BUDIŠ 1. Hokejová liga - 54. kolo: záver základnej časti, Prešov so 110 bodmi

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - V piatok sa hrali zápasy posledného 54. kola základnej časti BUDIŠ 1. Hokejovej ligy. Víťazmi dlhodobej súťaže sa stali hokejisti tímu HC Prešov Penguins, ktorí získali 110 bodov. Po tomto kole sú známe aj dvojice pre 1. kolo play-off našej druhej najvyššej súťaže. Štvrťfinále obstarajú Prešov s Považskou Bystricou, Detva s Trnavou, Michalovce so Spišskou Novou Vsou a Skalica s Topoľčanmi. Štvrťfinálové série sa hrajú na tri víťazstvá. Prvé zápasy sú na programe v utorok 14. februára.

DETVA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 3:1
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
V poslednom kole základnej časti bolo už o všetkom rozhodnuté. Detva sa na zápas posilnila. Z rezervy Martina prišli Jendroľ a Brveník. Oboch tréner Chudý zaradil do prvej formácie. Naopak chýbali Videlka, Sládok, ktorý si doliečujú pred play off zranenia. Ďalej chýbal P. Fekiač, pre ktorého sa sezóna skončila a dlhodobo zranený Petro.
Domácim vyšiel úvod zápasu a v 4. min. pri signalizovanom vylúčení hráča hostí prihrával Říha puk na Toroka, ktorý si vracajúci obranca usmernil do vlastnej siete. V 7. min. unikol obrane hostí Srnka. Jeho nájazd dokázal Surák zneškodniť. Puk však vyrazil pred seba, kde ho zdvihol Torok a bolo 2:0. V presilovke mohol Srnka ku dvom asistenciám pridať aj presný zásah, ale to by jeho strelu nemoho zastaviť pred bránkovou čiarou Surák. Následne sa mu spoločne s Torokom nepodarilo vydolovať puk spod obrancu. Po prvej tretine tak viedla Detva na domácom ľade 2:0.  
V druhej tretine sa toho veľa na ľade neudialo. Domácim sa podarilo v 35. min. skórovať, keď sa presadil Poliaček. Hostia mohli v tejto časti znížiť, ale to by  v polovici tretiny museli využiť 5ž sekundovú presilovku o dvoch hráčov. Škvrnou tejto časti bolo zranenie hosťujúceho Lukáš Hamráčeka, Ten sa v obrannom pásme zrazil s domácim Jendroľom. Na ľad museli prísť nosidla a hráčovi lekári nasadili golier. Do sanitky ho muselo naložiť až osem ľudí.  
V poslednej tretine sa domácim už gól streliť nepodarilo. Naopak presne zakončil hosťujúci Štefanka, keď v 46. min. vymietol šibenicu domácej brány. Oba celky hrali v tejto časti presilovku 5 na 3, ale nedokázali ju pretaviť do gólovej radosti. V závere hrali hostia 33 sekund bez brankára, keď na domácej trestnej lavici sedel Škvardilo.
HC 07 Orin Detva - HK Spišská Nová Ves 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Góly
: 4. L. Říha, 7. T. Török, 35. Poliaček - 46. Štefanka, 297 divákov

PREŠOV - TOPOĽČANY 6:2
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov začal zápas lepšie a už v 2. minúte mohol otvoriť skóre z dorážky Jokeľ. Hra mala rýchly spád a prerušení bolo len minimum. Domácu aktivitu prerušilo až vylúčenie. To však Topoľčany nevyužili a onedlho získali početnú výhodu aj Prešovčania. Najprv Prokop krásne prešiel obranou súpera až spadol, no rozhodca faul nepískal a z brejku poslal hostí do vedenia Laššo. Onedlho však dokázal vyrovnať z dorážky Abdul. V ďalšej presilovke mal veľkú šancu Podstavek a po nej aj Nitriansky. Počas tretej presilovky zmazal Gavalier Kluku a na ľade sa chvíľu iskrilo. Stav sa do prestávky nezmenil.
Na začiatku druhej tretiny zatlačili „Tučniaci“ súpera, no Račka poriadne nepreverili. Až v 25. minúte mal dva dobré pokusy Šaršok. Hra mala dobré tempo, hostia nezaháľali a taktiež zaútočili. V 29. minúte sa dostali ku trom sľubným strelám, avšak v bránke neskončili. Na druhej strane mohol poslať Prešov v 32. minúte do vedenia Obšut a hneď na to aj Abdul. V 34. minúte sa už Mikolášek tešil, no trafil len bočnú sieť. Bystričan naopak nastrelil tyčku. Hokej sa divákom páčil a domáci sa na ich radosť dostali gólom Jokeľa do vedenia 2:1. Onedlho mohlo byť 2:2, Laššov teč ale len lízol konštrukciu brány. Topoľčany sa snažili vyrovnať a blízko k tomu mal Podstavek. Zabrzdil ich ale zbytočný faul a Jokeľ ho tečom využil na zvýšenie vedenia.
Prešovčania začali posledné dejstvo tlakom, ktoré v 43. minúte využil na gól Bylina – 4:1. Topoľčany sa nevedeli dostať dopredu a útočil Prešov. Hostia boli v kŕči a Gavaliera ohrozovali len veľmi sporadicky. Navyše Prešov v 52. minúte nádhernou akciou v presilovke stanovil už na 5:1 a z hetriku sa tešil Jokeľ. Domáci brankár vytiahol prvý vážny zákrok až v 55. minúte proti strele Šťastného. Topoľčany neznížili ani v 41 sekundovej presilovke 5 na 3. V oslabení 5 na 4 sa dostal do nájazdu Kokavec, prešiel Nitrianskeho a tesne netrafil. S obrancom hostí sa následne pustil do krátkej potyčky. „Žochári“ znížili až príliš neskoro, v 58. minúte upravil na 2:5 Šťastný. Konečné slovo mal ale gól Abdula na 6:2. Prešov sa víťazne rozlúčil so základnou časťou, zatiaľ čo Topoľčany stratili štvrté miesto.
HC Prešov Penguins - HC Topoľčany 6:2 (1:1, 2:0, 3:1)
Góly:
36., 40. a 52. Jokeľ, 12. a 60. Abdul, 43. Bylina - 12. Laššo, 58. Šťastný, 1212 divákov

MICHALOVCE - TRNAVA 5:1
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovskí hokejisti absolvovali v poslednom kole doslova povinnú jazdu. Riedko zaplnené tribúny videli výborný ofenzívny hokej s viacerými šancami na oboch stranách. Obe družstvá sa síce rozbiehali pomalšie, no v druhej polovici prvej tretiny to hlavne Michalovčania poriadne roztočili. Predviedli viaceré pekné kombinácie. Po spolupráci tretieho útoku sa v dvanástej minúte k puku dostal Martin Drotár, ktorý prestrelil Košarišťana v trnavskej bráne. O tri minúty neskôr bolo 2:0, keď si na puk z obranného pásma nakorčuľoval Dmitrij Vorobjev a popod betóny Košarišťana upravil na 2:0. To ešte nebolo v prvej tretine z michalovskej strany všetko. V osemnástej minúte totiž poslal Selujanov krásnu prihrávku za obranu hostí a Richard Mráz nekompromisne skóroval na 3:0. Aj v druhej tretine pokračovali domáci v aktivite, no zakaždým stroskotali na výbornom Košarišťanovi. Najväčšiu šancu spálil Lantoš, po ňom mieril Selujanov v presilovke iba do hornej žŕdky. Michalovčania boli lepším tímom aj v tretej tretine, v ktorej si taktiež vypracovali viaceré šance na strelenie gólu. V 42. minúte síce Fedorko nepremenil samostatný nájazd, no už o niekoľko desiatok sekúnd doklepol puk do trnavskej siete Matej Giľák a krátko na to upravil Radovan Cútt už na 5:0. Čestný úspech hostí zaznamenal v presilovej hre Šimon Beták, ktorým iba upravil na konečných 5:1.
HK Dukla Michalovce - HK Gladiators Trnava 5:1 (3:0, 0:0, 2:1)
Góly:
13. Drotár, 15. Vorobjev,18. Mráz, 44. Giľák, 46. Cútt - 49. Beták, 480 divákov

HK Skalica - MHC Martin "B" 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)