BUDIŠ 1. Hokejová liga - 41. kolo: Prešov zdolal Detvu a je prvý v tabuľke

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Dve prehry v krátkom slede spôsobili ústup tímu HC 07 Orin Detva z prvej priečky v BUDIŠ 1. Hokejovej lige. V 41. kole vyhrali Prešovčania nad Detvou 6:2 a dostali sa na čelo tabuľky. Skalica zdolala Považskú Bystricu jednoznačne 7:0, Spišská Nová Ves zvíťazila nad Martinom B 4:2 a Trnava vyhrala v Topoľčanoch 4:3.

41. kolo:

SKALICA - POVAŽSKÁ BYSTRICA 7:0
Text: Vlado Miček, HK Skalica
Do zápasu vstúpili domáci s trojicou hráčov z juniorky Vankom, Hílkom a Melicherčíkom a treba povedať, že sa nestratili. Zápas sa začal vo vlažnom tempe, z ktorého ho vytrhla až podarená akcia Dvonča, ktorý si urobil z defenzívy hostí štatistov. Asistenciu si na ňom pripísal Hílek. V závere úvodnej časti dostala Skalica výhodu o dvoch hráčov a Kučera po prihrávke Knyazeva nemal problém dostať puk do bránky súpera.
V druhej časti sa hralo za miernej prevahy Skalice, ale tá sa ďalšieho gólu dočkala až v 29. minúte, keď si do vyloženej šance nakorčuľoval Horváth a zvýšil po prihrávke Romančíka na 3:0. O tri minúty sa menilo skóre opäť, keď sa presadil Dvonč.
V úvode tretej tretiny mohol znížiť Zlocha, ale vo vyloženej šanci netrafil bránku, a tak sa k slovu dostali opäť domáci. Výborne hrajúca trojica Smetana, Halabrín, Dvonč si vytvorila tlak, ktorý vyústil ku gólovému zakončeniu Dvonča, ktorý si pripísal hetrik. Domáci od tohto momentu kraľovali a strelecky sa presadil prvý útok, keď Mišo Romančík nesebecky našiel ešte lepšie postaveného Janáča, ktorý zvýšil na 6:0. V závere sa presadila aj trojica Alexander Kotzman, Melichárek a Petráš, keď posledný svojou dôslednosťou dostal puk do siete bezmocného Kompasa.
HK Skalica - HK ‘95 Považská Bystrica 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Góly:
8., 32. a 44. Dvonč, 19. Kučera, 29. P. Horváth, 52. Janáč, 58. Š. Petráš, 505 divákov

PREŠOV - DETVA 6:2
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov začal zápas aktívnejšie, prvú vážnu šancu si vypracoval v 4. minúte Kokavec. Detva si vytvorila tlak v presilovke a po diskutabilnom vylúčení išiel Prešov do troch. Blízko gólu bol v 8. minúte Zorvan, „Tučniaci“ sa napokon ale ubránili. V 10. minúte mohol poslať domácich do vedenia Jokeľ, no minul bránu. V 13. minúte najprv spálil šancu Jokeľ a na druhej strane na dvakrát nedal Abdul. V hre 4 na 4 potom domáci pykali, pred bránkou pretlačil puk do siete Zorvan. V 19. minúte Prešov zatlačil súpera, ale v sérii šancí mu akoby nebolo súdené skórovať.
Domáci sa snažili od úvodu druhej tretiny vyrovnať a už v 22. minúte sa to podarilo Jokeľovi. Hneď na to získali aj presilovku a po strele Valečka viedli 2:1. V 25. minúte mohol zvýšiť prešovský náskok Kivader. Zúfať však nemusel, o niekoľko sekúnd na to trafil ukážkovo Šimčák – 3:1. Cibuľa sa porúčal z bránky a nahradil ho Rosandič. Prešov neprestával v aktivite a hostia mohli byť radi, že neinkasovali zas. V polovici stretiny sa zobudili aj „Medvede“ a vytvorili si súvislý tlak. Prešov pohrozil z brejkov. Po faule Kokavca sa kvôli neprítomnosti lekára, ktorý ošetroval hráča, dlhšie nehralo. Zaskočiť ho na chvíľu prišiel lekár z hľadiska. Detva na konci presilovky znížila, keď po peknej kombinácii zakončil Patrik Fekiač. Dvojgólový náskok vrátil „Tučniakom“ po chybe súpera Chalupa. V 38. minúte išiel do blafáku Abdul, lenže v rýchlosti nezakončil. Hral sa zaujímavý hokej zo strany na starnu a v závere ešte pohrozil Gašpar.
Tretiu tretinu začal Prešov akciou Abdula a tyčkou Jokeľa. Detva sa snažila zdramatizovať stretnutie a tlačila sa dopredu. Neskôr pritvrdila, na čo domáci odpovedali pekným gólom Kokavca – 5:2. V 51. minúte si vyskočil Sládok na Chalupu, čo sa divákom značne nepáčilo. S blížiacim sa záverom narastala u Detvancov nervozita a zbytočnými výbuchmi a vylúčeniami sa oberali o čas, v ktorom by mohli duel zdramatizovať. V 53. minúte mali počas oslabenia len šťastie, že sa puk nedostal do ich brány. Domáci si už vedenie ustrážili výbornou a hlavne zodpovednou hrou. Šiesty gól pridal v závere Kokavec. Prešov sa po výbornom výkone za podpory skvelého publika stáva novým kráľom 1. ligy!
HC Prešov Penguins - HC 07 Orin Detva 6:2 (0:1, 4:1, 2:0)
Góly:
49. a 60. Kokavec, 22. O. Jokeľ, 24. Valečko, 26. D. Šimčák, 35. Chalupa - 15. Zorvan, 33. P. Fekiač, 1543 divákov

TOPOĽČANY - TRNAVA 3:4
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
V rýchlom začiatku stretnutia ako prví skórovali domáci, keď v 9. min nového brankára Trnavy v presilovej hre prekonal Nitriansky po prihrávke od Ďurča. Hostia v vyrovnávali v 10. min gólom Okoličanyho v presilovej hre po prihrávke od Schmidta. Hostia sa ujali vedenia v 15. min, keď po akcii Roth, Okoličány zakončil Beták. V druhej tretine hostia skórovali v 24. min po akcii Glemba, Keleši, zakončoval Szalay a hostia viedli v stretnutí 1:3. Domáci mohli v druhej tretine korigovať stav stretnutia, keď prenikajúceho domáceho hráča v úniku zastavil hráč hosti Polaček hákovaním rozhodca nariadil trestné strieľanie, hostí zachránila horná žŕdka bránky. V 41. min mali hostia vylúčeného hráča a domáci túto presilovú hru využili na strelenie svojho druhého gólu po prihrávke od Podstavka dával gól Ďurčo. V tretej tretine sa strhla bitka pri striedačke hostí rozhodcovia rozdali dva tresty pre domácich 5+OK, a jeden trest 5+OK pre hostí. Hostia 5-minútovú presilovku využili na strelenie štvrtého gólu v 48. min, keď po prihrávke od Rotha skóroval Čunderlík. Hostia mali vylúčeného hráča v čase 51:59, domáci hráči túto presilovku využili a dali svoj tretí gól, keď Podstavek prihrával Klukovi a ten prekonal dobre chytajúceho brankára hostí Košarišťana v 53. min. Domáci si vzali oddychový čas v 58:50 a odvolali brankára Račku z bránky. Hostia sa úspešné bránili a domácim sa nedarilo prekonať brankára hostí. Hostia si vzali oddychový čas 9 stotín pred sirénou - domáci už nedokázali dať gól a predlžovať stretnutie...
HC Topoľčany - HK Gladiators Trnava 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Góly:
9. Nitriansky, 43. Ďurčo, 53. Kluka - 10. Okoličány, 15. Beták, 24. Szalay, 48. Čunderlík, 820 divákov

predohrávka 50. kola:

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - MARTIN B 4:2
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Prekvapivý úvod stretnutia. Diváci si nestihli poriadne nájsť svoje miesto a hostia viedli 1:0 po neprehľadnej situácii pred bránkou domácich Babka otvoril skóre zápasu. Po góle domáci pridali na dôraze a hostia mali čo robiť, aby zabránili gólom v ich sieti. Ten prišiel v 8. min. keď Vartovník šiel dôrazne za pukom a zasunul ho za chrbát Žingora. V čase 11.02; 11.58; a 12.13 postupne Zwick, Lesňák a Mikula zvýšili na 4:1, a to ešte niekoľko dobrých príležitostí zostalo nevyužitých. Treba ešte povedať, že hostia v 3. min mali výhodu o dvoch hráčov v trvaní 62 sekúnd, ale gól nedokázali zaznamenať. Druhá tretina priniesla len vylúčených, hra stratila plynulosť, a tak diváci v závere tretiny už to dali najavo. Ani tretia nepriniesla prvoligový hokej. Hostia sa zamerali vyslovene na obranu a domáci nedokázali prekonať brániacich sa Martinčanov. Brankár Žingor chytal spoľahlivo, obrancovia mu v tom pomáhali, a tak domáci vyšli naprázdno. Naopak, hostia využili zaváhanie domácich na vlastnej modrej a Šalka upravil konečný výsledok stretnutia. Za zmienku stojí záverečná hra hostí bez brankára, v ktorej nedokázali domáci streliť gól ani z útočnej modrej do prázdnej bránky. Chudobné víťazstvo domácich je zaslúžené.
HK Spišská Nová Ves - MHC Martin "B" 4:2 (4:1, 0:0, 0:1)
Góly:
8. Vartovník, 12. Zwick, 12. J. Lesňák, 13. Mikula - 1. D. Babka ml., 53. Šalka, 280 divákov