BUDIŠ 1. Hokejová liga - 15. kolo: Považská Bystrica uspela na Spiši

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - V piatok večer sme videli tri zápasy 15. kola BUDIŠ 1. Hokejovej ligy a jedno vystúpenie tímu HK Orange 20. Považskobystričania vyhrali na Spiši 2:1 po predĺžení. Osem gólov nastrieľali Michalovčania v Topoľčanoch. Prešov si poradil so Skalicou 3:1 a Detva dvomi gólmi zdolala výber Orange "20". Zápasy Martina v Trnave bol odložený.

DETVA - ORANGE "20" 2:0
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Stretnutie sa začalo nepresnosťami na oboch stranách. Domáci to spočiatku skúšali nahodenými pukmi pred bránu na teč. Na druhej strane mal domáci brankár Cibuľa dobre postavenú bránu a puk po strele jedného z obrancov skončil na tyčke. Na konci 8 min. sa dostal Berák jednoducho cez Haina, ale jeho strelu vyrazil Bábik rameno nad bránu. V 14. min. si mladý brankár Bábik poradil s nepríjemnými strelami Zorvana. V tej istej minúte sa vyznamenal aj domáci Cibuľa, keď zneškodnil pokus Patakyho. V závere prvej tretiny mohol domácich poslať do vedenia Říha, ale bekhendom trafil lapačku Bábika.
V druhej tretine začali domáci tlakom, ale bez gólu, keď po nahodenom puku od V. Fekiača mali možnosť Gašpar, Zorvan a po nich aj Škvaridlo. V závere 25. min. fauloval Hedera domáceho Videlku v nájazde a rozhodca ho poslal na dve minúty. Presilovku v 26. min. využil bombou Šimon. V druhej polovici zápasu sa pokúšal domáci Srnka natlačiť pred bránu čo sa mu aj podarilo, ale puk za Bábika nedotlačil. Následne ešte chcel po šermovačke pred bránou SR 20 dať gól Videlka, ale ani on neuspel.
V tretej tretine sa viacej vylučovalo ako hralo. Hosťujúci Hedera si odsedel svoj štvrtý trest v zápase. V 45. min. poslal po Srnkovej strele puk do brány Říha a zvýšil tak na 2:0. V závere stretnutia sa už sa ešte hostia pokúšali v presilovke 4 na 3 aspoň skorigovať, ale nepodarilo sa im to.
HC 07 Orin Detva - HK Orange "20" 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly:
26. Šimon, 45. L. Říha, 293 divákov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - POVAŽSKÁ BYSTRICA 1:2 po predĺžení
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Úvod stretnutia priniesol opatrnú hru na oboch stranách. Domáci však po niekoľkých vhadzovaniach prevzali iniciatívu na svoje hokejky a pred Kompasom sa to začalo kopiť. Domáci útočníci len ťažko hľadali cestu k jeho bránke, hostia predovšetkým pozorne bránili.Treba však povedať, že hrali nedisciplovane a ponúkli hneď v úvode presilovku, domáci ju nevyužili. V 12. min sa domácim dostalo hrať 80 sekúnd v presile o dvoch hráčov ale bez úspechu. Hosťujúci Kompas len  s námahou kryl Vaicovu strelu. V závere tretiny sa predsa len podarilo domácim streliť úvodný gól, keď po obliehaní bránky hostí prekvapil Zwick Kompasa. Druhú tretinu začali domáci presilovkou o jedného hráča, hostia odolali. V 25. min hosťujúci Hriňa nastrelil puk pred bránku Kompasa a od korčule domáceho obrancu sa dostal za Surákov chrbát. V 31. min. dosiahli domáci gól, no po zhliadnutí videozáznamu hlavný rozhodca gól neuznal, nakoľko bola posunutá bránka, len škoda, že tak sa hralo hodnú chvíľu a hra nebola prerušená. Stav sa nemenil, a tak v tretej tretine sa začínalo znovu. Väčšina času tretiny sa odohrala pred hosťujúcou bránkou, v ktorej kraľoval Kompas. Domáci nevedeli nájsť recept na strelenie gólu, aj keď šancí bolo neúrekom. Domáci dosiahli 6,7 sekúnd pred sirénou druhý úspech, ale hlavný rozhodca pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku gól neuznal, a tak sa predlžovalo. Predĺženie však trvalo len 32 sekúnd, keď Zlocha využil zaváhanie domácich pred vlastnou bránkou a prekonal Suráka na konečných 1:2.
HK Spišská Nová Ves - HK 95 Považská Bystrica 1:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Góly:
19. Zwick - 25. Jakúbek, 61. J. Zlocha, 225 divákov

PREŠOV - SKALICA 3:1
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Zápas sa začal v dobrom tempe, prvú vážnejšiu príležitosť mal v 4. minúte Dvonč, no minul a o pár sekúnd na to išli domáci do brejku a Šimčák, ktorý poslal „tučniakov“ do vedenia. Skalica mohla hneď na to vyrovnať, no Hluch vo veľkej šanci trafil len brankára. Následne mala možnosť presilovej hry, v ktorej vyslala niekoľko striel, Gavalier však svoj tím podržal. Presilovku si zahral aj Prešov, no Skalica mu nedovolila viac než strelu od modrej. V 13. minúte najprv dobre strieľal Kamalov a hneď z brejku pohrozili aj hostia. V 15. minúte mal v ďalšej presilovku skvelú možnosť Kokavec, no jeho strieľaná prihrávka bránku nenašla. Potom mal Prešov výhodu 5 na 3 a v dobrej šanci nedostal Kokavec puk medzi betóny Romančíka. Prešovčanom sa v presilovkách nedarilo a v 19. minúte to mohli v hre 5 na 5 potrestať Záhoráci, lenže Kučera z tesnej blízkosti puk nenadvihol ponad betón Gavaliera.
Začiatok druhého dejstva bol vyrovnaný, až v 24. minúte mal lepšiu šancu Pavol Kotzman a po ňom nebezpečne pohrozil aj Vaškovič. V 27. minúte mali domáci gól na hokejke, Kamalov poslal do nájazdu Bylinu a ten prestrelil. O minútu na to pohrozila aj Skalica a vybojovala si presilovku. V nej nebezpečne pálil Janáč a v 30. minúte po parádnej otočke pred bránkou vyrovnal Peter Horváth. Prešov pridal, hostia mu ale veľa nedovolili a onedlho získali dokonca ďalšiu presilovku. V nej toho veľa nevymysleli, po jej skončení ale mali ďalšiu, Prešov doplácal na nedisciplinovanosť. V 35. minúte sa dostal k dobrému puku Dvonč, no Záhoráci sa nevedeli presadiť. V oslabení to aspoň skúsil Šimčák. Rozhodca opäť pár sekúnd po skončení domáceho trestu pískal faul Prešova. V 37. minúte musel Gavalier vytiahnuť skvelú vyrážačku po teči Kučeru. V závere tretiny mal početnú výhodu aj Prešov, avšak gól nepadol.
Na začiatku tretej tretiny išli hostia do troch, po skončení prvého trestu mal však skvelú možnosť na gól Pavešic. Prešov si potom vypracoval pár možností v presilovke, no Romančík sa rozchytal. Skalica však nemlčala a Kellerstein v 46. minúte zamestnal Gavaliera. Šarišania sa trápili a ani v presilovke nič nevymysleli. Až po jej skončení dobre nastreľoval Krčula a postaral sa o zmätok pred bránkou. V 50. minúte sa peknou akciou dostal do šance Kamalov, trafil ale len hornú tyč. V 52. minúte mal pred sebou prázdnu bránu Kokavec, ten však trestuhodne nedal. Skalica sa uzavrela do obrany a čakala už len na brejky. V 57. minúte najprv predviedol Romančík famózny zákrok po strele Mikulu, no o pár sekúnd už bol na teč Bylinu prikrátky – 2:1. Prešov sa naďalej snažil hrať väčšinu času v útočnom pásme a nedovoľoval Skalici dostať sa do tlaku. V 59. minúte prišla dobrá prihrávka Mikulu pred bránku a Bylina zvýšil na 3:1. Po ďalšej šanci
„tučniakov“ neudržal nervy na uzde brankár Romančík a po koreščeku na súpera dostal trest na dve minúty. Skalica tak prišla o možnosť aspoň zdramatizovať stretnutie. Domáci už dokončili zápas za potlesku divákov a pripísali si na konto dôležité víťazstvo.
HC Prešov Penguins - HK Skalica 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Góly:
57. a 59. Bylina, 5. Šimčák - 30. P. Horváth, 750 divákov

TOPOĽČANY - MICHALOVCE 3:8
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Do stretnutia vstúpili lepšie domáci a v 2. min po spolupráci útoku Král, Podstavek, zakončil Kalináč. Hostia vyrovnali stav stretnutia  taktiež po akcii celého útoku Baláž, Banovský akciu zakončil Cútt v 18. min. Týmto stavom skončila prvá tretina. Hostia na konci prvej tretiny mali vylúčeného hráča a na začiatku druhej tretiny za oneskorený nástup po prestávke dostali hostia dve minúty. Domáci mali možnosť hrať presilovú hru 5: 3 v dĺžke 1:38 min., ale túto šancu nevyužili na strelene gólu. Domáce družstvo malo v 24. min veľkú šancu na strelenie gólu pri úniku Kluku, ale tento neprekonal brankára hostí Trenčana. o dve minúty mali možnosť domáci znovu skórovať pri nájazde na bránku hosti traja na jedného, ale znovu sa im nepodarilo skovať. Na to hostia odpovedali strelením dvoch gólov a to v 28. min z hokejky Fajčáka po prihrávke Ščurku a v 29. min skóroval Král po prihrávke Drotára. Domáci znižovali stav stretnutia po využitej presilovke pri vylúčenom Šterbákovi, keď po rozohrávke Podstavek, Pekarčík akciu zakončil Prignac. Hostia nechceli nič ponechať na náhodu a v 31. min zvýšili stav stretnutia gólom Kohutiara po prihrávke Slimák, Drotár. Na začiatku tretej tretiny mali domáci vylúčeného
Krála a hostia túto presilovú hru zúžitkovali na strelenie svojho štvrtého gólu Kubátom. Hostia i naďalej pokračovali vo svojej nátlakovej hre a v 47. min po spolupráci celého útoku Hančák, Cútt akciu zakončil Baláž. v 49. min znovu po akcii celého útoku Hančák, Luchnikov akciu zakončil Fajčák - 2:7. Hostia ešte raz v 49. min zvyšovali skóre po akcii Banovský, Baláž zakončoval Cútt. Domáci korigovali stav stretnutia v 51. min pri hre 4 na 4, keď za domácich dával gól Kalináč.
HC Topoľčany - HK Dukla Michalovce 3:8 (1:1, 1:3, 1:4)
Góly:
2. a 51. Kalináč, 33. Priganc - 18., 49. a 49. Cútt, 28. Fajčák, 29. Z. Král, 32. Kohutiar, 44. Kubát, 57. M. Baláž