Chicago i Calgary na pokraji priepasti, Pánikova asistencia nepomohla

Z tretieho zápasu 1. kola play-off Nashville - Chicago, foto nhl.comZ tretieho zápasu 1. kola play-off Nashville - Chicago, foto nhl.com


NEW YORK - Hokejisti Chicaga po dvoch domácich prehrách 0:1 a 0:5 neuspeli ani v treťom zápase štvrťfinále play-off Západnej konferencie NHL a na ľade Nashvillu prehrali 2:3 po predĺžení. Nashville vedie v sérii 3:0 a na postup do ďalšieho kolá mu stačí jediné víťazstvo. Prvú možnosť budú mať Predators už vo štvrtok 20. apríla opäť na domácom ľade.

V pondelkovom súboji v drese Blackhawks predviedol jednu asistenciu slovenský útočník Richard Pánik, ktorý sa podieľal na prvom góle Dennisa Rasmussena. Jeho skúsenejší klubový kolega Marián Hossa mal päť striel na bránku, ale ani jedna z nich sa neujala. Chicago viedlo ešte na začiatku tretej tretiny aj po päťdesiatom zásahu Patricka Kana v play-off 2:0, ale nezlomný Nashville predviedol dokonalý obrat. Dvakrát sa presadil Švéd Filip Forsberg a v 17. min predĺženia strhol víťazstvo na stranu "predátorov" mladý švajčiarsky krídelník Kevin Fiala. Chicagu nepomohlo ani 46 zákrokov Coreyho Crawforda, jeho náprotivok Pekka Rinne mal o 12 zákrokov menej.

"Toto sa volá charakter! Keď sme pred treťou tretinou prichádzali na ľad, všetci sme to cítili. Verili sme, že máme na obrat a všetci do jedného sme podľa toho aj konali. Preto sa nám to aj podarilo," cituje 20-ročného Kevina Fialu oficiálny portál NHL. "Súperovi sme umožnili otočiť tento tretí zápas, ale vyhrať štvrté stretnutie je vždy najťažšie v každej sérii. Sme v zložitej situácii, ale ešte zabojujeme," stále verí kapitán Chicaga Jonathan Toews. "V rozhodujúcich momentoch sme nedostávali puk do správnych pozícií a neutvárali si šance. Tiež sme prehrávali osobné súboje. Máme teraz pár dní na to, aby sme sa poriadne nadýchli a pokúsili sa ešte dostať sériu k nám do Chicaga," povedal tréner Blackhawks Joel Quenneville na webe denníka Chicago Tribune.

Štatistici NHL pripomínajú, že v rovnakej situácii ako teraz, boli hráči Chicaga aj v roku 2011. Vtedy prehrali prvé tri zápasy série 1 kola play-off s Vancouverom, a napokon to dotiahli do siedmeho zápasu, ktorý nezvládli - v predĺžení. Úspešný návrat tímu z hrobárovej lopaty, čiže obrat zo stavu 0:3 na zápasy na konečných 4:3, sa doteraz odohral len štyrikrát v histórii play-off NHL. Zatiaľ naposledy to predviedli hráči Los Angeles v roku 2014, keď takto v 1. kole prekonali súperov zo San Jose a odrazili sa k zisku Stanleyho pohára.

Aj v druhom pondelkovom súboji na Západe sa otáčal nepriaznivý vývoj v predĺžení a Anaheim sa po víťazstve 5:4 na ľade Calgary dostal na dostrel 2. kola play-off. Flames viedli nad Ducks 2:0 aj 4:1, ale nezlomní "káčeri" napokon gólom niekdajšieho najlepšieho kanoniera NHL Coreyho Perryho zvíťazili 5:4 a rovnako vedú v sérii 3:0. "Nikdy nehovor nikdy! Brali sme to postupne: striedanie po striedaní, gól po góle a napokon sme našli spôsob, ako zvíťaziť," povedal Corey Perry, ktorý v zápase nazbieral 5 plusových bodov. "Nemyslím si, žeby sme mali začať o sebe pochybovať. Dostali sme sa do zložitej situácie, ale musíme sa zomknúť a pokúsiť sa vybojova to spoločnými silami," skonštatoval brankár Calgary Brian Elliott.

Toronto po troch dueloch vedie 2:1 v sérii nad najlepším tímom základnej časti ročníka 2016/2017, keď proti Washingtonu predviedlo v nedeľu obrat z 1:3 na 4:3 po predĺžení. Auston Matthews a William Nylander premiérovo skórovali v play-off, o triumfe Maple Leafs rozhodol v 62. min Tyler Bozak. "Toľko emócií, že chcete byť so spoluhráčmi a oslavovať. Mali sme v tejto sérii mnoho vzostupov aj pádov. Každý zápas rozuzlilo až predĺženie. Toto sú najzábavnejšie stretnutia a je pekné, že dnes sme sa dočkali odmeny," komentoval hrdina duelu na webe nhl.com. Slovenský obranca Martin Marinčin odohral viac než 13 minút a dosiahol jeden plusový bod.

Ottawe sa proti Bostonu napokon nevypomstilo, že premárnila trojgólový náskok z 24. min. Bruins na domácom ľade ešte do konca druhej tretiny vyrovnali na 3:3, ale v predĺžení rozhodol o triumfe hostí v presilovke Bobby Ryan. Senators sa ujali vedenia v sérii 2:1. Boston  má aktuálne v tíme hotový lazaret v obrane. tretí zápas série odohrali bez štvorice zranených zadákov Brandona Carla, Toreyho Kruga, Adama McQuaida a Colina Millera. Aj preto si Tommy Cross užil svoj debut v play-off NHL a kapitán Zdeno Chára až 29:07 min, pripísal si až 6 "hitov" a 2 zblokované strely. 

"Tieto zápasy sú aj mentálna bitka samého so sebou. Ak vám niečo nevyjde a naďalej sa tým zaoberáte, nemôžete byť úspešní pri ďalších zákrokoch. Takto to vnímam," uviedol brankár Ottawy Craig Anderson na webe NHL. "Mali sme strašný úvod zápasu. To sa nesmie v stretnutiach play-off stávať. Potom sme odviedli dobrú prácu a vrátili sa do zápasu, ale ten úvod nám nesmie takto ujsť," kriticky skonštatoval skúsený center Bostonu Patrice Bergeron.

Štvrťfinále play-off NHL - pondelok (hrá sa na štyri víťazstvá):

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Boston - Ottawa 3:4 po predĺžení (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1) - stav série 1:2
Góly: 27. Acciari (Liles, Riley Nash), 27. Backes (Liles, Cross), 34. Pastrňák (McAvoy, Spooner) - 8. Hoffman (E. Karlsson, Z. Smith), 8. Brassard (B. Ryan, Staalberg), 24. Hoffman (Ch. Wideman, Brassard), 66. B. Ryan (Turris, E. Karlsson)
Zdeno Chára (Boston) 29:07 min, 6 "hitov", 2 zblokované strely, -1 bod

Toronto - Washington 4:3 po predĺžení (1:2, 2:1, 0:0 - 1:0) - stav série 2:1
Góly: 15. Matthews (Rielly), 36. Kadri (Komarov), 40. W. Nylander (Matthews, Nyman), 62. Bozak (Kadri, Rielly) - 3. Nicklas Bäckström (Schmidt, Oshie), 5. Ovečkin (Nicklas Bäckström, Oshie), 26. Kuznecov (M. Johansson, J. Williams)  
Martin Marinčin (Toronto) 13:28 min, 1 "hit", 2 zblokované strely, +1 bod

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Nashville - Chicago 3:2 po predĺžení (0:0, 0:2, 2:0 - 1:0) - stav série 3:0
Góly: 45. F. Forsberg (Arvidsson), 55. F. Forsberg (Ellis, Johansen), 77. Fiala (Neal, Järnkrok) - 22. Rasmussen (Krüger, PÁNIK), 32. P. Kane (Keith, Toews)
Marián Hossa odohral 23:19 min, 5 striel, 1 "hit", 1 zblokovaná strela, -1 bod, 2 trestné minúty, Richard Pánik (obaja Chicago) odohral 18:31 min, 1 asistencia, 1 strela, 1 "hit", 2 zblokované strely

Calgary - Anaheim 4:5 po predĺžení (2:1, 2:1, 0:2- 0:1) - stav série 0:3
Góly: 3. Monahan (Brouwer, J. Gaudreau), 10. K. Versteeg (Monahan, Brodie), 25. Michael Stone (Brodie, Backlund), 29. S. Bennett (Giordano, Backlund) - 16. N. Ritchie (Vermette, H. Lindholm), 40. Theodore (Rakell, Bieksa), 52. Thompson (H. Lindholm, Perry), 56. Theodore (Bieksa, Thompson), 62. Perry (Rakell, Thompson)