BUDIŠ 1. Hokejová liga: tím Orange 20 zvíťazil v Skalici, Považská Bystrica v Prešove

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Hráči tímu Orange 20 si v piatok pripísali prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne BUDIŠ 1. Hokejovej ligy. Na záver veľmi náročného týždňa vyhrali v Skalici 4:2, keď odohrali už štvrtý zápas v priebehu posledných piatich dní. Druhú výhru v sezóne zaznamenali aj hokejisti Považskej Bystrice, keď uspeli na ľade Prešova 3:0. Spišská Nová Ves vyhrala nad Trnavou 2:1 po predĺžení, Dukla Michalovce nad Martinom "B" 6:1 a Detva v Topoľčanoch 4:1.

SKALICA - ORANGE "20" 2:4
Mladí hokejisti si už v prvej tretine vypracovali dvojgólový náskok, keď sa najskôr gólovo presadil Marek Hecl a druhý gól pridal Július Koyš. V druhej časti dokázali Skaličania v rozmedzí piatich minút vyrovnať, no ešte pred druhou sirénou poslal tím Orange "20" do vedenia Mário Grman. V záverečných minútach tretej tretiny definitívne rozhodol o výhre hostí Marek Hecl svojím druhým gólom v zápase.
Ernest Bokroš, tréner SR 20: "Odohrali sme stretnutie, v ktorom sme konečne dali góly, ktoré nám pomohli zabezpečiť prvé víťazstvo. Pre mňa ako trénera bola opäť dôležitá predvedená hra, a na to, že chlapci odohrali štyri zápasy v priebehu piatich dní sme boli veľmi spokojní s pohybom a bojovnosťou. Stále pracujeme na odstraňovaní našich nedostatkov, ale verím, že toto víťazstvo chlapcom pomôže najmä v hlavách a bude mať priaznivý vplyv aj na ich hru v ďalších zápasoch. Ja si cením najmä to, ako odohrali všetky zápasy posledných dní. Aj keď sme v niektorých výsledkovo neobstáli, je v našej hre vidieť výrazné zlepšenie a potenciál do budúcnosti."
HK Skalica - HK Orange "20" 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
Góly:
28. P. Horváth, 33. Vaškovič - 4. a 58. M. Hecl, 9. J. Koyš, 37. Mário Grman, 575 divákov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - TRNAVA 2:1 po predĺžení
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Od úvodného vhadzovania hostia z Trnavy hrali aktívne po celom ihrisku. Svoju obranu vysunuli až na útočnú modrú a využívali každú príležitosť ohroziť domáceho gólmana. V úvode I. tretiny patrila hra hosťom, domáci len ťažko preberali iniciatívu a dá sa povedať, že chvíľami mali navrch. Od 10. min. však domáci prevzali iniciatívu a stále častejšie zamestnávali obranu hostí. Čo sa podarilo dostať až pred brankára, Juríček spoľahlivo zneškodňoval. Ani domáci Surák sa nedal zahanbiť, takže I. tretina patrila brankárom. Druhú tretinu začali hostia presilovkou, no bez úspechu. Snáď najväčšiu šancu zápasu nevyužili hostia v 26. min. Viac ako 100% šancu zmaril hosťom domáci Surák. V 29. min domáci Všetečka vystrelil cez ruku, lapačka Juríčka však bola rýchlejšia. Domácim sa naskytla príležitosť hrať presilovku v 32. min a náležite ju využili. Nitriansky sa zapísal do streleckej listiny ako prvý v zápase - 1:0. V 39. min domáci mali výhodu presilovky o dvoch hráčov 26 sekúnd, avšak bez úspechu. Záverečná tretina priniesla viac vylúčení, hra sa rozkúskovala. Domáci sa snažili streliť poisťovací gól, hostia naopak, chceli vyrovnať. Znovu však vynikli obaja brankári. Domáci necelé 2 min pred koncom zápasu faulovali, hostia odvolali brankára a 19 sekúnd pred koncom gólom Glembu vyrovnali. V predĺžení však Findura po spolupráci s Lesňákom získal pre domácich 2 body.
HK Spišská Nová Ves - HK Gladiators Trnava 2:1 po predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Góly:
32. Nitriansky, 62. M. Findura - 60. Glemba, 325 divákov

PREŠOV - POVAŽSKÁ BYSTRICA 0:3
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov začal zápas aktívnejšie, tlačil sa pred bránku a v 3. minúte z uhla nastrelil tyčku Kivader. Hostia boli pod tlakom, no v 5. minúte sa odhodlali k brejku, ktorý zakončoval Zlocha a ten istý hráč pohrozil aj na začiatku 6. minúty. V 9. minúte mal gól na hokejke Šimčák, no Hričina ho lapačkou zlikvidoval. V 11. minúte si domáci vybojovali presilovku, ale paradoxne sa do bránky tlačil Palovič. Na to pohrozili aj „tučniaci“, avšak útok Jokeľa a ani dorážka Mikoláška si cestu do brány nenašli. V 13. minúte sa do veľkej šance dostal Kivader a pár sekúnd po tom aj Gápa. Prešov mal k dispozícii v prvej tretine ešte jednu presilovku, v nej však Považania dobre bránili a v 17. minúte dokonca išiel do nebezpečného zakončenia Zlocha. Hostia naďalej veľmi pozorne bránili aj niekoľko dobrých pokusov ich súpera zlikvidoval Hričina.
Druhé dejstvo začali lepšie „tučniaci“, avšak v koncovke sa naďalej trápili. V 25. minúte sa ocitol medzi kruhmi Niník, nastrelil ale len konštrukciu brány. Na opačnej strane sa pripomenul po rýchlom brejku Klíma. V 27. minúte išli domáci do štyroch a po dobiedzaní bránky Švihaleka nastala krátka strkanica a výmena názorov medzi Zlochom a Hopkovičom. Na konci presilovky išli hostia do vedenia, Majerčík našiel hokejku Paloviča, a ten pohotovo zakončil. Hneď na to sa vrhol do veľkej šance Briestenský a Švihalek musel ukázať kúsok zo svojho brankárskeho umenia a zapotil sa onedlho aj po teči vlastného obrancu Niníka a dvoch pokusoch Kubiša. „Panterom“ narástli krídla a Prešov sa nestačil čudovať... Domáci boli smerom dopredu bezzubí, až kým v 36. minúte neprišiel Lipovský, ktorý to skúsil individuálne. Bystričania mohli ísť v 37. minúte do dvojgólového vedenia, Klíma však prestrelil a následne sa dopredu vrhli Prešovčania, ale ani ich strely neboli najpresnejšie. Do prestávky sa skóre nemenilo.
Tretia tretina začala neúspešnou presilovkou hostí, po ktorej prišiel tlak Prešova, no Kokavec ani Bylina v 45. minúte z obrovských šancí nedali. V 47. minúte mal ďalšiu dobrú šancu Kokavec. Domácich začali poháňať vpred aj fanúšikovia svojim povzbudzovaním, no Považania sa zavreli do defenzívnej ulity. V 48. minúte mal gól na hokejke Šimčák a po ňom aj z dorážky Novický, no domácim akoby nebolo súdené vyrovnať. Naopak, Považská Bystrica z ničoho udrela v oslabení a v prečíslení zvýšil na 2:0 Kubiš. Prešov naďalej obliehal súperovu bránku, avšak Hričina za pomoci obrany odolával. „Tučniaci“ otvorili obrancu, čo v 53. minúte využil súper a z rýchleho prečíslenia zvýšil na 3:0 Klíma. V 58. minúte mohol zdramatizovať stretnutie Ferenc, no ani on zoči voči Hričinovi nedal. Na druhej strane zmazal Klímu Švihalek. Do konca stretnutia už gól nepadol a prekvapenie kola tak bolo na svete.
HC Prešov Penguins - HK ‘95 Považská Bystrica 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Góly:
27. Palovič, 48. J. Kubiš, 53. L. Klíma, 489 divákov

TOPOĽČANY - DETVA 1:4
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
V stretnutí nastúpili proti sebe družstvá zo 4. miesta a hostia z 1. miesta. Stretnutie začali lepšie domáci, keď už v 6. min viedli 1:0 gólom Eduarda Šimuna. Hostia vyrovnávali stav stretnutia až v 11. min, keď dal gól Petro. Domáci mali možnosť hrať presilovú hru 5 na 3 v dĺžke 69 sekúnd, ale túto možnosť na strelenie gólu nevyužili. Domáci mali v druhej tretine vylúčených 2 hráčov a hostia taktiež dvoch hráčov, ale túto možnosť využili len hostia na strelenie druhého gólu v 28. min, keď dal gól Škvaridlo. Hostia v druhej tretine pokračovali v nátlakovej hre a svoj tretí gól dali v 31. min Mačkovičom. V tretej tretine sa domáci snažili dať kontaktný gól, ale akcie vychádzali naprázdno, alebo ich likvidoval brankár hostí Rosandič. Hoci v tretej tretine obe družstvá hrali presilové hry, ani jedno z presilovky gól nedalo. Domáci v snahe vylepšiť výsledok stretnutia si vzali oddychový čas v čase 58:03 a odvolali brankára. So šiestimi hráčmi v poli zatlačili hostí, ale nepodarilo sa im skórovať. V 60. min Jakubík vypichol puk útočiacim domácim hráčom, Jakubík sa dostal do útočnej tretiny, prihral Škvaridlovi a ten poslal puk do prázdnej brány domácich. Domáci brankár sa vrátil späť do brány, ale na stave stretnutia sa už nič nezmenilo.
HC Topoľčany - HC 07 Orin Detva 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly:
6. Šimun - 28. a 60. T. Škvaridlo, 11. J. Petro, 31. Mačkovič, 510 divákov

HK Dukla Michalovce - MHC Martin "B" 6:1 (2:1, 1:0, 3:0)
Góly:
15. a 41. Fajčák, 50. a 56. Z. Král, 6. M. Baláž, 22. M. Drotár - 11. R. Varga, 645 divákov