Finančné problémy v Skalici pretrvávajú

SKALICA - Situácia v hokejovej Skalici je naďalej kritická. Klub HK 36 Skalica musí do nedele 7. februára uhradiť záväzok vo výške 68-tisíc eur, čo však nie je celý dlh na ramenách klubu. „HK 36 Skalica mal pred sezónou záväzky v celkovej výške približne 150-tisíc eur, z toho 107-tisíc bol dlh voči hráčom a realizačnému tímu, ktorý bolo treba uhradiť na získanie licencie do 1. augusta 2015. Ďalších 43-tisíc eur bol dlh voči tretím subjektom. S týmito záväzkami sme sa pred sezónou i v jej priebehu vyrovnali, a to aj vďaka 47-tisícovej dotácii z mesta Skalica a sponzorskému príspevku 60-tisíc eur. V aktuálnom ročníku klub okrem týchto záväzkov vyplatil náklady na zabezpečenie jeho chodu v doterajšej výške 249-tisíc eur, ktoré už boli súčasťou napĺňania tohtosezónneho rozpočtu v celkovom rozsahu 600-tisíc eur. Túto sumu tvoril aj príspevok potenciálneho strategického partnera klubu vo výške 60-tisíc eur. Zároveň sa našej organizácii podarilo znižovať dlhy z minulosti, v celkovej výške 140-tisíc eur, ktoré budú na základe dohodnutého splátkového kalendára vyrovnané v priebehu nasledujúcich dvoch sezón. Ide o záväzky z minulosti, ktoré sa netýkajú hráčov ani realizačného tímu a taktiež nie sú spojené so súčasnou športovou činnosťou. Čo sa týka prevádzkového dlhu z tejto sezóny, ten aktuálne evidujeme v celkovej výške 167-tisíc eur. K naplneniu dohody s hráčmi, na základe nového dodatku zmlúv, ktorý hovorí o splatnosti miezd hráčov maximálne do 30 dní od stanovenej lehoty, je z tejto sumy do 7. februára 2016 potrebné uhradiť 68-tisíc. Daná skutočnosť podmieňuje súčasný kritický stav,“ uvádza sa vo vyhlásení klubu na oficiálnom webe.
Vedenie HK 36 Skalica deklaruje, že má otvorené brány pre všetky subjekty, ktoré prejavia záujem o bezodkladnú pomoc. Nebráni sa ani podmienke vstupu do riadiaceho orgánu, tak ako uviedlo už pred aktuálnou sezónou. „Musíme však zdôrazniť skutočnosť, že hľadanie pomocnej ruky v dusnej atmosfére vytvorenej na poli médií odrádza veľkú časť zainteresovaných ľudí vrátane potenciálneho strategického partnera, ktorí by radi prispeli k vyriešeniu súčasnej problematiky. Chceme preto vyzvať všetkých, ktorým na budúcnosti seniorského hokeja záleží, na pragmatickú diskusiu,“ uvádza vedenie klubu HK 36 Skalica, ktoré o finančnú pomoc žiadalo aj mesto. Samospráva na čele s primátorom Ľudovítom Barátom však odmieta tvrdiac, že ide o hádzanie problému na hlavu niekoho iného. Sumu 350-tisíc eur, ktorou vraj operoval generálny riaditeľ klubu Tibor Martinčič minulý týždeň na zasadnutí mestského zastupiteľstva, označil primátor za úplne nereálnu. „Rozhodne mám záujem, aby sa tu hokej na istej úrovni hral. Ale mesto nemá možnosť financovať klub v tom finančnom objeme, ako klub HK 36 požadoval,“ povedal Barát.
Skaličania figurujú v tabuľke Tipsport ligy 2015/2016 na desiatom mieste a je pravdepodobné, že sa nevyhnú súbojom play-out o udržanie v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži.