Bielorusi uvažujú o odhlásení Dinama Minsk z KHL

KHL logo

MINSK / MOSKVA - Piatok priniesol v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) zaujímavú mediálnu prestrelku medzi ruskou a bieloruskou stranou. Podľa viceprezidenta Ruskej hokejovej federácie (FHR) Romana Rotenberga je totiž absurdné, že hráči s bieloruským pasom majú v najvyššej ruskej súťaži rovnaký status ako domáci hokejisti. Nepáči sa mu ani rovnaký postup v prípade Kazachstanu. "Prečo majú také privilégia iba Bielorusko a Kazachstan, Lotyšsko však nie? Áno, KHL je medzinárodná liga, potrebuje nejaké pravidlá. Bieloruský pas majú napríklad Kevin Lalande či Geoff Platt, ktorí ani nie sú Bielorusi," povedal R. Rotenberg.
Reakcia druhej strany na seba nenechala dlho čakať a Bieloruská hokejová federácia (FHBR) vydala stanovisko, podľa ktorého Minsk zvažuje ukončenie pôsobenia miestneho Dinama v KHL. "Opätovné zaradenie Bielorusov medzi legionárov by bolo ako vraziť nôž do chrbta. Ešte počas májových majstrovstiev sveta v Česku ruský minister športu Vitalij Mutko deklaroval, že minimálne nasledujúce dve sezóny budú mať hráči s bieloruským pasom status domácich hokejistov. Ak chce byť KHL druhou najlepšou ligou na svete, rozhodnutia musí prijímať jej vedenie, nie tretia strana. Ak by niečo také ruská strana schválila, reálne by sme uvažovali o odhlásení Dinama Minsk z tohto projektu," poznamenal šéf FHBR Igor Račkovskij.
Jeho slová však vzápätí trochu korigoval generálny sekretár federácie Jevgenij Nikitin. "Zatiaľ neuvažujeme o odhlásení Dinama Minsk z KHL. V prvom rade je to záležitosť klubu a rozhodnutie nemožno urobiť zo dňa na deň. Síce zatiaľ neodhlasujeme mužstvo z ligy, no bude to jedna z možností. Isto tak neurobíme počas sezóny 2015/2016, ktorá sa už začala," informoval Nikitin.
Informácie priniesol ruský portál Championat.com.