BUDIŠ 1. Hokejová liga: tím HK Orange 20 v premiére nového ročníka s prehrou v Topoľčanoch

Z prvoligovej premiéry HC Topoľčany - HK Orange 20, foto Jaro ŠupaZ prvoligovej premiéry HC Topoľčany - HK Orange 20, foto JŠ

BRATISLAVA (SZĽH) - Druhá najvyššia hokejová súťaž na Slovensku BUDIŠ 1. Hokejová liga odštartovala v stredu 7. septembra 2016. Vstup 24. ročníka lepšie vyšiel domácim tímom, ktoré zvíťazili v štyroch z piatich stretnutí, jedinou výnimkou bola prehra Michaloviec s hosťami  z Považskej Bystrice 1:3. Mladí reprezentanti projektu do 20 rokov  pod tradičnou hlavičkou HK Orange 20 odišli s prázdnymi rukami z ľadu v Topoľčanoch, hoci odohrali celkom solídne dve tretiny, ale v záverečnej inkasovali tri góly.  Hokejisti HK Skalica odštartovali svoju účasť v druhej najvyššej súťaži víťazstvom. V úvodnom zápase zdolali Spišskú Novú Ves 4:1. Vstup sa však nevydaril hokejistom MHC Martin B, ktorí prehrali v Prešove 0:8. Ešte viac gólov videli v Detve, kde domáci zdolali Trnavu 7:2. 

PREŠOV - MARTIN "B" 8:0
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins

Prešov mal raketový vstup do zápasu, už na začiatku 2. minúty si vybojoval výhodu a v hre šiestich proti piatim dorazil strelu Kokavca Bylina. Domáci mali aj napriek jednému oslabeniu v ďalších minútach prevahu, súpera takmer ani nepustili do pásma a niekoľkokrát nebezpečne ohrozili Pajpacha. Prvú vážnejšiu šancu mal Martin až v 9. minúte po strele Hricka. V 10. minúte už viedli „tučniaci“ 2:0, Duplinský nabral rýchlosť a zavesil ponad brankárove rameno. V 12. minúte mal tretí gól na hokejke Jokeľ. Znížiť mohol o dve minúty na to Šmondrk. Prešov mal však naďalej viac z hry a do prestávky ešte pridal tretí presný zásah, keď sa z dorážky presadil Mikolášek.
Prostrednú dvadsaťminútovku začali Šarišania veľkým náporom, ktorý využil na strelenie štvrtého gólu Valečko. O ani nie minútu bolo už 5:0, na konci krásnej kombinácie na jeden dotyk bol Mikolášek. V 26. minúte sa domáci už aj tešili z gólu, no Kokavec trafil len bočnú sieť. V 30. minúte musel zasahovať po dlhšom čase aj Gavalier, ktorý lapačkou zmazal Vargu. Prešov potom ďalej diktoval tempo. V 37. minúte zachránila brankára Žingora iba tyčka. Stav už ale ostal do konca tretiny nezmenený.
Aj úvod tretieho dejstva zastihli lepšie domáci, ktorí išli v 43. minúte gólom Gápu do vedenia 6:0 a o pár sekúnd na to zvýšil už na 7:0 z dorážky Mikolášek. V tej istej minúte dostali aj hostia veľkú možnosť na pripísanie si aspoň čestného zásahu, keďže po faule Gavaliera bolo nariadené trestné strieľanie. Varga ho ale nepremenil. Martin v ďalšom priebehu stretnutia pôsobil úplne odovzdane a situáciu si zbytočne skomplikovali aj zbytočnými vylúčeniami. V 47. minúte mal pred sebou prázdnu bránu Jokeľ, no v poslednej chvíli mu obranca vzal puk. Martinu v 53. minúte praskli nervy, konkrétne to bol Pacalaj, ktorý si vyskočil na Gápu a uštedril mu niekoľko pästných úderov. V následnej hre štyroch proti štyrom zahodil obrovskú šancu Prokop. Prešovčania hrali onedlho aj dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov, v ktorej trafil konštrukciu brány Kokavec, Bylna aj Kivader. Obrovskú šancu spálil Kivader, no na piaty pokus sa už v 56. minúte nemýlil delovkou Krčula. Prešov si tak na úvod sezóny pripísal víťazstvo 8:0.
HC Prešov Penguins - MHC Martin "B" 8:0 (3:0, 2:0, 3:0)
Góly:
20., 23. a 43. Mikolášek, 2. Bylina, 10. Duplinský, 22. Valečko, 43. Gápa, 56. Krčula

MICHALOVCE - POVAŽSKÁ BYSTRICA 1:3
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Kto očakával od michalovskej Dukly gólové hody, tak ako v prvom kole minulej sezóny, kedy Považanov jej hráči rozdrvili po výsledku 13:0, musel ihneď v úvode zmeniť svoje stanovisko. Od začiatku sa totiž začal súboj predovšetkým michalovských strelcov s brankárom Erikom Kompasom. V prvej tretine domáci hokejisti prestrieľali súpera 17:3, no čo z toho, keď skóre po prvej dvadsaťminútovke bolo 0:0. Ani v druhom dejstve sa obraz hry nemenil. Považská Bystrica čakala na svoju šancu a tá prišla v 28. minúte, kedy Filip Podsedlý našiel Jána Blaška a ten na prekvapenie všetkých otvoril skóre zápasu. Následne Michalovčania nevyužili dve presilové hry, na čo rovnakou mincou v závere druhej časti odpovedali aj Považania. Do tretej tretiny domáci hráči vstúpili s cieľom, čo najskôr pretrhnúť streleckú smolu, čo sa im podarilo v presilovej hre v 49. minúte, keď sa gólovo presadil Zdeněk Král. Kto však čakal, že Dukla týmto gólom zlomila odpor súpera, musel sa veľmi mýliť. Považania totiž v záverečnej desaťminútovke dvakrát gólovo udreli a zápas nakoniec prekvapivo doviedli do víťazného konca. Na strely síce Michalovčania zvíťazili 58:21, na góly však bol úspešnejší ich súper, ktorý vyhral 3:1 a zo Zemplína si tak domov odviezol cenné tri body.
HK Dukla Michalovce - HK 95 Považská Bystrica 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Góly:
49. Zd. Král - 28. J. Blaško, 54. M. Záborský, 59. J. Zlocha ml., 522 divákov

DETVA - TRNAVA 7:2
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Domáce mužstvo začalo ako zo zlého sna, keď po opatrnom úvode z ich strany využil presilovú hru hostí po vylúčení Dema na 5+DKZ v 6. minúte Jurák. Detve sa podarilo vyrovnať v 14. minúte po góle Zorvana. V 2. tretine pridali domáci na obrátkach a gólmi Mačkoviča, Srnku a Palečka strhli vývoj zápasu na svoju stranu. V tretej tretine pridali ďalšie góly Říha, Škvaridlo a Hrušík a za hostí strelil svoj druhý gól v zápase Jurák. Detva nedala Trnave žiadnu šancu a s prehľadom zvíťazila 7:2.
HC 07 Orin Detva - HK Gladiators Trnava 7:2 (1:1, 3:0, 3:1)
Góly:
14. Zorvan, 22. Mačkovič, 27. B. Srnka, 36. T. Paleček, 50. L. Říha, 53. Škvaridlo, 58. Hrušík - 9. a 57. Jurák, 292 divákov

SKALICA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 4:1
Dopisovateľ: Vladimír Miček, HK Skalica
Domáci začali duel najlepšie ako mohli a hneď z prvého útoku sa ujali vedenia zásluhou Rastislava Vereša. Gól hosťami na istú dobu otriasol, ale vďaka presilovej hre sa dostali pomerne rýchlo do zápasu. Do vážnejších príležitostí sa však nedostávali. Puk sa pohyboval zväčša v strednom pásme. Prvú veľkú šancu si vypracovali hostia až v 12. minúte, ale útočník Lesňák nedokázal prekonať pozorného Patrika Romančíka Vzápätí mohol domácich dostať do dvojgólového vedenia Halabrín, ale z ľavej strany nevyzrel na súperovho brankára. V 15. minúte sa mohlo meniť skóre na hosťujúcej strane, ale gólman Záhorákov samostatný nájazd Ihnaťa zlikvidoval. Najväčšiu šancu Spišiakov v úvodnej tretine ale musel Romančík likvidovať 30 sekúnd pred koncom tretiny, keď sa na neho rútila dvojica súperov, ale skvelým zákrokom zabezpečil domácim vedenie po prvej časti.
Skalica vstúpila aktívnejšie do druhej tretiny, ale šance Hlucha a Ivičiča zostali nevyužité a tak prebrali iniciatívu hráči Spišskej Novej Vsi. Prvé dve šance ešte Romančík dokázal zneškodniť, ale tretia už menila skóre. V 24. minúte napriahol z ľavej strany Cvengroš a puk pod pazuchou bezmocného domáceho brankára prepadol do siete. O pár sekúnd mohol dokončiť obrat hosťujúci Klinga, ale Romančík bol proti. Domáci boli v tejto chvíli vo veľkom útlme, ktorý vyvrcholil vylúčením Hlucha. Paradoxne práve toto oslabenie výrazne pomohlo Záhorákom. Už v ňom si vypracovala Skalica nádejnú šancu, ktorá ešte zostala bez využitia. Po nej nasledovala kanonáda domácich, keď v priebehu pár sekúnd ohrozili Orčíka Michal Romančík, Brodek a Dvonč. V 34. minúte výborne v defenzíve zapracoval Horváth, ktorý zlikvidoval nájatd dvoch útočníkov súpera. V 35. minúte sa už skóre menilo, keď krížnu prihrávku cez vlastné obranné pásmo Spišiakov zachytil Vereš a druhýkrát rozvlnil sieť za chrbtom Orčíka. Vzápätí sa nechal vylúčiť hosťujúci Knižka a domáci už za necelých 20 sekúnd početnú výhodu dokázali využiť, keď do prázdnej bránky zasunul puk M. Romančík. Hostia sa mohli okamžite dostať po buly opäť na rozdiel jediného gólu, keď domáci zaspali, ale Romančík bol v bránke opäť na mieste, keď zlikvidoval samostatný nájazd Lešňáka. V závere ešte dostali výhodu presilovej hry hostia, ale najväčšiu šancu v nej mali domáci.
Stav donútil hostí vstúpiť aktívne a zatlačili domácich do defenzívy. Lenže keď Giľák a Findura vo vyložených šanciach zaváhali, zahrmelo na druhej strane. Pred bránku Spišskej sa preštrikoval Brodek a švihom do ľavého horného roku zvýšil na tri góly. Po tomto góle hostia vymenili gólmana, ale k výraznejšej šanci na zvrat sa už nedostali. A to ani pri päťminútovej presilovke, keď trest na päť minút a do konca zápasu za faul kolenom inkasoval Pavol Kotzman. Naopak v samostatnom nájazde sa ocitol Dvonč, ale Suráka neprekonal. HK Skalica tak v premiérovom štarte slávila premiérový triumf.
HK Skalica - HK Spišská Nová Ves 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Góly:
1. a 35. R. Vereš, 36. M. Romančík, 46. Brodek - 24. Cvengroš, 858 divákov

TOPOĽČANY - HK ORANGE "20" 3:0
Súhrn zaslal klub HC Topoľčany
Ambiciózna reprezentačná dvadsiatka pricestovala do Topoľčian v zostave aj so štyrmi odchovancami topoľčianskeho hokeja – Mário Grman, Samuel Hain, Denis Pätoprstý a Adam Mišuta. Od úvodu zápasu to boli práve hostia, ktorí lepšie korčuľovali a kombinovali, no domáci hokejisti bojovali a súperovi sa snažili rýchlo vyrovnať. Domácich podržal pri dvoch akciách hostí skvelý Račko, na druhej strane Topoľčany boli v útočnej tretine hostí najmä počas presilovky, ale šance Šubu i Ružičku chytil brankár hostí Durný. Aj v druhej tretine mali miernu prevahu hostia, ale postupne sa hra vyrovnávala. Najväčšie šance Topoľčian prišli v záverečnej minúte druhej časti, kedy pri vylúčení domáceho Pekarčíka unikol v oslabení Kluka, ale jeho nájazd Durný zneškodnil a po následnom buly nastrelil domáci hráč žŕdku. Značne omladený káder Topoľčian, keď veľa domácich hráčov je rok narodenia 1995, ovládol záverečnú tretinu. V 46. minúte po sérii prihrávok sa spomedzi kruhov najlepšie zorientoval Šťastný a poslal domácich do vedenia – 1:0. Mladíkov tento gól zaskočil, čo využil o dve minúty Priganc a zvýšil vedenie domácich. A to následne ešte po hrubej chybe obrancu hostí mohol zvýšiť vedenie Hudec, ale vo veľkej príležitosti minul. Sedem minút pred záverečnou sirénou si tréner Ernest Bokroš vzali oddychový čas, ale domáci umnou hrou výsledok ubránili. V závere ešte hrali Topoľčany presilovku, no tá trvala len desať sekúnd. Pokus Šubu šiel tesne vedľa, no puk sa mu od zadného mantinelu vrátil na hokejku a po druhýkrát sa už nepomýlil – 3:0. Topoľčany po bojovnom výkone zaslúžene doma vyhrali, za čo ich diváci po zápase odmenili potleskom.
Ľubomír Hurtaj (tréner HC Topoľčany): "Reprezentačná dvadsiatka odohrala dobrý zápas a už teraz viem povedať, že nie všetci prvoligisti s ňou vyhrajú. Je na nich vidieť, že sú už dlhšiu dobu spolu a hrajú kompaktnejší a agresívnejší hokej. Náš výkon určite nebol bez chyby, najmä v našej tretine. Až od druhej polovici zápasu sa vývoj duelu začal čiastočne otáčať v náš prospech, začali sme byť nebezpečnejší. V tretej tretine sme fanúšikom ukázali, že za ten mesiac sme skutočne trénovali a pracovali na sebe. Po dobrom nasadení sme zaslúžene získali prvé tri body."
Jozef Račko (brankár HC): "Čakali sme, že to bude ťažký zápas, pretože mladíci z reprezentácie sú vždy výborne korčuliarsky pripravení. V minulej sezóne mali výborný vstup do nového súťažného ročníka, keď prvoligové mužstvá porážali a dokonca uchmatli body aj extraligistom. Chlapci majú dosť natrénované a bolo to vidieť aj prvé dve tretiny, no nám sa podarilo držať nerozhodný stav 0:0. V tretej tretine sa hral zápas už v našej réžii, keď sme mali hru pod kontrolou."
HC Topoľčany - HK Orange "20" 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Góly: 46. P. Šťastný, 48. Priganc, 59. Šuba.  Vylúčenia 3:3, presilovky 1:0, oslabenie 0:0, strely 30:24. Rozhodovali: Píšťanský - Mráz, Frimmel 4
Zostava HK Orange 20: Durný – D. Trška, Má. Grman, Košecký, Bdžoch, Hain, M. Jendroľ, Burzík, J. Danko – M. Sloboda, M. Murín, Pataky – Vybiral, P. Oško, Váňa – Žiak, J. Koyš, Horvath – Koziot, D. Pätoprstý, Mišuta