Finále 1. ligy: prvý zápas tesne vyhrali Spišiaci, rozhodla už úvodná tretina

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) - Vo štvrtok sa rozbehla finálová séria prvej hokejovej ligy medzi Spišskou Novou Vsou a Detvou. Všetko podstatné sa udialo už v prvej tretine, v ktorej padli tri góly a Spišiaci ju vyhrali 2:1. To bol nakoniec aj konečný výsledok zápasu, v ktorom sa činili obaja brankári. Spišská Nová Ves tak vedie v sérii 1:0, druhý zápas série na štyri víťazstvá sa hrá v piatok.


Takto oslavovali Spišiaci postup do finále, foto: Facebook HK SNV

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - DETVA 2:1
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves

Prvý finálový zápas prvej hokejovej ligy medzi domácou Spišskou Novou Vsou a Detvou priniesol hokej tej najvyššej úrovne. Bol to vysoko takticky vedený zápas z obidvoch strán. Oba kolektívy sa najviac sústredili na pozornú obranu a využívali každú možnosť na rýchle protiútoky. Na obidvoch stranách však vynikali predovšetkým brankári. Útočníci len ťažko nachádzali volný priestor v konštrukcii bránky a tak skóre sa otváralo pomaly.

V 7. min domáci obranca Hrubý sa odhodlal vymyslieť niečo naviac a oplatilo sa. Vykorčuľoval s pukom z vlastnej tretiny a kým sa hostia spamätali, prekonal prekvapeného Volentiera v bránke Detvy. Domáci začali mať navrch a prišli ďalšie príležitosti bez využitia. Hosťom sa vydarila akcia v 11. min a Hajník vyrovnal. Domácich gól vyburcoval k ešte väčšej aktivite a v 14. min. po peknej spolupráci Hamráka s Kramárom a po presnej prihrávke preklonil misky váh na stranu domácich Vartovník. V 14. min hrali domáci presilovku o jedného hráča, keď bol vylúčený Themár a vzápätí Buda za vyhodený puk z vlastnej tretiny za mantinel, a tak domáci mali možnosť 97-sekundovej výhody o dvoch hráčov. Gól nedali. Domáci dohrávali v oslabení, stav sa však nemenil.

Druhá tretina priniesla šachovú partiu s úspešnými ťahmi brankárov. Horšie na tom boli Spišiaci, ktorí od času 28.56 do 44.23 mali vylúčených 6 hráčov, čo vyvrcholilo v čase 48.01 trestným strieľaním, ktoré hosťujúci Fekiač nepremenil. Domáci potom do konca stretnutia rozumnou hrou dotiahli zápas do víťazného konca a treba povedať, že zaslúžene. Hosťom nevyšla ani 56-sekundová hra bez brankára, a tak stav finále je 1:0 pre Spišskú Novú Ves. 3069 divákov odmenilo domácich mohutným standing ovation.

HK Spišská Nová Ves - HC 07 Detva 2:1 (2:1, 0:0, 0:0) - stav série 1:0
Góly:
7. J. Hrubý, 14. Vartovník - 11. Petro, 3069 divákov