EIHC v Innsbrucku: Olympijský výber SR zdolal Francúzsko 2:1

INNSBRUCK - Hokejový olympijský výber SR úspešne vstúpil do turnaja Euro Ice Hockey Challenge v rakúskom Innsbrucku. Slováci vo štvrtkovom podvečernom stretnutí zdolali Francúzov 2:1. Rozhodnutie padlo v 46. min z hokejky Petra Galamboša. V piatok preveria výber trénera Petra Oremusa domáci Rakúšania, v sobotu Slovinci.


Peter Galamboš strelil víťazný gól proti Francúzsku. Foto: SITA

SLOVENSKO - FRANCÚZSKO 2:1

Francúzski reprezentanti viedli v TWK Arene od 16. min gólom Eliota Berthona, za slovenský olympijský výber vyrovnal v 38. min Andrej Kudrna, útočníkovi Sparty Praha asistoval Andrej Hatala. Rozhodnutie padlo v 46. min z hokejky Petra Galamboša. Útočník MHC Martin sa presadil po prihrávke Denisa Reháka. Francúzi pritom boli v prvých dvoch tretinách o čosi aktívnejší, keď slovenských hokejistov prestrieľali 26:23. V záverečnej dvadsaťminútovke prevzali iniciatívu Slováci a napokon to na pomer striel dopadlo nerozhodne 37:37. Za najlepšieho hráča zápasu určili slovenského brankára Samuela Baroša.

V Innsbrucku absolvujú Slováci dovedna tri stretnutia. V piatok preveria výber trénera Petra Oremusa domáci Rakúšania vo večernom zápase o 20.20 hod. V sobotu nastúpia naši hráči proti Slovinsku o 12.30 h.

Piatkový večerný duel slovenskej reprezentácie proti domácemu Rakúsku je možné sledovať v prihraničných oblastiach aj v televízii na rakúskom verejnoprávnom športovom kanáli ORF SPORT+.

Turnaj Euro Ice Hockey Challenge - Innsbruck:
Olympijský výber SR - Francúzsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly:
38. Kudrna (Hatala, Deyl), 46. Galamboš (D. Rehák, Tibenský) - 16. Berthon (Monavian, Kara)
Vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: M. Nikolič, K. Nikolič - Schauer, Seewald (všetci Rak.), 300 divákov
Zostavy:
Slovensko:
Baroš - Štajnoch, L. Kozák, Kubka, M. Rosandič, Hatala, Deyl, D. Rehák, Holenda - Macík, Zigo, Puliš - Majdan, Paukovček, R. Rapáč - B. Rapáč, Kudrna, Gašparovič - Tibenský, Galamboš, Stupka
Francúzsko: Quemener - Hecquefeuille, Besch, Beron, Chakiachvili, Manavian, Trabichet, Janil, Douay - Fleury, Ritz, Desrosiers - Kara, Claireaux, Berthon - Perret, B. Henderson, Lamperier - Gaborit, Raux, Rech

Povedali po zápase:

Peter Oremus (tréner Olympijského výberu SR): „Z hľadiska medzinárodného hokeja sme odohrali náročné stretnutie, veľmi kvalitne i zodpovedne. Veľmi nás podržal brankár  Samo Baroš,  za čo mu patrí pochvala.  Presadili sa všetky formácie, škoda len, že nepadlo viac gólov, Takéto víťazstvá ako dnes si veľmi ceníme a posúvajú nás dopredu.   Chlapci z tohto výberu sa presadzujú vo svojich kluboch, teraz si dokázali, že sa vedia presadiť aj na medzinárodnom ľade, čo by malo upevniť ich hráčske sebavedomie.“

Samuel Baroš (brankár SR): "Konečne som zvíťazil v reprezentácii, čo ma teší. Hrali sme pozorne smerom dozadu, čiže sa mi dobre chytalo. Súper nás zatlačil iba v presilovkách, občas sa dostal do prečíslení. Myslím si, že sme si zaslúžili zvíťaziť."

Peter Galamboš (útočník, autor víťazného gólu): "Začali sme dobre, Francúzov sme mali pod tlakom. Potom sa im podarilo streliť gól a prevzali iniciatívu. Keď sme vyrovnali, začali sme hrať lepšie a víťazstvo sme si zaslúžili. Náš útok povzbudil strelený gól, mali sme aj ďalšie šance. Škoda, že už to tam viac nepadlo. Víťazstvo však teší. Minulý rok sa nám na tomto turnaji príliš nedarilo. Teraz sme začali výhrou a verím, že v tom budeme aj pokračovať."

Ďalší štvrtkový výsledok:
Rakúsko - Slovinsko 2:6 (0:2, 1:4, 1:0)

Tabuľka:
1. Slovinsko 1 1 0 0 6:2 3
2. Slovensko 1 1 0 0 2:1 3
3. Francúzsko 1 0 0 1 1:2 0
4. Rakúsko 1 0 0 1 2:6 0