Zdeno Cíger členom Siene slávy slovenského hokeja

BRATISLAVA - Charizmatický hráč i tréner Zdeno Cíger sa stal novým členom Siene slávy slovenského hokeja. Do dvorany uviedli 44-ročného rodáka z Martina počas sobotňajšieho vyhlásenia Hokejistu roka 2014 v Bratislave. Sieň slávy slovenského hokeja má nového člena po dvoch rokoch, naposledy v apríli 2012 do nej in memoriam uviedli Pavla Demitru.

Prezident SZĽH Igor Nemeček, novovymenovaný člen Siene slávy slovenského hokeja Zdeno Cíger a minister školstva, výskumu, vedy a športu SR Peter Pellegrini počas slávnostného udeľovania cien, foto SITA- Jozef JakubčoPrezident SZĽH Igor Nemeček, novovymenovaný člen Siene slávy slovenského hokeja Zdeno Cíger a minister školstva, výskumu, vedy a športu SR Peter Pellegrini počas slávnostného udeľovania cien, foto SITA- Jozef Jakubčo

Cíger musel predčasne odísť z vrcholového hokeja pre zdravotné problémy ako 37-ročný. Martinský odchovanec sa do svetového hokeja odrazil cez trenčiansku Duklu. Začiatkom 90. rokov odišiel do zámoria, kde sa etabloval v NHL ako tvorivý hráč. Hral za New Jersey a Edmonton, počas neskoršieho obdobia aj za New York Rangers a Tampu Bay. V najlepších hokejových rokoch sa rozhodol pre návrat na Slovensko a v drese bratislavského Slovana získal ako hráč a neskôr aj ako tréner majstrovské tituly. Slovenskej hokejovej reprezentácii pomohol k etablovaniu sa medzi svetovú elitu. Získal bronz na MS 2003. Po skončení kariéry bol trénerom, Slovan priviedol k dvom majstrovským titulom. Neskôr si otvoril hokejovú akadémiu, kde sa venuje výchove mladých talentov zo sociálne slabších rodín.
"Radšej by som radosť a emócie ukázal na ľade. Vďaka patrí mojim rodičom, staršiemu bratovi, najbližším, ktorí ma podporovali a utvorili zázemie, aby som hral hokej. Bolo tam mnoho trénerov, spoluhráčov, kamarátov, ľadárov, ktorí ma tlačili, aby som hral hokej," uviedol v ďakovnej reči počas galavečera Zdeno Cíger.
Sieň slávy slovenského hokeja založili v roku 2002. Prvých desať členov prijali do vyberanej spoločnosti v decembri 2002. Odvtedy sa dvorana rozrastala každoročne s výnimkou rokov 2010 a 2013, momentálne má 28 členov. V súčasnosti je expozícia Siene slávy slovenského hokeja inštalovaná v priestoroch Zimného štadiónu Ondreja Nepelu.

ZDENO CÍGER
Narodený: 19. októbra 1969 v Martine
Post: útočník
Hráčska kariéra: MHC Martin, Dukla Trenčín, New Jersey Devils, Utica Devils, Edmonton Oilers, Slovan Bratislava, New York Rangers, Tampa Bay Lightning
Štatistiky v reprezentácii SR: 108 zápasov, 34 gólov
Štatistiky v reprezentácii ČSFR: 43 zápasov
Štatistiky v extralige: 444 zápasov, 200 gólov, 328 asistencií, 4x majster SR (1998, 2000, 2003, 2005 - všetky so Slovanom)
Štatistiky v NHL: draft - 3. kolo, 54. miesto/New Jersey, základná časť: 352 zápasov, 94 gólov, 134 asistencií, play-off: 13 zápasov, 2 góly, 6 asistencií
Trénerská kariéra: asistent trénera SR, hlavný kouč Slovan Bratislava