Jozef Frühauf: Chceme znovu naštartovať rozpracované projekty

BRATISLAVA (SZĽH) - Po štyroch rokoch pôsobenia pod Tatrami sa na Slovenský zväz ľadového hokeja vrátil Jozef Frühauf. A to hneď na rovnakú pozíciu, na ktorej bol aj pri svojom poslednom pôsobení na zväze v roku 2011. Stal sa totiž novým šéftrénerom mládežníckych reprezentácií, kde vystriedal Ernesta Bokroša, ktorý túto pozíciu zastával spolu s povinnosťami hlavného trénera juniorskej reprezentácie.

 

Jozef Frühauf, foto Jakub HomoľaJozef Frühauf, foto Jakub Homoľa

Rozhovor s  Jozefom Frühaufom pripravil na internatovom portáli Slovakprospects.com redaktor Jakub Homoľa.

Bude dohliadať aj na mandátnych trénerov

Na pozícii šéftrénera mládežníckych reprezentácií pôsobil uplynulé štyri roky Ernest Bokroš. Ten síce ostáva pri kormidle reprezentácie do dvadsať rokov, avšak pozíciu šéftrénera mládežníckych reprezentácií ste na zväze zaujali po čase opäť vy. Viete prečo došlo k rozdeleniu pozície trénera reprezentácie do dvadsať rokov a šéftrénera mládežníckych reprezentácií? 
- Nedokážem presne povedať, prečo došlo k tomuto rozdeleniu. Keď sme sa však bavili, tak pán Bokroš mal veľa povinností pri projekte SR 20, a tiež ešte za môjho minulého pôsobenia na zväze boli v roku 2010 vytvorené rôzne projekty, čo sa týka súťaží, vekových kategórií a hokejových a denných akadémií, ktoré sa však nepodarilo zrealizovať. Teraz sa tieto projekty snažíme znova naštartovať a pomaličky ich aj uvádzať do života, aby sa zvýšila starostlivosť o mládež a hlavne výkonnosť mladých hráčov. 

Aké úlohy budete mať v tejto pozícii? Predpokladám, že to bude predovšetkým metodický dohľad nad reprezentačnými výbermi. 
- Pôsobnosť je zhruba taká, aká bola aj pri mojom predchádzajúcom pôsobení, keď som bol či už šéfom reprezentačného úseku alebo generálnym manažérom dvadsiatky. Vrátil som sa teda viac-menej do pôvodnej pozície. Pod moju právomoc však budú patriť nielen metodické, ale aj akreditačné záležitosti, to znamená v spolupráci s pánmi Výbohom a Andrejkovičom budeme mať na starosti vzdelávanie, aby sme v konečnom dôsledku zvýšili výkonnosť našich hráčov smerom k reprezentácii a medzinárodnému hokeju. Budem tiež dohliadať na tréningový proces jednotlivých družstiev, chodiť na rôzne reprezentačné akcie, aby sme mali dostatočný prehľad. Taktiež budeme sledovať a dohliadať na aplikovanie požiadaviek a odporúčaní reprezentačných trénerov na mandátnych trénerov (tréneri platení SZĽH – pozn. autora) v otázkach tréningového procesu v materských kluboch. 

Lepší program pre osemnástku

Už v odpovedi na prvú otázku ste spomenuli niektoré rozrobené projekty z vášho predchádzajúceho pôsobenia na Slovenskom zväze ľadového hokeja. Budú sa niektoré z nich týkať aj reprezentácií? 
- Mojím prvým projektom bol v roku 2007 projekt dvadsiatky, ktorý sme spolu s ďalšími ľuďmi uvádzali do života po tom, čo si ma zväz stiahol zo Zvolena, kde som pôsobil pri mužskom družstve. Projekty dvadsiatky a osemnástky už v súčasnosti bežia, pričom projekt osemnástky v tejto sezóne modifikujeme a chceli by sme ho posunúť  na vyššiu úroveň, aby konfrontácia našich mladých hráčov pred majstrovstvami sveta bola kvalitnejšia. 

Myslíte tým konfrontáciu na medzinárodnej úrovni s reprezentáciami, či na klubovej úrovni s rôznymi inými družstvami? 
- Na medzinárodnej úrovni. Mojou ideou teda je, aby osemnástka hrala viac ťažkých zápasov, pretože na majstrovstvách sveta osemnásťročných sa hrá juniorský hokej, na „dvadsiatke“ už zas seniorský hokej. To znamená, že musíme zabezpečiť pre osemnástku častejšiu konfrontáciu s národnými družstvami. 

Chce celorepublikovú súťaž deviatakov

Vráťme sa však k projektom. Môžete priblížiť ďalšie projekty, o ktorých ste sa zmienili? 
- Ešte z minulosti nám ostalo rozpracovaných niekoľko projektov. Jedným z nich je projekt denných akadémií, ktoré sú určené pre žiacke kategórie, najmä deviatakov. Tieto akadémie majú zabezpečiť starostlivosť o hráčov od siedmej hodiny, keď hráč vstúpi na zimný štadión na prvý tréning až do zhruba šestnástej hodiny, keď sa skončí vyučovanie s druhou fázou prípravy. V rámci tohto projektu sú navýšené hodiny športovej prípravy v hokejových triedach zo súčasných 10,5 hodín až na 14,5 hodín, čo nám poskytne priestor na komplexnejšiu prípravu hráčov s dôrazom na dril obrancov, útočníkov a ďalších atribútov, ktoré nás trápia. Projekt tzv. hokejových akadémií sa zas týka družstiev dorastencov. Do tohto projektu by sme chceli vo väčšej miere zapojiť aj vyššie územné celky, keďže práve župy sú zriaďovateľmi stredných škôl, ktoré dorastenci navštevujú.  Obidva programy sú už vypracované s kompletným materiálnym a personálnym zabezpečením a s harmonogramom prípravy. V súčasnosti však ešte čakáme na vývoj Zákona o športe. Na tieto projekty totiž potrebujeme istý tok financií a čakáme, či nám Zákon o športe pomôže získať dostatočnú sumu prostriedkov. V neposlednom rade je však dôležitý aj záujem klubov, ktoré musia tiež automaticky participovať na týchto projektoch. 

Spomínali ste projekty týkajúce sa priamo mládežníckych súťaží. 
- Poslednou mojou víziou je osamostatnenie súťaže deviatakov, aby prechod z deviatej hokejovej triedy do dorastu bol plynulejší. Musíme teda zabezpečiť, čo najvyššiu konfrontáciu už v deviatackych súťažiach, aby sa nehrali len regionálne. Prvým už dosť významným krokom bolo pred dvomi rokmi vytvorenie nadstavby, v ktorej žiaci hrajú v rámci nie troch, ale dvoch regiónov. My by sme však chceli zájsť ešte ďalej. To znamená vytvoriť celorepublikovú súťaž žiakov, aby trebárs aj Slovan hral zápasy s Košicami, či Trenčín s Popradom. V tomto prípade nejde len o samotné zápasy, ale aj o celotýždňový tréningový proces. Predsa len keď sa ide hrať proti silnejšiemu súperovi, tak koncentrácia hráčov a trénerov je ďaleko vyššia než, keď sa ide hrať s relatívne slabším súperom, kde nie je strach o výsledok. 

Súvisí s týmto aj reorganizácia vekových kategórií? Predsa len v minulosti ste viackrát upozorňovali na úskalia pôsobenia „desiatakov“, teda starších žiakov, ktorí navštevujú už stredné školy, v deviatackých súťažiach. 
- To je jedna vec. Poprad, kde som pôsobil, organizoval posledné tri majstrovstvá Slovenska starších žiakov a na nich bolo zrejmé, že družstvá majú inú podobu ako v sezóne. Kopa ‚desiatakov‘ totiž hrá dorastenecké súťaže a na majstrovstvách Slovenska sa vám tým naraz mužstvá úplne zmenia, dôsledkom čoho sa vám aj stráca práca trénera, ktorý celú sezónu s týmto družstvom v žiackych kategóriách pracoval. Je celkom logické, že práve títo ‚desiataci‘ dostanú priestor v presilovkách, na oslabeniach, lenže potom majstrovstvá Slovenska nereflektujú úroveň žiackeho, ale dorasteneckého hokeja. Pritom títo „desiataci“ sú často v dorasteneckých ligách na úrovni tretej-štvrtej päťky, bez toho, aby som chcel niekoho urážať. To isté platí aj pre kategóriu dorastu, kde máme až tri ročníky – šestnástku, sedemnástku a aj osemnástku. Som toho názoru, že tak ako projekt osemnástky hrá juniorskú ligu, tak aj títo hráči vekovej kategórie osemnásťročných by už mali hrať juniorskú a nie dorasteneckú súťaž. Tým by sa nám zvýšil počet hráčov v juniorskej lige a nemuseli by sme sťahovať starších seniorských hráčov, aby hrali naspäť v juniorskej súťaži. 

V každom prípade, ak teda dôjde k osamostatneniu deviatackej ligy, tak by to bola čisto deviatacka  liga bez „desiatakov“? 

- Taká je moja predstava. Samozrejme, musíme k tomu mať relevantné počty hráčov, teda či všetky mužstvá, ktoré v súčasnosti majú športové hokejové triedy takúto súťaž zvládnu. 

Nástupcom v Poprade Július Šupler

Výhľadovo, kedy môžeme očakávať realizáciu prvých plánov? Dočká sa napríklad osemnástka kvalitnejšieho programu už v tejto sezóne? 
- Je to beh na dlhé trate. Aj pri dvadsiatke trvalo zhruba tri roky, kým sa etablovala. V súčasnosti pripravujeme viacero projektov, lenže tie sa nedajú všetky naraz spustiť. Musíme si teda veľmi dobre zvážiť, ktorý krok spravíme ako prvý. Či to bude súťaž žiakov, či to budú denné akadémie, hokejové akadémie, to teraz povedať neviem. Závisí to aj od toho, kedy prejde parlamentom Zákon o športe, ktorý umožní vo väčšom rozsahu vstup sponzorov do hokeja, aby sme tieto projekty vedeli zabezpečiť. Ďalšou otázkou je spätná väzba zo strany klubov, aby sme vedeli v akom štádiu momentálne kluby sú v otázke personálnej – teda či majú dostatočný počet hráčov – a tiež finančnej, pretože ustanovením týchto projektov by sa zvýšilo finančné zaťaženie klubov a my musíme vedieť, či sú kluby schopné do týchto projektov vstúpiť. 

Jednou otázkou sa ešte pristavím pri Poprade, kde ste pôsobili posledné štyri sezóny ako manažér mládeže a tri sezóny po sebe zároveň aj ako tréner dorastencov. Je už známy váš nástupca? 
- Celú moju agendu v Poprade preberá Július Šupler, ktorý je teda novým manažérom mládeže v Poprade a zároveň koučom dorasteneckého mužstva.