1. liga: finále si zahrajú Spišská Nová Ves s Detvou, piate zápasy vyhrali jednoznačne

1. HL SR 1. liga

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / DETVA (SZĽH) - V rozhodujúcich piatych zápasoch semifinálových sérií sa z výhier tešili dve najúspešnejšie družstvá po základnej časti 1. ligy. Spišská Nová Ves zdolala pred 3300 divákmi Liptovský Mikuláš 5:1, Detva si poradila s Bardejovom 3:0 a tento duel videlo 1103 divákov.

Semifinále prvej ligy - rozhodujúci piaty zápas:

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 5:1, konečný stav série 3:2, Spišská Nová Ves postúpila do finále
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Spišiaci v sobotu po dobre rozohratom zápase, v ktorom viedli 4:1 a neskôr 5:2 v závere prehajdákali nahrané a v predľžení inkasovali na 6:5, a tak sa musel hrať piaty rozhodujúci zápas v domácom prostredí. No a bolo to ozajstné domáce prostredie. Do hľadiska prišlo 3300 divákov, ktorí mohli zhliadnuť kvalitný hokej v podaní obidvoch mužstiev. Po úvodnom oťukávaní prvýkrát zahrmelo v 3. min, keď Podsedlý po prihrávke Halásza a Hrubého otvoril skóre zápasu. Od tohto momentu začali domáci tlačiť Liptákov pred vlastnú bránku a bolo len otázkou času, kedy padne druhý gól. Ten strelil Smotrila po zlej rozohrávke hosťujúcej obrany počas presilovky a svoj nájazd s prehľadom premenil. Hostia sa nevzdávali a v 17. min využili presilovku a gólom Roháča znížili na 2:1. V druhej tretine domáci pokračovali v nátlakovej hre, hostí však držal nad vodou Fedor. Domáci v 26. min predviedli ukážkovú akciu a po prihrávke Leskovjanského a Hamráka strelil krásny gól Vartovník, keď využili druhú presilovku. V 52. min Leskovjanský predviedol prekrásne sólo a zvýšil na 4:1, keď na gól prihrával Vartovník a bod si pripísal aj brankár domácich Blažíček. V 56. min domáci predviedli znovu učebnicovú akciu a po prihrávkach Krempaského a Bednára pečatil skóre zápasu Klinga. Domáci tak potvrdili dobrú formu a dotiahli semifinálovú sériu do postupovej podoby, keď vo štvrtok 25.2. privítajú v prvom finálovom súboji hokejistov Detvy. Za zmienku stojí fakt, že znovu treba pochváliť Fan klub hostí za slušné a neustále povzbudzovanie aj pri nepriaznivom vývoji zápasu. Dokonca si urobili medzi sebou poriadok, keď za Fan k6lub sa chceli "skryť" fanúšikovia L. MIkuláša, tých ale veľmi rýchlo od seba dali za pomoci usporiadateľov preč. Po zápase predviedli domáci mohutnú ďakovačku nadšeným divákom, ktorí posledné minúty predviedli standing ovation.
HK Spišská Nová Ves - MHk 32 Liptovský Mikuláš 5:1 (2:1, 1:0, 2:0) - Spišská Nová Ves postúpila do finále
Góly:
3. Podsedlý, 12. Smotrila, 26. Vartovník, 52. Leskovjanský, 56. Klinga - 17. Roháč, 3300 divákov

DETVA - BARDEJOV 3:0, konečný stav série 3:2, Detva postúpila do finále
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
V Detve odohrali rozhodujúci zápas semifinále prvej ligy, v ktorom Detva privítala Bemaco Bardejov. Hráči Detvy v zápase mali výhodu domáceho publika, hostia naopak to, že odvrátili mečbal Detvy, keď doma vyrovnali sériu z 0:2 na 2:2. Od začiatku stretnutia bolo horúco na oboch stranách. Už v druhej minúte Predajnianský tečoval puk, Hopkovič si po strele dal takmer vlastný gól. V 9. minúte sa už domáce publikum radovalo. Petro tvrdo vystrelil, Andreanin puk vyrazil iba pred seba a z následnej dorážky Hájnik otvoril skóre – 1:0. V ďalšom priebehu sa domáci hráči veľmi dobre bránili a nedovoľovali sa hokejistom z Horného Šariša dostať pred gólmana Volentiera. V trinástej minúte prišli dve šance pre Bardejov. Najprv Mikolášek poslal puk vysoko nad bránu a následne Vaško na dvakrát nezasunul puk za bránkovú čiaru. Minútu a pol pred koncom prvej tretiny sa do šance dostal Fekiač, no gól z toho nebol. Prvý dvadsaťminútovku vyhrala Detva 1:0. V úvode druhej tretiny sa do šance dostal Hájnik, no Andreanin bol pozorný a strelu kryl. O niekoľko minút sa opäť vyznamenal gólman Bardejova. Domáci Parkhouse strieľal v 25. minúte, avšak brankár hostí opäť pohotovo zasiahol. Ďalšie minúty veľa vzruchu nepriniesli, ani jedno mužstvo si väčšiu šancu nevypracovalo. Tri minúty pred záverom prostrednej časti hry sa pred domáceho brankára dostal najprv Česelka, následne Vaška, avšak ani jeden nezasunul puk za výborne chytajúceho Volentiera. 16 sekúnd pred záverom nastrelil tyčku domáci Parkhouse. Začiatok tretej tretiny vyšiel domácim ukážkovo. Už po 13 sekundách sa radovali z gólu, keď bývalý hráč Bardejova Hájdik prekonal Andreanina. O 5 minút sa do šance dostal Cútt, no domáci gólman opäť podržal. Domáci aj v poslednej časti hry pokrývali modrú čiaru a hostí takmer do ničoho nepúšťali. Jedenásť minút pred záverom mohol znížiť Segľa, no domáci Volentier mal svoj deň. Aj v posledných minútach sa hral kvalitný hokej, no Bardejovčania si nedokázali vypracovať väčšiu príležitosť na strelenie gólu. V záverečných minútach si už hráči spod Poľany dali pozor na zadné vrátka a v čase 57:39 pridali tretí, rozhodujúci gól. V piatom semifinálovom zápase tak Bardejov v Detve nestrelil ani gól a prehral 3:0.
HC 07 Orin Detva - HC 46 Bardejov 3:0 (1:0, 0:0, 2:0) - konečný stav série 3:2, Detva postúpila do finále
Góly:
9. a 41. Hajnik, 58. Parkhouse, 1103 divákov