V Skalici ukážkové akcie Slovákov, ale aj varovné poľavenie

Ukážkový prienik z rohu klziska zakončil Dravecký otváracím gólom, keď si vychutnal brankára Dánov Nielsena, foto SITA- Martin MedňanskýUkážkový prienik z rohu klziska zakončil Dravecký otváracím gólom, keď si vychutnal brankára Dánov Nielsena, foto SITA- Martin Medňanský

SKALICA - Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila nad Dánskom 4:3 po predĺžení vo štvrtkovom prípravnom zápase v Skalici v seriáli Euro Hockey Challenge. Duel nedohral útočník Marko Daňo, ktorý odstúpil v 45. min, no podľa tímového lekára je v poriadku.

 

Brankár Hudáček mal dve tretiny minimum práce, no  v záverečnej mu Dáni znepríjemnili život, foto Ján SúkupBrankár Hudáček mal dve tretiny minimum práce, no  v záverečnej mu Dáni znepríjemnili život, foto Ján Súkup

Zverenci Zdena Cígera mali v celom priebehu stretnutia viac z hry. Skóre zápasu otvoril už v 2. min Vladimír Dravecký. V druhej časti v presilovkách skórovali Martin Bakoš a Martin Réway. Za Dánov v 51. min znížil v početnej výhode Niclas Jensen, ten istý hráč potom skorigoval na rozdiel jedného gólu a vyrovnanie zariadil Hansen. Tesne pred koncom tretej tretiny Patrik Lušňák nepremenil trestné strieľanie. Rozhodnutie zariadil v predĺžení Andrej Meszároš.
Dravecký strelil svoj deviaty reprezentačný gól, Bakoš štvrtý a Réway druhý.

Odveta je na programe v sobotu 30. apríla o 17.00 h v Bratislave, pre obe mužstvá to bude generálka na majstrovstvá sveta v Rusku.

SLOVENSKO - DÁNSKO 4:3 po predĺžení

Slováci mali veľmi dobrý vstup do duelu. V 2. min Dravecký získal puk v rohu útočného pásma, pretlačil sa pred brankára S. Nielsena a pomedzi jeho betóny otvoril skóre - 1:0. Obaja súperi potom nevyužili jednu presilovku. V druhom oslabení tesne pred koncom I. tretiny tím SR síce inkasoval, no rozhodcovia gól protivníka neuznali pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku.
Hneď v úvode druhej časti mal veľkú šancu Daňo, ale bekhendom nezasiahol puk ideálne a skóre sa nezmenilo. V 27. min previedol pekné sólo bez gólového zakončenia Viedenský, vybojoval však presilovku. V početnej výhode Réway nabil M. Bakošovi a ten z ľavého kruhu zvýšil na 2:0. O dve minúty bolo už 3:0, opäť v presilovke sa po akcii na jeden dotyk dostal k puku Réway a do prázdnej bránky skóroval.

Na ľade v Skalici sa objavil aj hráč NHL Martin Marinčin,  foto Ján SúkupNa ľade v Skalici sa objavil aj hráč NHL Martin Marinčin,  foto Ján Súkup

V 44. min bekhendové zakončenie Sersena skončilo tesne veľa súperovej bránky. Slováci potom hrali päťminútovú presilovku, počas ktorej neboli veľmi nebezpeční. Dáni však početnú výhodu využili, keď Niclas Jensen delovkou prestrelil J. Hudáčka - 3:1. Švarný potom trafil hornú žrď. Dáni v 54. min strelili veľmi rýchlo dva góly: najprv Niclas Jensen znížil a o 35 sekúnd neskôr Hansen vyrovnal na 3:3. V 58. min nepremenil trestné strieľanie Lušňák. V predĺžení zariadil triumf Slovákov obranca Meszároš.

Povedali po stretnutí:

Zdeno Cíger (tréner SR): "Mali sme dobrý štart a takmer počas celého duelu sme kontrolovali hru. Robí nám problémy, že na chvíľu poľavíme a súpera dostaneme na koňa. Nesmieme vypnúť ani na moment. V päťminútovej presilovke sme úplne prestali hrať a tam sa to lámalo. Musíme to zlepšiť."

Jan Karlsson (tréner Dánska): "Od úvodu sme boli pod tlakom a z toho pramenili inkasované góly. To, že sme po prvej časti prehrávali len o jeden, bolo pre nás dobré. V druhej tretine sme často sedeli na trestnej lavici a dostali sme ďalšie dva góly. V tretej sme ukázali našu silu a vyrovnali sme na 3:3. Tento duel nám ukázal dosť."

Martin Réway (útočník SR): "Nebol to ľahký duel. Rozohrali sme ho dobre a viedli sme 3:0. Potom sme prestali hrať a trochu zbytočne sme sa stiahli. Musíme hrať celých 60 minút aktívne, aby sme si to vyskúšali. Ak by sme hrali v tretej časti tak ako v prvých dvoch, isto sa nám to nestane."

Andrej Meszároš (obranca SR): "Bol to skrat. Takéto výpadky sa nám na MS môžu vypomstiť. Viedli sme 3:0 a mali sme dať ešte jeden gól, či už v presilovke, alebo Ivan Švarný trafil hornú žrď."

Marko Daňo (útočník SR): "Som v poriadku, ale lekári nechceli, aby som dohral. Mám na oku monokel, toho súpera som vôbec nevidel a dostal to rovno do hlavy. Viedli sme 3:0 a presilovky nám vychádzali. Martinovia si to tam skvele hádzali. Prvé dve tretiny sme hrali ako jedno mužstvo a Dánov sme do ničoho nepúšťali. A záver duelu som nevidel."

Martin Bakoš (útočník SR): "V nevyužitej päťminútovej presilovke sme asi stratili tempo, súper sa ubránil a dostal impulz. Musíme však hrať celých 60 minút, bez ohľadu na okolnosti."

Július Hudáček (brankár SR): "Až do päťminútovej presilovky sme hrali dobre, v početnej výhode sme mali rozhodnúť. To sa nám v závere vypomstilo. Musíme hrať kompaktne celých 60 minút."
 

Euro Hockey Challenge - Skalica - štvrtok:
Slovensko - Dánsko 4:3 po predĺžení (1:0, 2:0, 0:3 - 1:0)
Góly: 2. Dravecký (M. Bartánus, T. Marcinko), 27. M. Bakoš (Réway, Meszároš), 29. Réway (M. Bakoš, Daňo), 61. Meszároš - 51. Niclas Jensen (J. Jensen), 54. Niclas Jensen (M. Madsen, Storm), 54. Hansen (Starkov, Ehlers)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: 45. Lassen (Dán.) 5+DKZ , presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Müllner - Výleta, Šefčík (všetci SR), 3158 divákov

Zostavy:
Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, J. Mikuš, Švarný, Jaroš - M. Bakoš, Réway, Daňo - Cehlárik, Viedenský, A. Šťastný - Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus - Skalický, Lušňák, T. Hrnka
Dánsko: S. Nielsen - Kristensen, J. Jensen, Lauridsen, Lassen, D. Nielsen, Nicolas Jensen, Mads Bödker - Storm, M. Madsen, Niclas Jensen - Hansen, Starkov, Ehlers - Bau Hansen, M. Green, Bjorkstrand Poulsen, Aagaard, From