Európsky týždeň športu odštartujú Košičania

Koľko sa hýbu Slováci? graf NŠCKoľko sa hýbu Slováci? graf EK - NŠC

BRATISLAVA (SZĽH) – Štatistiky vedia niekedy potešiť, ale bývajú aj neúprosné. Medzi tie druhé patria výstupy z prieskumu Eurobarometer z roku 2013. Tie prezrádzajú, že 41 percent Slovákov vôbec necvičí ani nešportuje a 34 percent sa nejakej forme pohybovej aktivity venuje raz týždenne, čiže tri štvrtiny Slovákov nevenuje dostatočnú pozornosť tejto životnej potrebe! Celoeurópske čísla sú síce lepšie, ale stále nízke. Rozpohybovať starý kontinent si dala za úlohu Európska komisia. Jej iniciatíva na podporu športu a fyzickej aktivity, ktorou je Európsky týždeň športu  pod motivačným heslom „#BeActive“, teda voľne po našom „Hýb sa!“, vstúpi v sobotu 10. septembra 2016 do svojho 2. ročníka.

logo ETŠ 2016

Je poctou pre Slovensko, že oficiálne otvorenie druhej kapitoly tohto celoeurópskeho projektu sa uskutoční 10. septembra v Košiciach, ktoré sa hrdí titulom Európske mesto športu. Európsky týždeň športu 2016 sa bude konať v 31 krajinách od 10. septembra do 2. októbra 2016, kedy budú mať možnosť vykonávať aktivity a podujatia na národnej úrovni v rámci ich zvoleného týždňa. Na Slovensku Európsky týždeň športu 2016 potrvá do 17. septembra.

Koordinátorom ETŠ 2016 na Slovensku je Národné športové centrum. Ako informovala na utorkovej tlačovke národná koordinátorka Ing. Jana Škripková z NŠC prihlásených je Na Slovensku je dosiaľ registrovaných 150 podujatí s 90 050 účastníkmi v 78 mestách a obciach. Každý bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti si bude môcť vybrať niektorú z športových aktivít či už na pracovisku, vo vzdelávacom prostredí, v prírode, či už objektoch športových klubov alebo fitnescentrách. Všetky informácie nájde na webovej stránke Národného športového centra http://www.tyzdensportu.sk/index.php

Do vienka tejto kampane,  ktorá má nabádať k pohybu, a to nielen počas Európskeho týždňa športu, ale po celý rok, prispeje aj Slovenský zväz ľadového hokeja. „Druhý ročník celosezónneho projektu SZĽH  Deti na hokej odštartujeme v sobotu 10. septembra o 14. hodine Senici v spolupráci s miestnym hokejovým klubom HK 91. V pilotnom ročníku sme zorganizovali 23 podujatí s 2571 deťmi, z ktorých nám ostalo pri hokeji 301 adeptov!  Pre nastávajúcu sezónu máme v našom kalendári už mená 36 klubov, ktoré majú o akciu záujem,“ povedala manažérka tohto projektu Diana Kosová.

Národnými ambasádormi 2. ročníka Európskeho týždňa športu sú dvaja slovenskí olympionici z Ria de Janeiro - atlétka Iveta Putalová a plavec Richard Nagy. "Myslím si, že rozhýbať celkovo spoločnosť, aby si vážila šport a športové aktivity, je dôležité. Predovšetkým fyzické aktivity pomáhajú zdraviu. Keď športujú rodičia, budú viesť k tomu aj svoje deti. Nárastom členskej základne sa zvýši nielen počet aktívnych športovcov na Slovensku, ale aj kredit športu v našej spoločnosti," poznamenala Iveta Putalová, ktorá sa aktívne zapojí do blížiaceho sa Európskeho týždňa športu: "Osobne budem prítomná v Košiciach v utorok 13. setembra na akcii ´Dotkni sa hviezd´ pre žiakov základných škôl a potom aj o dva dni neskôr vo štvrtok 15. septembra na podujatí ´Jump Fest´."
Najúspešnejší slovenský profesionálny boxer Tomáš "Kid" Kovács na utorňajšej tlačovej konferencii pripomenul, že v projekte "Slovensko do rukavíc" chce ako jeho autor pokračovať. "Prišiel som s tým už v roku 2013, najskôr sme boli len v nákupných centrách, neskôr sme sa presunuli do základných škôl. Projekt určite rozhýbal veľké množstvo ľudí. ´Slovensko do rukavíc´ zmenilo pohľad na náš šport. Boxerov už neberú len ako bitkárov, ale aj ako olympijských športovcov. Aj naším projektom sme dotiahli veľa ľudí do telocviční, mnoho z nich zmenilo názor na šport a pohybovú aktivitu. Teší ma, že vo verejnosti to našlo pozitívnu odozvu," uviedol Tomáš Kovács.

Hlavné mesto SR odštartuje Európsky týždeň športu v nedeľu 11. septembra v Sade Janka Kráľa v Petržalke s ponukou 50 športových aktivít. V Bratislave je naplánovaných 21 akcií, v Košiciach ešte o osem viac!

Organizátori podujatí na Slovensku majú možnosť na zaregistrovať sa na spomínanej  stránke a stať sa oficiálnou súčasťou celoeurópskej kampane. Podmienkou je, aby podujatie prebehlo v niektorom z dní medzi 10. - 17. septembrom 2016.

Popredný slovenský psychológ a celý život aktívny vodák Ivan Štúr tvrdil: Kto chce žiť, nech sa hýbe! Buďme aktívni! Let's #BeActive!