsku ešte jeden zápas - v  sobotu (8.4.) o 16:00 v Aalborgu. Nasledovať budú domáce stretnutia proti Švajčiarom a Fínom, generálkou na svetový šampionát budú dva zápasy v Nórsku. 

Euro Hockey Challenge - Odense (Dán.) - štvrtok:

Dánsko - Slovensko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 34. L. Hudáček (M. Bakoš), 59. Lušňák (L. Hudáček)
Vylúčení: 2:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 567 divákov

Zostavy
Dánsko: Dahm - Larsen, J. Jensen, D. Nielsen, N. Jensen, Kristensen, Lauridsen, Röndbjerg, Boysen - Madsen, P. Regin, K. Jensen - N. Christensen, S. Nielsen, Meyer - From, Jakobsen, Poulsen - M. Chistensen, Mikkel Höjbjerg, Martin Höjbjerg
Slovensko: J. Hudáček - J. Mikuš, Čajkovský, Švarný, Gernát, J. Brejčák, Čerešňák, E. Šedivý - M. Bakoš, L. Hudáček, Dravecký - Lapšanský, Cingeľ, Kudrna - M. Bartánus, Suja, Lušňák - Hrnka, Preisinger, Vandas - Svitana

Naši reprezentanti vstúpili do zápasu dobre. Boli aktívni, súpera napádali a vytvorili si niekoľko sľubných šancí. Paradoxne najväčšiu mali Dáni. Štyri a pol minúty pred koncom prvej dvadsaťminútovky urobil chybu nešťastným manévrom za vlastnou bránkou Július Hudáček a Meyer mohol otvoriť skóre, odkrytú bránku však netrafil. Aktivitu Slovákov v prvej tretine zbrzdili dve oslabovky.
Aj v druhej tretine boli naši reprezentanti o čosi aktívnejší. Po góle volala hlavne Čajkovského príležitosť, keď si v 22. minúte po Preisingerovej prihrávke nakorčuľoval pred bránku. Gólman domácich Dahm však držal čisté konto. Až do 34. minúty, keď si Libor Hudáček šikovne obkorčuľoval jeho bránku a bekhendom z otočky otvoril skóre.
V poslednej dvadsaťminútovke Dáni zvýšili aktivitu a zlepšili pohyb, čo Slovákom spôsobovalo nemale problémy. Hudáček však v bráne držal svojich spoluhráčov. Tí však pohybom na súpera nestačili, z čoho plynuli vylúčenia a následne presilové hry Dánov. Zverenci trénera Zdena Cígera sa ubránili a po jednej z oslaboviek dokonca využili rozhodenosť súpera. Víťazstvo našej reprezentácie potvrdil šikovnou strelou spomedzi kruhov Patrik Lušňák. 
 
Tréner tímu Slovenska Zdeno Cíger: "Cítili sme istotu zo strany Jula Hudáčka. Nechali sme ho vyniknúť, pretože sme robili chyby v obrane, hlavne od okamihu, kedy sme sa dostali do vedenia. V takých situáciách musíme hrať jednoduchšie, ale dôležité je, že sme zápas nakoniec dotiahli do víťazného konca. Našou slabinou je zatiaľ útok. Vytvorili sme si niekoľko nebezpečných šancí, no budeme musieť popracovať na zakončení. Naša efektivita mohla byť jednoznačne lepšia, na prvý zápas to však bolo dobré. Všetko stálo na pevnej obrane. Ľad v Odense nebol práve najlepší. Už na tréningu puky odskakovali od hokejok a v takom stave sa potom ťažko niečo vymýšľa smerom dopredu. Zápas si zanalyzujeme a pôjdeme do ďalšieho zápasu. Myslím však, že máme na čom stavať."