BUDIŠ 1. Hokejová liga - 44. kolo: Spišiaci zdolali Michalovce, Topoľčany uspeli v Skalici

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Vedúci tím BUDIŠ 1. Hokejovej ligy Prešov mal v 44. kole voľno. Hráči Detvy mohli vďaka tomu znížiť stratu na prvú priečku na štyri body, keď zdolali Martin B 4:2. Vo východoslovenskom derby vyhrali hokejisti Spišskej Novej Vsi nad Michalovcami 3:2. Topoľčany uspeli v Skalici 4:3 a Trnava vyhrala na Považí 2:1.

44. kolo:

SKALICA - TOPOĽČANY 3:4
Text: Vlado Miček
Zápas sa začal dvomi slávnostnými okamihmi. Najskôr si riaditeľka skalickej nemocnice prebrala šek v hodnote 2 000,- € pre onkologické oddelenie, ktorú vyzbierali hokejisti medzi sebou, v dražbe a na štadiónoch počas decembrových
zápasov. Následne si kapitán Ľubo Vaškovič nasadil striebornú prilbu pre najlepšieho hráča Prvej ligy za mesiac december.
Domáci už aj s Rasťom Verešom a premiérovo v sezóne s Gründlingom, hostia naopak bez Albína Podstavka či s niektorými hráčmi s náznakom chrípky. V úvode sa zdalo, že Skaličania to v tomto zápase využijú. Obzvlášť, keď dokázali po výbornej prihrávke Vereša Petrášom otvoriť skóre počas presilovej hry. V 17. minúte si pri tlaku útočnej trojice Kňazev, Hluch a Kučera výborne nakorčuľoval obranca Pavešic a dostal Záhorákov do dvojgólového vedenia.
Lenže hostia sa nevzdali a v druhej tretine výrazne pridali a boli všade skôr ako domáci. Tí v niektorých prípadoch nevedeli kam skôr. a v 26. minúte prvýkrát inkasoval aj Patrik Romančík, keď ho počas presilovej hry prekonal Tábi. Hosťom stačilo 37 sekúnd, aby vyrovnali stav stretnutia zásluhou Hudeca. Domáci sa ešte raz dokázali dostať do vedenia, keď po akcii obrancov Gründling, Mikéska sa dostal sám pred brankára Foltána Hluch a nedal mu šancu. Lenže Žochári už boli rozbehnutí. Defenzíva Skalice horela a Kalináč o dve minúty vyrovnal. Domáci sa nepoučili, naopak kopili chybu na chybu. V poslednej minúte druhej časti zbytočne otáľali s vyhodením puku a tak prišiel 22 sekúnd pred sirénou trest v podobe presného zásahu Dobrého.
Skaličanom v záverečnej časti nemožno uprieť snahu o vyrovnanie, ale na ich hokejky sa vkradla nervozita. Nedokázali sa dostať do výraznejšieho tlaku a aj keď súpera z Topoľčian prestrieľali, gól mu už streliť nedokázali. Hostia sa svojou bojovnosťou ubránili aj záverečnej hre bez brankára, ktorá bola podporená presilovou hrou a vezú si domov tri body.
HK Skalica - HC Topoľčany 3:4 (2:0, 1:4, 0:0)
Góly:
11. Š. Petráš, 17. Pavešic, 32. Hluch - 26. Tábi, 27. J. Hudec, 34. Kalináč, 40. Ľ. Dobrý, 630 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - TRNAVA 1:2
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Bystričania nedokázali nadviazať na kvalitné výkony z predchádzajúcich zápasov a dnes sa viac trápili ako hrali uvoľnený hokej. Tažko sa im kazila rozohrávka súpera, ale i napriek tomu bol hokej na oboch stranách vyrovnaný. Trnavčania dokázali ustrážiť jednogólový rozdiel a zvíťazili.
HK ‘95 Považská Bystrica - HK Gladiators Trnava 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly:
10. F. Hudec - 16. a 35. Čunderlík

DETVA - MARTIN "B" 4:2
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Po sérii troch prehier vstúpili hokejisti Detvy do stretnutia s rezervou Martina bleskovo. Po 24. sekundách hry sa presadil kapitán medveďov Sládok a zavelil do útoku. Domáci počas celej prvej tretiny boli jasne lepší mužstvo. V 9. min. po skončení trestu Zorvana dokázal po kombinačnej akcii zvýšil vedenie Detvy Videlka. To nebolo z domácej strany všetko. O pár sekúnd na to si sadol na trestnú lavicu hosťujúci Škokor a jeho pobyt na lavici hanby skrátil po pol minúte po strele Sládka Škvaridlo 3:0. Hostia v druhej polovici tretiny hrali presilovku pri vylúčení Gašpara, ale takmer celá ich presilovka sa hrala pred bránou Žingora, ktorý sa musel mať a pozore pres nebezpečnými domácimi hráčmi.
V druhej tretine sa nič vážneho neudialo, aj keď šance boli na oboch stranách. Domáci Rosandič a na druhej strane Žingor v tejto časti držali čisté konto. Na trestnej lavici sedeli po dvaja hráči. V tretej časti hostia potrestali domácich, ktorí si mysleli, že výhra im už neunikne gólom Bednarčíka z 47.min. V závere nebol potrestaný hráč hostí, keď fauloval Videlku. Videlka následne fauloval súpera a hostia odvolali brankára v šestici dokázali presilovku využiť. Zdramatizovali tak závere stretnutia. To nebolo z ich strany všetko dokonca mohli aj vyrovnať, ale po šanci Nauša si poradil s pukom Rosandič. Bodku za stretnutím dal tri sekundy pred koncom 60. min. do prázdnej brány Říha.
HC 07 Orin Detva - MHC Martin "B" 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)
Góly:
1. Sládok, 9. Videlka, 10. Škvaridlo, 60. L. Říha - 47. Bednarčík, 60. Šalka, 255 divákov

Predohrávka 53. kola:

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - MICHALOVCE 3:2
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Na Spiši sa hral kvalitný prvoligový zápas. Hosťom sa nevyplatil laxný úvod do zápasu a v 2. min domáci otvárali skóre gólom Finduru. Domáci boli pri chuti a naďalej trápili hostí. V 5. min po prihrávke Vartovníka strelil Dmitriev druhý gól domácich. Hostia samozrejme zvýšili obrátky, hra sa vyrovnala a Riečický začínal mať veľa práce. V 6. min mali hostia výhodu presilovky, nevyužili ju, ale po návrate Osuského v plnom počte hrajúci domáci zle rozohrali a hostia z rýchleho protiútoku gólom Výhonského znížili na 2:1. V 13. min domáci mali výhodu presilovky o dvoch hráčov v trvaní 74 sekúnd. Aj keď si dokázali vypracovať niekoľko príležitostí, skóre sa nemenilo. Druhá tretina sa niesla v znamení tlaku hostí so snahou vyrovnať stav stretnutia. Domáci neostávali nič dlžní, a tak sa hral skutočne dobrý prvoligový hokej. Tlak hostí narastal a v 32. min Dolgoš po prihrávke Giľáka vyrovnal. Domáci pridali na dôraze a hra sa vyrovnala. V týchto fázach zápasu sa vytiahli obaja brankári, a tak skóre sa už do konca tretiny nezmenilo. Domáci sa nechceli zmieriť s remízovým stavom a snažili sa získať prevahu. Čiastočne sa im to aj darilo, hostia však veľmi pozorne bránili a vyrážali do nebezpečných protiútokov. V 47. min mali domáci znovu výhodu presilovky o dvoch hráčov v trvaní 73 sekúnd, ani túto nevyužili. Spišiaci naďalej tvrdohlavo sa snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu, skúsení hostia zase čakali na vhodnú príležitosť získať tri body. Snaha domácich bola korunovaná v 55. min, keď po vzornej spolupráci po ose Vaic-Ondov-Findura, posledne menovaný strelil víťazný gól zápasu. O víťazstve rozhodol väčší dôraz domácich v rozhodujúcich chvíľach a treba povedať, že hostia doplatili na množstvo vylúčených, aj keď domáci využili len jednu presilovku, ale rozhodujúcu. Hostia posledné 2 min hrali bez brankára, ale neúspešne.
HK Spišská Nová Ves - HK Dukla Michalovce 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Góly:
2. a 55. Findura, 5. Dmitriev - 9. Výhonský, 32. Dolgoš, 232 divákov