Antidopingovej kontrole sa nevyhnú ani dorastenci

Na ľade skalickej Hant Arény zdolali domáci dorast HC Košice, po záverečnom hvizde aktéri zamierili na antidopingovú kontrolu,foto ašNa ľade skalickej Hant Arény zdolali domáci dorast HC Košice, po záverečnom hvizde aktéri zamierili na antidopingovú kontrolu,foto aš

 
SKALICA (SZĽH, aš) - Stáva sa už tradíciou, že nedeľa v skalickom mládežníckom  hokeji je spojená s pracovnými a edukačnými aktivitami. Podobný charakter mal aj pozápasový priebeh antidopingovej kontroly, ktorá sa uskutočnila na zimnom štadióne v Skalici po súboji  extraligy dorastu Skalica-KošiceSvojím rozsahom a zameraním bola táto kontrola na Slovensku unikátna a prvá, rozhodne však nie posledná! Základným skríningovým testom na najčastejšie používané drogy v priebehu hodiny prešli všetci hráči tímu Skalice aj Košíc.  
 
Antidopingová agentúra v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja vyslala šesť antidopingových komisárov, ktorí vytvorili  dve pracovné skupiny a bezproblémovým spôsobom organizácie zvládli zrealizovať takmer 40 testov. 
 

Testovací set na drogy, foto ašTestovací set na drogy, foto aš

 
Inšpiráciou pre realizáciu podobných typov kontroly bol zarážajúci fakt a množstvo  informácií Zdravotnej komisie SZĽH o tom , že už v detskom veku sa stretávame v kluboch s používaním zakázaných látok, medzi ktoré patrí najmä žuvací tabak, marihuana, nikotín, nadmerné dávky kofeínu a ďalšie podobné substancie, ktoré výrazne poškodzujú zdravie detí. 
 
Roman Straka, Radoslav Rekoš (tréneri dorast Skalica):  „Podobné aktivity vítame a podľa výsledkov kontroly prispôsobíme  prístup k hráčom. Dnes nie je problém sa k zakázaným látkam dostať, o to častejšie je nutné hráčom pripomínať,  prečo sú pre nich nevhodné a škodlivé.“ 
 
Andrea Švrčková (predsedníčka Zdravotnej komisie SZĽH): „Antidopingové testy posúvame do detských a juniorských kategórií zámerne. Ich cieľom bude pomoc trénerom a rodičom pri výchove mladých hráčov, ako aj upozornenie pre každého hráča, o tom, že používanie zakázaných látok pri športe u nás nebude tolerované a je absolútne neprijateľné."