Finále play-off doteraz v duchu môj dom, môj hrad

Útočník Nitry Laliberté (vpravo) a brankár Banskej Bystrice Bacashihua - dve výrazné posobnosti finále play-off, foto SITA - Martin HavranÚtočník Nitry Laliberté (vpravo) a brankár Banskej Bystrice Bacashihua - dve výrazné posobnosti finále play-off, foto SITA - Martin Havran

BANSKÁ BYSTRICA - Finálová séria o titul v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži je po dvoch domácich víťazstvách Nitry aj Banskej Bystrice naďalej otvorená. Stále totiž platí pravidlo "Môj dom, môj hrad", keď mužstvám pomáhajú vlastní diváci i podmienky, na ktoré sú počas celej sezóny zvyknutí. Hokejisti spod Urpína mohli ťažiť cez víkend z vynikajúcich úvodných minút oboch duelov, v ktorých položili základ úspechu. V sobotňajšom treťom súboji dali na začiatku súboja tri góly, v nedeľňajšom štvrtom dva. "Podstatné boli úvody zápasov a tie nám vyšli. Splnili sme tak cieľ, ktorý sme si dali pred víkendom," netajil spokojnosť kanonier "baranov" Roman Tománek, ktorý v nedeľnom zápase zaznamenal dva góly z presiloviek a výraznou mierou sa podpísal pod triumf 4:2. "Je úplne jedno, kto dáva góly, dôležité sú víťazstvá. V sobotu to potiahli iní chalani, v nedeľu to tam padlo mne. Napríklad pri prvom góle to bola pekne zohratá akcia, ja som to dal už iba do prázdnej bránky. Finálová séria je vyrovnaná 2:2, začína sa prakticky od nuly. Ak chceme byť úspešní, musíme vyhrať nielen doma, ale aj u súpera," pokračoval Roman Tománek.
Finálové stretnutia vyšli v domácom prostredí aj americkému brankárovi Banskej Bystrice Jasonovi Bacashihuovi. Ten síce pustil za svoj chrbát dovedna päť gólov, no výrazne podržal svoj tím pri veľkých šanciach Nitry najmä v nedeľňajšom zápase. "Každý súboj bol náročný. V oboch domácich stretnutiach sme však odviedli skvelú prácu a vrátili sa späť do série. Hrali sme skvele ako tím. Teraz môžeme byť pár minút šťastní, ale séria je ešte dlhá, zďaleka nie je koniec. Pred sebou ešte máme veľa práce a musíme sa do nej vrhnúť už od pondelka," povedal 33-ročný gólman "baranov".
V nitrianskej šatni po dvoch prehrách pod Urpínom zavládlo sklamanie. Hráči si vyčítali predovšetkým nezvládnuté úvody stretnutí. Nepomohla im ani veľká snaha v tretích tretinách, keď sa priblížili súperovi na rozdiel dvoch gólov a v záveroch oboch duelov to skúšali v šestici bez brankára. "Som veľmi sklamaný. Prehrali sme, pretože sme nehrali celých 60 minút a robili malé chyby. A to najmä hneď na začiatku zápasov. Na súpera sme vyvíjali v tretej tretine tlak, ale už sme to nezvrátili. Musíme sa poriadne pripraviť na ďalší duel, predovšetkým hrať od začiatku až do konca. Rozhodovať budú iba detaily," myslí si kanadský útočník Nitry David Laliberté.
Ak sa chcú hokejisti Nitry vo finálovej sérii opäť ujať vedenia, v stredu musia využiť výhodu domáceho prostredia. V bránke by mal dostať dôveru Michal Valent, pretože tréner Antonín Stavjaňa nevidí problém na tomto poste. "Problém máme s inými hráčmi, ale zostane to v šatni, nechceme to ventilovať. Určite však nenastúpi Ordzovenský, ktorý už je po operácii zlomenej kľúčnej kosti. Zdravotne nie je v poriadku ani Kutálek. Uvidíme, či sa dá do stredy do poriadku," dodal kouč Antonín Stavjaňa.