Crosbyho dva góly za 52 sekúnd, Pittsburgh vyhral prvú bitku vo Washingtone

Sidney Crosby na ľade Washingtonu v prvom semifinále s dvoma gólmi, foto nhl.comSidney Crosby na ľade Washingtonu v prvom semifinále s dvoma gólmi, foto nhl.com


NEW YORK - Hokejisti Pittsburghu zvíťazili 3:2 na ľade Washingtonu vo štvrtkovom prvom stretnutí semifinále play-off Východnej konferencie NHL. V úvodnom dueli atraktívnej série medzi víťazom základnej časti a obhajcom Stanleyho pohára sa strelecky presadili najväčšie hviezdy oboch tímov. Hosťujúci kapitán Sidney Crosby v úvode druhej tretiny skóroval dokonca dvakrát v rozpätí 52 sekúnd, domáci kanonier Alexander Ovečkin v závere prostrednej časti znížil na 1:2. Jeho krajan a spoluhráč Jevgenij Kuznecov v 49. min vyrovnal, ale Nick Bonino 7:24 min pred naplnením riadneho hracieho času strhol víťazstvo na stranu Penguins. Veľkou oporou hostí bol brankár Marc-André Fleury, ktorý pochytal 33 striel hráčov Capitals.

"Mali sme množstvo šancí a veľa streleckých pokusov, kým súperovi hráči neohrozili tak často našu bránku. Hrali sme dobre, ale nestačilo to," povzdychol si tréner Washingtonu Barry Trotz na webe NHL. "Pri mojich góloch to boli dve skvelé herné situácie. V oboch prípadoch Patric Hörnqvist vybojoval puk. Pri prvom góle to potom bola aj výborná prihrávka od Jaka Guentzela v situácii dvoch na jedného, pri druhom som to dostal od Hörnqvista po odrazenom puku a nemal som už problém skórovať," skonštatoval Crosby. Strelec víťazného gólu Bonino doplnil: "Vziať im hneď prvý zápas u nich doma je skvelé. Uvidíme, čo prinesie druhé stretnutie. Radi by sme si to zopakovali." Pri svojom góle Bonino profitoval zo skvelej prihrávky Scotta Wilsona do voľného priestoru medzi obrancov Capitals. "Výborná prihrávka do stredu, to musíte na ľade cítiť," pochválil aj spoluhráča Bonino. Druhý zápas medzi Washingtonom a Pittsburghom je znova vo Verizon Center na programe v sobotu.


Erik Karlsson si prvý gól v tohtoročnom play-off "schoval" na záver prvého semifinále proti New York Rangers. Švédsky ofenzívny zadák, ktorý vo vyraďovacej fáze nazbieral do štvrtka šesť asistencií, rozhodol o triumfe Ottawy 2:1 v 56. min. "Toto zdobí veľkých hráčov - zaberú v správnej chvíli. Teraz je už viac než len hviezda. Ide o skúseného hráča, ktorý sa vypracoval na osobnosť a stal sa z neho víťaz. Pre náš tím je inšpiráciou počas celej sezóny," pochvaľoval si tréner Guy Boucher na webe nhl.com. Oporou Senators bol aj brankár Craig Anderson, ktorý zneškodnil 34 pokusov. Hosťujúci Henrik Lundqvist dokonca ešte o sedem viac, ale "jazdci" sa v ofenzíve zmohli na jediný gól. "Ak chceme skórovať, na Lundqvista musíme páliť do aleluja. Dobre si uvedomujeme, že menej než štyridsať striel nestačí na úspech," podotkol Boucher na margo skvelej formy švédskeho veterána.

Semifinále play-off NHL - štvrtok (hrá sa na štyri víťazstvá):

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Ottawa - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:1, 1:0) - stav série 1:0
Góly: 39. Dzingel (Burrows, Turris), 56. E. Karlsson (Hoffman, Methot) - 28. McDonagh (Zuccarello, Bučnevič)

Washington - Pittsburgh 2:3 (0:0, 1:2, 1:1) - stav série 0:1
Góly: 39. Ovečkin (Eller, Oshie), 49. Kuznecov (Niskanen) - 21. Crosby (Guentzel, Hörnqvist), 22. Crosby (Hörnqvist, Määttä), 53. Bonino (S. Wilson, I. Cole)