1. liga: v siedmom kole uspeli len domáce tímy, Bardejov a Michalovce so šesťgólovými výhrami

Štvrtý gól v zápase Trnava - SR 18, foto: Dominika HandzušováŠtvrtý gól v súboji Trnava - SR "18", foto: Dominika Handzušová

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie zápasy 7. kola prvej ligy priniesli unikátne výhry domácich tímov. Ani jeden hosťujúci klub sa totiž bodovo nepresadil. Najvyššie výhry dosiahli hokejisti Michaloviec a Bardejova, päťgólovú výhru si pripísali aj Trnavčania - v ich prípade však šlo o predohrávku 40. kola. Najdramatickejší bol súboj Prešova so Senicou, v ktorom domáci vyhrali tesne 3:2. V zostávajúcich zápasoch vyhrali Liptáci nad Topoľčanmi 3:1 a Detva nad Spišiakmi 4:2.

Zápasy 7. kola:

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - TOPOĽČANY 3:1
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci od začiatku mali lepší herný prejav, v 2. minúte ich mohol Macík dostať do vedenia. Herná prevaha domácich bola evidentná. V 8. minúte Marcinko nádhernou strelou dostal Liptákov do zaslúženeho vedenia. O dve minúty už Kuric zvyšoval na 2:0, keď mu nádherne prihral M. Školiak. Domáci stále mohli zvyšovať skóre, ale svoje šance neskutočne zahadzovali... Keby vyhrávali 5:0, nikto by sa nečudoval. Opak bol pravdou a v polovici zápasu nečakane inkasovali a dráma bola na mieste. V 35. min bol vylúčený Kuric a všetci svätí stáli pri Hollom, ktorý vyčaril zázračný zákrok. V závere stretnutia Bartík zvýšil na 3:1, čo bolo zákonité vyvrcholenie prevahy Liptákov, ktorí zaslúžene vyhrali.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Topoľčany 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Góly:
8. Martin Marcinko, 10. Kuric, 55. Bartík - 31. Záhorský, 280 divákov

BARDEJOV - PRIEVIDZA 6:2
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
Prvé minúty zápasu boli vyrovnané. Domáci mali už v 4. minúte výhodu presilovky, ale nedokázali ju využiť. Diváci na gól museli čakať až do 14. minúty, keď sa za domácich presadil Šimčák. Už o minútu nato zvyšoval Cútt a domáci sa dostávali do hernej pohody. Do šatní sa odchádzalo za stavu 2:0. V druhej tretine padali góly už na začiatku. Najskôr zvýšil vedenie na 3:0 Hričina a minútu nato znížil Kentoš. V 33. minúte sa presadili opäť oba tímy. Najskôr zvýšil vedenie domácich svojím druhým gólom Šimčák a potom znižoval Čičala. Do konca tretiny sa ešte presadil Garip Saliji. Pred koncom tretiny mohol isť do brejku Samir Saliji, nova posila Bardejova, ale pri spracovaní prihrávky mu ušiel puk. Už od začiatku tretej tretiny mali hostia výhodu presilovej hry. No nedokázali ju využiť. Domáci už hrali pokojne a snažili sa nerobiť zbytočné chyby. V 48. minúte mali domáci výhodu presilovej hry, ktorú využil svojim druhým gólom v zápase Cútt. Skóre sa už do konca zápasu nemenilo a Bardejovčania si naďalej udržujú neporaziteľnosť na domácom ľade.
HC 46 Bardejov - MšHK Prievidza 6:2 (2:0, 3:2, 1:0)
Góly:
14. a 33. Šimčák, 20. a 49. Cútt, 22. Hričina, 34. Garip Saliji - 23. Kentoš, 33. Čičala

DETVA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 4:2
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Šláger kola pod Poľanou priniesol hokej extraligovej úrovne. V prvej tretine mali viac z hry hosťujúci Spišiaci s novou posilou v bráne Adamom Trenčanom, ktorý absolvoval minuloročnú letnú prípravu práve v Detve, o čom svedčí aj pomer striel 14:11 v ich prospech. V 17. minúte sa gólovo presadil Krempaský. Domáci však odpovedali o minútu neskôr, keď sa v presilovej hre po prihrávkach Říhu a Patrika Fekiača presadil Ľubor Zuzin. Druhú tretinu zvládli lepšie Detvania, keď najskôr v 33. minúte skóroval Gašpar za asistencie Mahdalíka s Gogom. V 18. minúte po medzinárodnej spolupráci Sládok-Parkhouse-Kanaet strelil gól chorvátsky reprezentant. Spišiaci sa však nevzdávali a v početnej výhode znížil na rozdiel jedného gólu navrátilec z Kazachstanu Klinga. Tretia tretina priniesla skvelý hokej s množstvom šancí na oboch stranách, a tak sa presadil len domáci Žilka, keď mu na gól prihrávali bratanci Fekiačovci a upravili tak na konečných 4:2 pre Detvu.
HC 07 Orin Detva - HK Spišská Nová Ves 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Góly:
18. Ľ. Zuzin, 33. R. Gašpar, 38. Kanaet, 50. Žilka - 17. Krempaský, 40. V. Klinga, 231 divákov

MICHALOVCE - POVAŽSKÁ BYSTRICA 6:0
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovská Dukla urobila s posledným tímom tabuľky rýchly proces a už po šiestich minútach bolo prakticky po zápase. V 2. minúte sa individuálne presadil Štefan Majerník, o dve minúty neskôr po spolupráci prvého útoku mieril presne Ľuboš Fajčák, no a keď na začiatku šiestej minúty skóroval aj Jakub Linet, brankár hostí Hričina to už nevydržal a pobral sa na striedačku. V bráne ho nahradil Buliš. Striedačka hostí reagovala na bleskový úvod Dukly oddychovým časom, ktorý gólové hody zastavil. Michalovčania totiž už nenapádali súpera tak, ako v prvých minútach, čím mu dali vydýchnúť. Ďalší gól zaznamenali až v 22. minúte. Banovský vybojoval v útočnom pásme puk, posunul ho Čížekovi a ten pohodlne trafil na polovicu odkrytú bránu hostí - 4:0. Potom sa osmelili aj Považania, ktorí niekoľkokrát v útoku dobre zakombinovali, no gól im nebolo súdené streliť ani v 35. minúte, kedy do hornej žŕdky mieril Enriko Kovačič. Skóre zápasu sa menilo v závere druhej tretiny ešte raz. Krátko pred jej koncom sa predviedol individuálnou akciou domáci kapitán Richard Šechný, ktorý upravil na 5:0. Ani v poslednej tretine sa obraz hry nezmenil. Michalovská Dukla naďalej diktovala tempo hry a pridala ešte jeden presný zásah, keď skóre zápasu uzavrel Filip Podsedlý - 6:0.
HK Dukla Michalovce - HK '95 Považská Bystrica 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Góly:
2. Majerník, 4. Fajčák, 6. Linet, 22. Čížek, 39. R. Šechný, 56. Podsedlý, 700 divákov

PREŠOV - SENICA 3:2
Dopisovateľ: Lukáš Rusnák, PHK 3b Prešov
Začiatok zápasu bol v znamení svetla, ktoré malo menšie omeškanie, hráči si tak užili extra čas na rozkorčuľovanie. Nakoniec po vyriešení technického problému mohol rozhodca vhodiť puk. V úvode sa hral pomerne vyrovnaný hokej, na začiatku 4. minúty v prvej vážnejšej šanci strieľal spoza brániaceho  hráča Ján Skokan, ihneď dobiedzal aj pred Porubským, ktorý síce s problémami, ale úspešne puk prikryl. Na opačnom konci klziska sa po strele kapitána Senice puk odrazil na hokejku Filipa Nováka, ten sa snažil trafiť ku tyčke, kam ale Riečický stihol položiť betón. Prešovčania následne ubránili oslabenie solídnou defenzívnou hrou a v 9. minúte tri sekundy po naskočení Cabana na ľad zaútočili. Tomčák si dokorčuľoval nahodený puk a cez brankára Senice ho nakoniec poslal do siete. V 16. minúte si dobrú príležitosť na zvýšenie náskoku vytvoril Martin Hájnik, skvelým pohybom sa dostal až pred bránu, mieril strelu medzi betóny, Porubský ale dokázal vyraziť a úspešne zareagoval aj na dorážku prešovského útočníka. V závere tretiny mali domáci ďalšiu možnosť na zvýšenie a to počas početnej prevahy, kedy sa dvakrát dostali k strele z medzikružia. Vladimír Sabol najprv bránku netrafil a pokus Jozefa Tomčáka dokázal gólman Senice zlikvidovať.
Druhá časť hry priniesla ešte o čosi viac vzruchu. Najstarší hráč v lige, Marcel Pavlovský si v 24. minúte vytvoril sám dobrú šancu, z uhla prekvapil brankára a chýbalo už len doraziť, aby sa domáci mohli radovať. Pár minút na to po kolízii s hráčom Senica ostal ležať na ľade otrasený brankár Riečický a celý štadión stuhol, domáci brankár našťastie v zápase pokračoval. Záhoráci stupňovali tlak v útočnom pásme, čo vyústilo až do vyrovnávajúceho gólu, keď strelu tečoval medzi betóny domáceho gólmana Dávid Videlka. Prešovčania sa dokázali vzchopiť rýchlo, v presilovej hre našiel Pekarčík pred bránkou obrancu Vartovníka, ten namieril puk k opačnej tyči ako bol brankár a kus gumy sa pomaly dokĺzal až za bránkovú čiaru. Zverenci Jána Vodilu mohli súperovi odskočiť aj na rozdiel dvoch gólov, avšak po peknej akcii Hájnika zakončenej Jarošom bol hrdinom momentu Porubský. V 37. minúte nastala situácia, kedy na trestnej lavici sedeli naraz Pavel Kolařík a Vladimír Sabol, Prešovčania oslabení o dvoch hráčov neubránili súpera a Jakub Loydl tvrdou ranou poslal puk šikovne do rohu brány. V závere prostrednej dvadsaťminútovky hrali presilovku aj hokejisti PHK 3b, veľkú šancu vypracoval kapitán Marcel Pavlovský, poslal puk pred prázdnu bránu kde bol Pekarčík aj Kivader, no brániaci hráč Senice im zakončiť nedovolil.
Poslednú tretinu odštartovali lepšie hostia, už po 75 sekundách hry rozvlnil sieť Riečického brány Dávid Videlka, rozhodca mu ale gól neuznal. Brankár Prešova ale potom už ako tradične držal Prešov nad vodou, aj napriek tlaku Záhorákov v útočnom pásme bol vždy na správnom mieste. V strede tretiny sa začali hráči senickej Dukly dopúšťať častých faulov a aj oni mohli byť radi, že si ich gólman vybral jeden z tých lepších dní. Veď v obrovskej šanci nedal z dorážky Potoček ani Igor Jaroš a medzi kruhmi tvrdou ranou neprestrelil Porubského Ivančo. Avšak domácim to v presilovej hre nakoniec padlo, Vladimír Sabol napriahol, jeho delovka sa od betónu odrazila presne na hokejku Ľubomíra Cabana a skúsenému útočníkovi neostávalo nič iné, ako trafiť odkrytý priestor. Senica následne vrhla všetko do útoku, vybojovala si vylúčenie tri a pol minúty pred záverečnou sirénou a minútu do konca zápasu poslala do hry aj šiesteho hráča namiesto brankára. Tlak si Dukla vytvorila, no vďaka obetavej hre sa aj napriek tomu domácim podarilo získať do tabuľky ďalšie tri cenné body.
Hlasy trénerov:
Vladimír Pekarčík (asistent trénera PHK 3b Prešov): "Bol to veľmi ťažký zápas, vedeli sme že Senica hrá veľmi dobrý hokej hlavne v útočnej fáze. V tíme nájdeme aj dobrých obrancov, hokejovo boli lepší, my sme ale znova ukázali bojovné srdce a mužstvo dokázalo dotiahnúť zápas do víťazného konca."
Ján Klečko (tréner HC Dukla Senica): "Boli sme jednoznačne lepším tímom, myslím si ale že dnes nám rozhodca poškodil. Nebol nám uznaný jasný gól a domácim vymyslel v tretej tretine tri presilové hry."
PHK 3b Prešov - HC Dukla Senica 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Góly:
9. Tomčák, 34. Vartovník, 54. Caban - 31. Videlka, 38. Loydl, 274 divákov

Predohrávka 40. kola:

TRNAVA - SR "18" 5:0
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
V Trnave sa hral dobrý zápas v rýchlom tempe. Strely boli síce na oboch stranách, no väčšie šance si vypracovali domáci. Osemnástka zahrozila počas presilovej hry v 10. minúte, Hatalova strela Hálovi mierne prepadla za betón, ale puk udržal pred čiarou. V závere tretiny bola proti gólu žŕdka Húskovej brány. V druhej tretine načal hostí gólom Hegyi. Osemnástka ale nevešala hlavy, snažila si vytvoriť šance. Hála všetky strely vychytal. Často sme videli nesúhru na oboch stranách, puk nechcel hráčov poslúchať a odskakoval pri prihrávkach aj strelách. V 34. minúte mohol vyrovnať Váňa, ale Hála jeho nájazd po Bučkovej prihrávke vychytal lapačkou. Hneď vzápätí to bolo 2:0 - Lisoňovu prihrávku zúžitkoval Baran.
V tretej tretine sa niektorí diváci ešte nestihli ani usadiť a už bolo 3:0. Krátko po vhadzovaní sa presadil Lisoň. V 49. minúte dostala Trnava k dispozícii ďalšiu presilovú hru, Šišmičova strela od modrej prešla Húskovi cez betón a puk za čiaru postrčil Čunderlík. Záverečných deväť minút odchytal Petrovič, mierili naňho len štyri strely a so všetkými si poradil. Na druhej strane sa tešil z gólu ešte Bachratý, keď jeho strela z pravej strany prešla Húskovi pod ten istý betón, ako predtým Šišmičova.
HK Trnava - SR "18" 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Góly:
22. D. Hegyi, 34. Baran, 41. Lisoň, 49. Čunderlík, 57. Bachratý, 125 divákov