BUDIŠ 1. Hokejová liga - 40. kolo: Skalica zaskočila lídra, otočila súboj v Detve

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Skalickí hokejisti pripravili vedúcej Detve prvú prehru po šiestich zápasoch. V 40. kole BUDIŠ 1. Hokejovej ligy otočili súboj, keď na začiatku tretej tretiny strelili tri góly v rozmedzí 42 sekúnd! Domáci síce dvomi gólmi v závere predsa len zdramatizovali zápas, ale tri body si napokon predsa len odviezli hostia po výhre 5:4. Náskok Detvy na čele tabuľky sa tak zmenšil na symbolický jeden bod. Prešovčania vyhrali v dramatickom súboji druhého s tretím v Michalovciach 3:2 po predĺžení.

Poradie sa menilo aj na 5. mieste, keď Topoľčany vyhrali na Spiši 5:3 a preskočili práve Spišiakov v tabuľke. Martin B viedol nad Považskou Bystricou už 4:0, napokon zvíťazil 4:3 - v tomto prípade šlo o predohrávaný zápas 49. kola.

40. kolo:

DETVA - SKALICA 4:5
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Skaličania už nastúpili aj s Kňazevom, ale stále bez najlepšieho strelca Vereša a Brodeka. Kým sa však stihli na štadióne v Detve rozpozerať, prehrávali 0:1 po presnom zásahu Viktora Fekiača. Našťastie o dve a pol minúty už bolo vyrovnané po tom, čo sa pri svojom prvom striedaní presadila novovytvorená štvrtá formácia a Dvonč po asistenciách Smetanu a Halabrína vyrovnal. V polovici tretiny mala Skalica výhodu početnej výhody, ale bezúspešne. Naopak udrelo na druhej strane, keď domáci využili hneď svoju prvú početnú výhodu. Pri vylúčení Drahoráda sa presadil Török a Detva opäť viedla.
Druhá tretina patrila jednoznačne domácim hokejistom, ktorí však nedokázali nájsť recept na výborne chytajúceho Patrika Romančíka v bránke Záhorákov. Detvanci síce prestrieľali Skalicu 20:5, ale gól v tejto časti nepadol a tak si pred treťou časťou hostia udržali šancu na bodový zisk v zápase.
Ten výrazne vzrástol hneď v jej úvode. Skaličanom stačilo 42 sekúnd nielen na obrat, ale aj na vybudovanie si dvojgólového náskoku. V 42. minúte si za napadnutie Gulu išiel sadnúť na trestnú lavicu Lukáš Říha, keď dostal okrem dvojminútového trestu aj osobný trest. Tento čin zdravo nasrdil hostí a presilovku využil svojim štvrtým gólom v sezóne obranca Peter Horváth. O 27 sekúnd už pri hre 5 na 5 sa presadil Peter Ivičič a o ďalších 15 sekúnd oslavoval úspešný zásah aj Ľubomír Halabrín. Tento priebeh domácimi poriadne otriasol a nedokázali na neho reagovať, navyše v polovici tretieho dejstva sa po akcii Hlucha a Kňazeva presadil Kučera a Skaličania mali v chrbte komfortný trojgólový náskok. V záverečných 90 sekundách domáci síce pri zúfalom tlaku dokázali streliť dva góly, ale na viac ako skorigovanie výsledku im to nestačilo.
HC 07 Orin Detva - HK Skalica 4:5 (2:1, 0:0, 2:4)
Góly:
15. a 60. T. Török, 1. V. Fekiač, 59. Sládok - 3. Dvonč, 43. P. Horváth, 43. P. Ivičič ml., 44. Halabrín, 50. K. Kučera, 299 divákov

MICHALOVCE - PREŠOV 2:3 po predĺžení
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
V šlágri 40. kola medzi druhým a tretím tímom tabuľky sa hral hokej veľmi slabej úrovne. Pred solídnou diváckou návštevou totiž obe družstvá hrali kŕčovito a urobili rad individuálnych chýb. Lepšie začali domáci. Tí síce nevyužili rýchle vylúčenie Šimčáka, no sekundu po jeho návrate otvoril skóre duelu navrátilec do zostavy Vladimír Polaček. Rýchly strelený gól zápasu skôr uškodil. Ani jeden tím sa totiž nevedel zbaviť kŕčovitého herného prejavu. Pri domácich sa to jasne prejavilo hlavne v presilových hrách, ktorých mali až sedem, no ani jednu nedokázali pretaviť v strelený gól. V prvej tretine ešte zaujala šanca Michalovčana Cútta, na druhej strane sa neujala dorážka Cvengrošovej strely, o ktorú sa pokúšal Mikolášek. Michalovčania mohli v druhej tretine ísť do viacgólového vedenia. To by však museli v štyroch presilovkách vymyslieť niečo viac, než jednu gólovú šancu. Šarišania sa tak v pohode držali v zápase a v 47. minúte gólovo udreli, keď skóroval Gleb Bylina. O štyri minúty neskôr Michalovčania opäť viedli. Po kombinácii tretieho útoku presne mieril Gleb Lušnikov a zdalo sa, že jeho gól môže byť víťazný. Domáci hráči ale pohrdli víťazstvom. V presilovej hre urobili chybu na útočnej modrej a Tomáš Valečko päť minút pred koncom vyrovnal na 2:2. Predĺženie malo rýchly spád. Najskôr v tutovke zlyhal Radovan Cútt, na druhej strane unikol obrane Dukly Oliver Jokeľ, ktorý rozhodol o tom, že dva body putujú na Šariš.
HK Dukla Michalovce - HC Prešov Penguins 2:3 po predĺžení (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)
Góly:
3. Polaček, 51. Lučnikov - 47. Bylina, 56. Valečko, 61. Jokeľ

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - TOPOĽČANY 3:5
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Na hre hostí nebolo poznať v prvej tretine, že mali ťažkosti s pricestovaním na zápas. Na ceste pred Martinom sa dostali do zápchy, keď museli čakať na odstránenie prekážky - havarovaný ťahač. Na stretnutie teda pricestovali ako sa hovorí v hodine dvanástej, ale stihli sa aj rozkorčuľovať. Priebeh tretiny bol až do záverečných minút bez zmeny skóre a zdalo sa, že tretina skončí bez gólov, V 18. min pri signalizovanom treste Štefanka prihral spoza bránky na palicu Ondova a domáci viedli 1:0. V 20. min znovu pri signalizovanom treste Giľák zvýšil na 2:0. Po góle hosťujúci Hruška vyhodil puk cez ochranné sklo, a tak domáci dohrávali s výhodou jedného hráča - bez gólu. Druhá tretina sa začala presilovkou domácich, no gól padol až po návrate vylúčeného hráča na ľad, keď Štefanka po prihrávke Giľáka zvýšil na 3:0. Hostia sa vrhli do útoku a začali zatápať domácej obrane. Domáci len ťažko odolávali srdnatejším "žochárom" a bolo len otázkou času, kedy strelia gól. No a ten nedal na seba dlho čakať. Trojica Kluka-Podstavek-Hrudík v priebehu 39 sekúnd strelili dva góly a v 32. min Nitriansky vyrovnal. Domáci brankár Riečický odstúpil z hry, nahradil ho Surák. Domáci odohrali veľmi slabú tretinu v tomto zápase, a tak šikovní hostia tvrdo trestali laxnú hru domácich. Do záverečnej tretiny nastúpili oba kolektívy so snahou získať tri body. S týmto problémom sa lepšie vysporiadali hostia. Hrali svoju hru, pozorne bránili a ich protiútoky boli veľmi nebezpečné. Domáci z nepochopiteľných dôvodov akoby prestali hrať, no a hostia svoju šancu dokázali využiť na 100%. V 52. min Hruška strelil vedúci gól hostí a pri hre bez brankára hrajúci domáci inkasovali aj 5. gól, a tak Topoľčanci si odvážajú zaslúžené tri body. Domáci diváci, ktorí v hojnom počte zhliadli zápas, odchádzali sklamaní, no a najbližšie stretnutie na domácom ľade bude zase znateľne nižšia návšteva.
HK Spišská Nová Ves - HC Topoľčany 3:5 (2:0, 1:3, 0:2)
Góly:
18. M. Ondov, 20. Giľák, 22. O. Štefanka - 28. a 29. Kluka, 32. Nitriansky, 52. M. Hruška, 60. Dobrý, 510 divákov

49. kolo:

MARTIN B - POVAŽSKÁ BYSTRICA 4:3
Dopisovateľ: Daniel Modrovský, MHC Martin "B"
Nelichotivú šnúru 15 prehier ťahali za sebou martinskí hokejisti, ktorí však viackrát v týchto stretnutiach mohli i bodovať. Považská Bystrica sa tak ukazovala ako vhodný adept na prelomenie tejto bilancie. Jej hráči zároveň v tomto zápase výrazne uľahčili domácich cestu ku gólom, a to najmä vďaka svojim vylúčeniam. Už prvé z nich na začiatku 10. minúty potrestal domáci Babka, i keď v úvodnej tretine sa viac bránilo ako útočilo. Druhá tretina ale vyšla domácim podľa ich predstáv. V 28. minúte sa do listiny strelcov mohol zapísať Brveník, hneď po ňom sa v presilovej hre presadil aj Poliaček a v závere dejstva tretiu početnú výhodu využil Šalka. Zdalo sa tak, že Martinu už nebude nič stáť v ceste za troma bodmi. V 50. minúte ale chybu domácej obrany potrestal Kubiš a v 54. minúte si domáci hráči neustrážili Zlochu. Necelé dve minúty pred koncom tretej tretiny pridal Zlocha aj svoj druhý gól a domáci sa museli triasť o víťazstvo. Hostia sa síce uchýlili k power-play i k oddychovému času, záver si ale Martin ustrážil. Po dramatickom stretnutí tak jeho hráči prelomili nepriaznivú sériu a pripísali si tri body.
MHC Martin "B" - HK ‘95 Považská Bystrica 4:3 (1:0, 3:0, 0:3)
Góly:
10. D. Babka ml., 28. Brveník, 31. F. Poliaček, 39. Šalka - 54. a 59. J. Zlocha, 50. J. Kubiš, 81 divákov