5. kolo BUDIŠ 1. Hokejovej ligy: Detva padla v Prešove, ale prvé miesto si udržala

logo 1HL1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Piatkové zápasy BUDIŠ 1. Hokejovej ligy priniesli zaujímavý súboj medzi dvomi družstvami na popredných priečkach, kde Prešov po dramatickom boji zdolal Detvu 4:3. Topoľčany vyhrali nad Trnavou 3:1 a bodovo sa dotiahli na lídra tabuľky. Detva si však napriek prehre udržala prvú priečku vďaka vysokému počtu strelených gólov, keď ich má na konte až 30.

V ďalších dvoch zápasoch vyhrala Skalica nad Považskou Bystricou 3:1 a Spišská Nová Ves nad rezervou Martina 6:1. Tabuľku vedú Detva a Topoľčany s 12 bodmi, tretí Prešov má 11 bodov, štvrtá Spišská Nová Ves ich má na konte 9.

PREŠOV - DETVA 4:3
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov začal zápas dobrou útočnou aktivitou, ktorú prerušila na konci 3. minúty presilovka Detvy. V nej nemali hostia vážnejšiu šancu, no po jej skončení išli do brejku, ktorý zakončil Balko. Ďalej pokračoval bojovný hokej, oba tímy si dávali pozor na zadné vrátka a tak diváci veľa vyložených šancí nevideli. Detvania začali viac útočiť, z čoho rezultovala v 9. minúte šanca Videlku, na ktorú domáci dobre odpovedali brejkom v podaní Mikulu. V 12. minúte bol v dobrej šanci Gápa, no Cibuľu neprekonal. V 15. minúte pohladil lapačku brankára Bylina, puk však smeroval vedľa brány a následne vo veľkej šanci minul aj Pulščák. V 17. minúte to horelo na opačnej strane po zakončení Palečeka a o pár sekúnd pohrozil tiež Gašpar. V 19. minúte nevydržala štvrtá prešovská formácia nápor súpera, k puku sa dostal voľný Zorvan a nechytateľne zavesil.
Aj druhé dejstvo odštartovali lepšie Prešovčania, hneď v 21. minúte napriahol Kivader a následne v presilovke pohrozil Kokavec. V závere početnej prevahy „tučniaci“ dostali puk pred bránku a v tlačenici ho dorazil do siete Prokop. Domáci sa naštartovali a v 25. minúte bol v ďalšej šanci Kivader. V 28. minúte išiel Prešov do vedenia, štvrtkový oslávenec Lipovský si našliapol a v rýchlosti zakončil presne k opačnej tyči. Hneď na to mohlo byť aj 3:1, v prvej šanci nastrelil Bylina tyčku a potom bránku netrafil. Detva sa však ihneď pripomenula rýchlym protiútokom a neskôr niekoľkokrát nebezpečne poslala puk pred Gavaliera. V 33. minúte v hre 4 na 4 aj s trochou šťastia vyrovnal Gašpar. Stav 2:2 dlho nevydržal, hneď po buly sa totiž dostal do útoku Šimčák a rýchlou strelou poslal Prešov znova do vedenia. Cibuľu nahradil v bráne Rosandič. V ďalších minútach sa hra prelievala zo strany na stranu a obom mužstvám chýbalo lepšie zakončenie. V 38. minúte to dobre mieril Pulščák, no Rosandič bol pozorný. V 39. minúte to pred Gavalierom horelo, avšak Patrik Fekiač ho ani na dvakrát neprekonal a na druhej strane sám v krátkom nájazde neuspel Lipovský. Záver tretiny patril detvianskej presilovke, gól v nej ale nepadol.
Detva vstúpila do tretej dvadsaťminútovky s odhodlaním vyrovnať a už v 42. minúte tak mohol vykonať Zorvan. Prešovčania potom dostali súpera pod tlak, vybojovali si v presilovku, v ktorej nebezpečne pohrozil Prokop. Detva pritvrdila, čoho následkom bol ďalší faul a v 46. minúte štvrtý gól Prešova, Lipovského strelu ešte brankár vyrazil, no na dorážku Kokavca nemal nárok. V 48. minúte mal ďalší gól na hokejke Lipovský a ďalším vylúčením si znova skomplikovala cestu za bodmi. „Medvede“ dokázali pohroziť aspoň v oslabení zásluhou Gašpara. Za domácich sa dostal v početnej prevahe do dobrej pozície aktívny Lipovský. V 51. minúte mali Detvania gól na dosah, no Gašpar ani Škvaridlo puk do brány nedostali. Detva mohla znížiť aj v presilovke, ktorú jej Prešovčana ponúkli, no nepodarilo sa jej to. V 56. minúte si už ale úspešne nakorčuľoval medzi kruhy Gašpar a strelou švihom zdramatizoval stretnutie – 4:3. Po góle sa hostia okamžite natlačili do útočného pásma, čo chceli „tučniaci“ využiť, lenže Mikolášek v nájazde na bránku spadol a nezakončil. Detva pokračovala v útočnej snahe a Prešovčania sa aj za podpory fanúšikov bránil, niekoľkokrát dokonca aj pohrozil z protiútoku. Minútu pred koncom riadneho hracieho času hostia odvolali brankára. Ani to im ale nepomohlo a tri body si vybojoval Prešov.
HC Prešov Penguins - HC 07 Orin Detva 4:3 (0:1, 3:1, 1:1)
Góly:
24. Prokop, 28. A. Lipovský, 33. D. Šimčák, 46. M. Kokavec - 56. a 33. R. Gašpar, 19. Zorvan, 723 divákov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - MARTIN "B" 6:1
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Domáci pokračujú vo víťaznom ťažení. Rezerva Martina mala byť prekážkou pri hre domácich, to sa však od úvodného vhadzovania nenapĺňalo. Domáci od začiatku predvádzali kombinačnú hru, ba niekedy to až preháňali. Žiadalo si to častejšiu streľbu, divákom sa však predvedená hra domácich páčila. Hostia sa zamerali na zabezpečenú obranu, ale nezabudli využiť každú príležitosť na rýchly protiútok. Prvý gól domácich v 6. minúte z hokejky Finduru správne naladil domácich a v 8. minúte Vantroba pridal druhý gól. Zdalo sa, že to bude jednoduchá záležitosť, no hostia v 11. minúte znížili na 2:1 z Vargovej hokejky. Vzápätí o necelú minútu Hamráček vrátil domácich do dvojgólového vedenia. Hra mala naďalej rýchly spád, no gól padol až v 36. minúte z hokejky Giľáka. Hostia sa snažili aj dopredu, no domáci brankár Surák už nepustil za svoj chrbát žiadnu strelu. Na druhej strane hosťujúci Pajpach, ktorý striedal po II. tretine Žingora, v 49. a 52. min. inkasoval dva góly z hokejky Ondova a Vantrobu. Domáci divák po siréne sa odvďačil domácim hráčom dlhotrvajúcim potleskom. Pripomínalo to časy minulé, len stále chýba počet. Predvedená hra pozýva do hladiska viac divákov v domácich zápasoch, určite budú spokojní s predvedenou hrou domácich.
HK Spišská Nová Ves - MHC Martin "B" 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)
Góly:
8. a 53. Vantroba, 6. Findura, 12. Hamráček, 36. Giľák, 49. Ondov - 11. R. Varga, 317 divákov

TOPOĽČANY - TRNAVA 3:1
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Stretnutie hrané obojstranne v rýchlom tempe. Lepší začiatok mali domáci hráči ktorí už v 3. min prekonali dobre chytajúceho brankára hostí Juríčka, keď po spolupráci Gouth, Šimun otvoril skóre Szalay. V prvej tretine mali obe družstva po dvoch vylúčených hráčoch, ale ani jedno družstvo nevyužilo presilovku na strelenie gólu. Druhá tretina bola bez gólov i vylúčených hráčov. v tretej tretine v čase 47. min zobral tréner domácich Ľubomír Hurtaj oddychový čas, a toto sa domácim vyplatilo lebo v 49. a 50. min mali hostia vylúčených dvoch hráčov, čo domáci využili na strelenie druhého gólu v 51. min po spolupráci Hrudík, Mihálik, akciu zakončil Dobrý. Tretí gól dali domáci v 52. min, keď Šťastný vysunul Gašparoviča a ten posunul puk Hudecovi a ten prekonal brankára hosti. Hostia svoju snahu vystupňovali, ale streliť gól sa im podarilo až v 58. min po spolupráci Vojtas-Poláček, akciu zakončil Jurák.
HC Topoľčany - HK Gladiators Trnava 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Góly:
3. Szalay, 51. Hrudík, 52. J. Hudec - 58. Jurák, 420 divákov

SKALICA - POVAŽSKÁ BYSTRICA 3:1
Dopisovateľ: Miroslav Minďáš, HK Skalica
Prvá tretina duelu Skalice a Považskej Bystrice príliš hokejového zážitku nepriniesla. Zaznamenali sme síce mimoriadny počet striel (17:13), ale neprinieslo to žiaden gól a iba platonické šance. Skóre sa menilo v prostrednej časti hry, ale až po tom, ako domáci trestuhodne nevyužili dvojminútovú prevahu o dvoch hráčov. Vedenia sa v 32. minúte ujali hostia po góle Záborského. O pár minút už bolo 2:1 pre Skaličanov, ktorí skóre otočili po presných strelách kapitána Vaškoviča a Mikésku. V tom čase už boli Skaličania lepším tímom. V záverečnej tretine sa opäť veľa strieľalo, ale ani jeden tím si gólovo neprilepšil. Pri hre bez brankára v poslednej minúte hostia inkasovali tretíkrát z hokejky Kellersteina.
HK Skalica - HK ´95 Považská Bystrica 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly:
34. Vaškovič, 38. Mikéska, 60. Kellerstein - 32. M. Záborský, 779 divákov