Finále extraligy: Košice získali druhé víťazstvo, aj tentoraz v predĺžení

NITRA - Úradujúci vicemajstri z Košíc vyhrali v treťom zápase finále Slovnaft play-off Tipsport extraligy na nitrianskom ľade 4:3 po predĺžení, keď rozhodujúci gól vsietil Richard Jenčík. Prvú výhru dosiahli Košičania v nájazdoch, tú druhú v predĺžení, vďaka čomu vedú 2:1 na zápasy. Štvrtý zápas sa hrá v pondelok v Nitre a Košičania si môžu vybojovať mečbal.


Richard Jenčík sa teší z rozhodujúceho gólu v treťom finále na nitrianskom ľade, foto: SITA / Martin Havran

NITRA - KOŠICE 3:4 po predĺžení, stav série 1:2

V treťom zápase finálovej série a historicky prvom pred nitrianskym publikom sa od úvodu hral aktívny hokej. Ako prvý vyskúšal pozornosť Staňu Lukáš Novák, ktorý však osamotený netrafil. Nitra pokračovala v aktivite a častou streľbou ohrozovala brankára hostí, ktorého v polovici prvej tretiny prekonal Piačka strelou z ľavej strany. Po góle mali hostia možnosť presilovky piatich proti trom. Tú využili až v čase, keď vylúčený M. Kováčik opustil trestnú lavicu.
Druhá tretina sa hrala v opatrnejšom duchu a vynikali pozorné obrany. Zmenu priniesla 31. min, keď v početnej výhode Košice nevyhodili puk z pásma a misky váh na stranu Nitry priklonil M. Kováčik po prihrávke Dušana Mila. Domáci sa neradovali z vedenia dlho, už o dve minúty neskôr vyrovnali Košice, keď Kristana na dvakrát prekonal Bartánus. Nitra však opäť využila presilovú hru po ukážkovej akcii v 39. min vďaka zakončeniu Lukáša Nováka a do kabín odchádzala s jednogólovým náskokom.
Záverečná tretina priniesla pozorný hokej. V prečíslení dvoch proti jednému Lelkeš nevyužil dobrú prihávku od Chrenka a následne Nitra inkasovala - po strele Bartánusa sa odrazený puk dostal k Marcinkovi, ktorý vyrovnal na 3:3. Nitra po góle pôsobila zaskočene a Deyl nastretlil v 48. min hornú žŕdku. Do konca tretej časti sa obe mužstvá už nepresadili a stretnutie dospelo až do predĺženia.
V ňom mohol rozhodnúť Tomáš Chrenko, ale jeho strelu švihom efektným semaforom zneškodnil Staňa. Víťazný gól dosiahli Košice po chybe domácej obrany, ktorú zužitkoval po prihrávke od Bartoša Richard Jenčík.

Hlasy trénerov:
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Videli sme typický zápas tejto série plný osobných súbojov a bojovnosti, od ktorej sme napokon upustil, čo vyústilo do víťazného gólu v predĺžení."
Anton Tomko (tréner Košíc): "V zápase sme neustále doťahovali náskok súpera, na konci sme mohli aj rozhodnúť. Stretnutie dospelo do predĺženia, v ňom sme uspeli."

HK Nitra - HC Košice 3:4 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1) - stav série: 1:2
Góly:
10. Piačka (Lelkeš, Nádašdi), 31. M. Kováčik (D. Milo, J. Ručkay), 39. L. Novák (R. Tománek, Ordzovenský) - 13. Hrnka (M. Bartánus, Klouček), 33. M. Bartánus, 47. T. Marcinko (M. Bartánus), 67. R. Jenčík (P. Bartoš)
Vylúčení: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Lokšík - Rovenský, Smrek, 3600 divákov

Zostavy:
Nitra:
Kristan - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Bača, Ďurkech - J. Ručkay, Miroslav Kováčik, H. Ručkay - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - Martin Segľa, T. Chrenko, Bajtek - Piačka, Lelkeš, R. Mráz
Košice: Staňa - Cebák, Štrbák, Klouček, Deyl, Kolba, Šeda, Macejko - G. Spilar, P. Bartoš, R. Jenčík - Hrnka, T. Marcinko, M. Bartánus - Bicek, Češík, Sojčík - Skalický, Matúš Chovan, Hinďoš