Hokejová sobota v zahraničí

BRATISLAVA -  Sobotňajšie aktuality zo sveta zahraničného hokeja na ľade i mimo mantinelov:

Liiga - nové logo fínskej SM-Liigy

Hráči tímu Kärpät Oulu obhájili fínsky majstrovský titul. Zverenci trénera Lauriho Marjamäkiho zvíťazili v sobotňajšom rozhodujúcom siedmom súboji finále play-off najvyššej fínskej hokejovej súťaže nad Tapparou Tampere 2:1 po dvojnásobnom predĺžení. Majstrovské oslavy pred domáce mužstvo zariadil iba 17-ročný útočník Sebastian Aho v 81. min duelu. Kärpät získal siedmy fínsky titul v histórii klubu.

Siedme stretnuti finále play-off najvyššej fínskej hokejovej súťaže Liiga (hralo sa na štyri víťazstvá):
Kärpät Oulu - Tappara Tampere 2:1 po dvojnásobnom predĺžení (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0 1:0) - konečný výsledok série 4:3, Kärpät získal majstrovský titul

Výsledky sobotňajších stretnutí série Euro Hockey Challenge:

Bielorusko - Nórsko 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Dánsko - Nemecko 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)

Legendárny Viačeslav Fetisov je opäť súčasťou výboru riaditeľov Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Päťdesiatsedemročný niekdajší vynikajúci obranca už pracoval vo výbore v rokoch 2008 až 2012. Fetisov v súčasnosti zastupuje Prímorský kraj v hornej komore parlamentu. Od roku 2013 pracuje v mužstve Admiral Vladivostok, v roku 2014 neúspešne kandidoval na post prezident Ruskej hokejovej federácie (FHR).

Zástupcovia Ruskej hokejovej federácie (FHR) v sobotu oficiálne požiadali klub zámorskej NHL Pittsburgh Penguins o uvoľnenie útočníka Jevgenija Malkina pre potreby reprezentácie na májových majstrovstvách sveta v Česku. "Postupujeme podľa obvyklej schémy. Požiadali sme generálneho manažéra Penguins o jeho uvoľnenie. Ak lekárska prehliadka, ktorú kluby NHL organizujú po konci sezóny, dopadne dobre, tak čakáme Jevgenija v tíme," informoval Valerij Fesiuk z FHR. Ako je známe, Pittsburgh prehral v 1. kole play-off NHL s NY Rangers 1:4 na zápasy. Malkin v celej sérii nezískal ani jeden kanadský bod.

Prepustený generálny manažér Bostonu Peter Chiarelli nezostal dlho bez práce, klub hokejovej NHL Edmonton Oilers ho vymenoval za prezidenta pre hokejové operácie a generálneho manažéra. Doteraz tieto funkcie vykonávali Kevin Lowe a Craig MacTavish. Obaja zostávajú naďalej pracovať v organizácii Oilers. "Peter povedie našu skupinu. Veríme, že je to krok správnym smerom," uviedol predseda predstavenstva Oilers Bob Nicholson. Chiarelli skončil v Bostone ako generálny manažér po deviatich rokoch 15. apríla. Pod jeho vedením vyhrali Bruins v roku 2011 Stanleyho pohár a o dva roky neskôr hrali vo finále. V tejto sezóne však nepostúpili do play-off. "Je to tvrdý biznis, nikdy predtým ma nevyhodili. V Bostone som prežil deväť skvelých rokoch, niekedy však veci potrebujú zmenu. Rešpektujem tento proces, mňa čaká teraz nová výzva," uviedol Chiarelli, ktorý v minulosti pracoval aj pre klub NHL Ottawa Senators.