Finále BUDIŠ 1. Hokejovej ligy: v prvom zápase uspela Detva

DETVA (SZĽH) - Hokejisti Detvy zvládli úvodný finálový duel play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy, keď zdolali Skalicu 5:2 po dvoch góloch Gašpara, jednom presnom zásahu Töröka, Škvaridla a Zorvana. Druhý duel sa hrá už v utorok, opäť v Detve.


Ilustračné foto: zahori.sk

DETVA - SKALICA 5:2, stav série 1:0
Dopisovateľ: Marek Antalík za klub HC 07 Orin Detva

Po krátkom čase sa museli hokejisti Detva, ktorí hrali až päť zápasov v semifinále pripraviť na ďalšiu náročnú sériu a to finálovú, kde na nich čakala Skalica. Zverenci tréner Oremusa mali na prípravu o dva dni viacej ako zverenici trénera Chudého. Lepší v stup do zápasu mali domáci, ktorí počas celej prvej tretiny hýrili aktivitou. Lenže presadzovali sa veľmi ťažko. Hostí v bráne držal nad vodou skvelými zákrokmi Petrík. Ako prvý si zahrali presilovku hostia, ale v nej sa mohli do vedenia dostať domáci. Huňady sám pred bránou ju z bránkoviska prestrelil. Následne prišli až tri presilovky pre domácich. Lenže Detva ani jednu z nich nedokázala využiť. Najviac v nich zamestnával Petríka obranca Šimon svojimi delovkami od modrej čiary. Po neúspešnej presilovej hre sa predsa len Detve podarilo otvoriť skóre, keď prihrávku Škvaridla využil Gašpar 1:0. Za tohto stavu odchádzali obe mužstva do kabíny po prvej časti.

Domáci aj v druhej tretine pokračovali v tlaku a súpera hneď od úvodu zatlačili pred Petríka. V 22. min. po buly našiel Viktor Fekiač Gašpara a ten bez prípravy pomedzi betóny zvýšil na 2:0. Tréner Oremus to nevydržal a ešte v tej istej minúte si vyžiadal oddychový čas. V 25. min. mala Detva možnosť presilovky 5 na 3, ale 40 sekundovú výhodu nevyužila. Trest prišiel aj na domácej strane, keď na trestnej lavici sedel Gachulinec. Miesto práce Orčíkamal prácu Petrík a kapituloval. V 33. min. získal puk na útočnej modrej Torok a aj napriek faulu prekonal brankára Skalice. V závere druhej tretiny si 20 sekúnd zahrali presilovku 5 na 3 aj hostia, ale domáceho Orčíka poriadne neohrozili. V druhej časti musel na ošetrenie odísť domáci Videlka, ktorý si v útočnom pásme po náraze o mantinel rozbil hlavu.

Vstup do tretej časti vyšiel domácim skvele. Po 16 sekundách strelil štvrtý domáci gól Škvaridlo a domáci už viedli 4:0. Lenže prišlo vylúčenie na domácej strane a hostia to potrestali, keď sa presadilo obranca Horváth. Hostí to nakoplo a následne strelil ďalší gól Knyazev. Tréner domácich reagoval oddychovým časom. Hostia sa v ďalšom priebehu tretej časti snažili o zníženie, ale skvelý Orčík držal Detvu vo vedení o dve góly. Tréner hostí Oremus dve minúty pred koncom stiahol z brány Petríka a po 18 sekundách to využil Zorvan, keď od červenej čiary poslal puk do brány a bolo 5:2. Detva tak urobila prvý krok k titulu víťazstvom 5:2.

Povedali po zápase:
Miroslav Chudý (tréner HC 07 Orin Detva):Prvý krok bol pre nás dobrý. Boli sme počas celého zápasu lepším tímom. Dostali sme sa do vedia.  V tretej tretine za stavu 4:0 sme si to však trošku skomplikovali., keď sme si nechali streliť dva góly. Trošku nás to vyviedlo z pohody. Na druhej strane som rád, že sme vyhrali. Skalica je veľmi silný súper. Dobre organizovaná. Chlapcom by som chcel poďakovať za ten prvý krôčik, ktorý sme dnes urobili. Zajtra je však nový deň a nový zápas. Musíme sa tak isto na to zodpovedne pripraviť. Zraní nás však zranenie Videlku, ale verím, že bude v poriadku.  Zranenia sú veľmi nepríjemné, ale musíme sa s nimi vysporiadať.
Peter Oremus (tréner HK Skalica):Vieme, že Detva je silné mužstvo a náš v stup do zápasu nebol dobrý. Neboli sme agresívni, či že ten výsledok zodpovedal predvedenému na ľade. Podarilo sa nám trošku im to skomplikovať. Ak však chceme byť úspešní musíme predviesť oveľa lepší výkon ako sme predviedli dnes. Vo finále sa hrá naplno v každom zápase a my opakujem ak chceme byť úspešní nemôžeme hrať na pol plynu.

BUDIŠ 1. Hokejová liga - 1. finále:
HC 07 Orin Detva - HK Skalica 5:2 (1:0, 2:0, 2:2) - stav série: 1:0
Góly:
19. a 22. Gašpar, 33. T. Török, 41. Škvaridlo, 59. Zorvan - 43. Horváth, 45. Kňazev, 730 divákov