1. liga - 9. kolo: Liptáci nadelili Spišiakom šestku, tesné výhry Topoľčian a Detvy

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie súboje prvej ligy priniesli tesné výsledky v Topoľčanoch a Michalovciach. V prvom prípade domáci zdolali Humenčanov 4:3, v druhom boli úspešnejší hostia z Detvy, keď vyhrali v Michalovciach taktiež 4:3. Prekvapením bola šesťgólová výhra Liptovského Mikuláša nad Spišskou Novou Vsou (6:1). V ďalších zápasoch Senica zdolala Prešovčanov 3:1. Považskobystričania hrali s Novými Zámkami dlho nerozhodne 1:1, no napokon inkasovali rozhodujúci gól 24 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Nové Zámky sa aj vďaka tomu udržali na čele tabuľky s dvojbodovým náskokom pred Bardejovom.

SENICA - PREŠOV 3:1
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Do Senice zvítal druhý tím tabuľky – Prešov, ktorý ťahal päťzápasovú šnúru bez prehry. Seničania v poslednom kole síce porazili Trnavu, ale v zápase pred domácimi divákmi naposledy prehrali vysoko 2:8. Preto chceli v tomto zápase vyhrať a odčiniť tak tú hanebnú porážku z posledného domáceho zápasu. Do prvej tretiny nastúpili oba tímy vo vysokom tempe a diváci sa mali na čo pozerať. Na ľade sa odohralo množstvo osobných súbojov, ale väčšina bola v rámci pravidiel a v prvej dvadsaťminútovke sa vylučovalo len dvakrát – raz na oboch stranách. V 3. Minúte dostal menší trest Medvec a v 16. Saliji. Ani jeden z tímov presilovku nevyužil. Do väčších príležitostí sa dostali hostia, ale Račko fantasticky zachytal. Vychytal dva blafáky – Prokopov aj Halásov. Seničania taktiež preverili Martona, ale aj on si držal čisté konto. Po prvej tretine bol tak stav stretnutia 0:0.
V úvode druhej tretiny mieril na trestnú lavicu Pavešic, ale hostia bránu vôbec neohrozili. Prvá vážnejšia situácia nastala v 28. minúte, keď si nebezpečnú akciu vytvoril prvý útok. Po Videlkovej strele ešte zasiahnuť dokázal, ale po Ružičkovej strele už úradovala pani šťastena, keď sa puk odrazil od brvna von z brány. O pár sekúnd sa už ale Seničania radovali, keď puk poslal do siete Klíma a otvoril stav stretnutia. V 32. resp. 33. minúte sa do nebezpečnej šance dostali domáci, ale Trenčana brankár vychytala a Černý zlomil v momente strely hokejku. Strelecké pokusy na druhej strane neboli nebezpečné. Račko pokusy Tkáča i Horváta videl a nemal problém so skrotením puku. V 35. Minúte sa ale do ďalšej tutovky dostal Trenčan, ale ani na dva razy Martona neprekonal. O minútu neskôr ale už gól padol, keď sa presadil Ružička. Hostia neboli v druhej tretine nebezpeční. V posledných sekundách druhého dejstva ešte raz úradovala pani šťastena, keď Saliji nedokázal postrčiť odrazený puk za bránkovú čiaru.
Domáci vstúpili do tretej tretiny v početnej výhode, ktorú ale nedokázali využiť. Hostia chceli vsietiť gól čo najskôr, aby mohli stav zápasu ešte zvrátiť. Podarilo sa im to až v 49. minúte počas oslabenia. O zníženie na 2:1 sa postaral po Halásovej prihrávke Kohutiar. Gól hostí nakopol a od tohto momentu mali Seničania plné ruky práce, keďže „Tučniaci“ cítili možnosť zisku bodov. Ich nádeje ale zmaril v 56. minúte Pavešic prakticke hneď po buly počas presilovej hry. Hostia sa ešte pokúsili o hru bez brankára, ale gól už nedali. Zápas sa tak skončil prekvapivo 3:1.
HC Dukla Senica - HC Prešov Penguins 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Góly:
28. L. Klíma, 36. L. Ružička, 56. Pavešic - 49. Kohutiar, 255 divákov

BARDEJOV - TRNAVA 4:1
Súhrn zaslal klub Bemaco HC 46 Bardejov
Úvod zápasu lepšie zvládli hostia, keď už v 3. minúte sa presadil Pardavý. Vedenie si ale dlho neudržali. Obranca domácich Mojdis nahodil puk na bránku, ktorý Šimčák výborným tečom usmernil za chrbát Hálu. Domáci sa pomaly dostávali do tempa a viac kontrolovali hru. Do konca tretiny sa dokázali dostať aj do vedenia. Presadil sa Baláž. Na začiatku druhej tretiny tímy dobre bránili a ani jeden si nevytvoril väčšiu šancu. Až v polovici zápasu sa domácemu Gmitterovi podarilo navýšiť stav na 3:1. V tretej tretine už mali domáci hráči zápas pevne vo svojich rukách, a tak ešte skóre navýšil Vaško na konečných 4:1.
Bemaco HC-46 Bardejov - HK Gladiators Trnava 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly:
7. Šimčák, 15. Marc. Baláž, 29. O. Gmitter, 47. Vaško - 3. J. Pardavý ml.

MICHALOVCE - DETVA 3:4
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
V zápase tabuľkových susedov sa v hral výborný ofenzívny hokej. Domáci začali ako z partesu a už po 47. sekundách hry viedli, potom, čo sa obranou hostí preštrikoval Tomáš Banovský. Jeho prvú strelu síce zneškodnil výborne chytajúci Polc, no na dorážku po prihrávke Petra Klouda už nemal nárok - 1:0. Následne obe družstvá nevyužili ponúknuté presilové hry, keď sa zaskveli výborní brankári na oboch stranách. Ten detviansky Patrik Polc ale po skončení michalovskej presilovky inkasoval, keď po spolupráci štvrtej lajny presne zakončil Martin Schnelly - 2:0. Minútu pred koncom prvej časti už hostia dvíhali ruky nad hlavu, no Gašparova strela v sieti neskončila.
Veľmi dôležitý moment zápasu sa odohral hneď na začiatku druhej časti. V nej Michalovčania nevyužili presilovku po faule Fekiača, za čo ich na konci druhej minúty potrestal Vladimír Nikonov - 2:1. Hosťom okamžite narástli krídla a boli lepším tímom. Aktívnejšie sa tlačili do zakončenia, čo mohol využiť v 27. minúte Graham, Okoličány ale svojich podržal. Na druhej strane sa vyznamenal aj hosťujúci Polc, ktorý zneškodnil Drotárovu strelu do protipohybu. Rýchly hokej pokračoval aj naďalej. V 29. minúte sa začínalo odznova, keď Šanginovu zlú rozohrávku potrestal Srnka - 2:2. V 34. minúte mohli ísť počas presilovky opäť do vedenia domáci, Kloudovo zakončenie poskakovalo pred bránou, v nej však neskončilo. Za nepremenenú šancu prišiel trest na druhej strane, keď Graham potrestal nepresnú rozohrávku Okoličányho a strelou pod žrdku poslal hostí do vedenia - 2:3.
Michalovčania od úvodu tretej časti vrhli všetky sily do vyrovnania. Snahu im síce uprieť nemožno, no strely na Patrika Polca neprichádzali a ich útoky sa zväčša končili v rohoch klziska. Hostia sa zamerali na rýchle kontry a po jednej z nich mohol rozhodnúť Martin Hajnik, Okoličány ale bol proti. Domáci golman sa vzápätí trikrát vyznamenal pri tutovkách hosťujúceho Rastislava Gašpara. Svoje umenie ale ukazoval aj hosťujúci Polc, ktorý zneškodnil najskôr nájazd Čížeka a potom aj gólovú strelu Vladimíra Urbana. O tom, že všetky tri body poputujú do Detvy rozhodol päť minút pred koncom Ivan Zorvan - 2:4. Michalovčania totiž dokázali dvojgólové manko v závere iba skresať, keď sa tri sekundy pred koncom presadil Juraj Faith, ktorý upravil na konečných 3:4.
HK Dukla Michalovce - HC 07 Orin Detva 3:4 (2:0, 0:3, 1:1)
Góly:
1. Banovský, 11. Schnelly, 60. J. Faith - 22. Nikonov, 29. Srnka, 36. D. Graham, 55. Zorvan, 527 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - NOVÉ ZÁMKY 1:2
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Prvú šancu v zápase mali domáci, keď Ligas po  peknej prihrávke Čičalu si položil hosťujúceho brankára Kristína, ale nedokázal dopraviť puk do odkrytej bránky hostí. Na opačnej strane potom udreli hostia, keď sa ujali vedenia. Strelcom gólu bol Hegyi.Hostia boli dostatočne sebavedomí a v priebehu prvej tretiny ukazovali prečo sú na čele tabuľky. Domácim sa podarilo vyrovnať v presilovke, po teči Lukáša Dubeňa. V druhej časti prekvapivo prebrali iniciatívu Panteri, avšak nevyužili ani dva samostatné nájazdy... V záverečnej tretine hrali domáci presilovku 5:3, ale z viacerých dobrých možností sa im nepodarilo streliť vedúci gól. Keď sa obidve mužstvá už pripravovali na predĺženie, domáci 2 min. a 16 sek. pred koncom zle striedali a tak ponúkli možnosť presilovej hry skúseným hosťom. Už sa zdalo, že domáci oslabenie vydržia, keď 24 sek. pred koncom rozhodol Podstavek. Pre domácich to bola malá tragédia, pretože s vysoko favorizovanými hosťami odohrali minimálne vyrovnanú partiu!
HK '95 Považská Bystrica - HC Mikron Nové Zámky 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Góly:
12. Dubeň - 8. Hegyi, 60. Podstavek, 128 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 6:1
Súhrn zaslal klub MHk 32 Liptovský Mikuláš
Od úvodu sa domáci zahryzli do súpera a už v prvej minúte mal dobrú šancu Gápa. V tretej minúte  ale pohrozili aj Spišiaci, keď po chybe obrancu pri rozohrávke dobre strieľal útočník hostí.  V polovici tretiny dostali domáci možnosť  hrať presilovku o dvoch hráčov. Hostia dostala dva tresty v jednej sekunde, keď za hákovanie  Cibuľu si išiel sadnúť na trestnú Lešnák a zároveň rozhodcovia potrestali lavičku hostí za príliš veľa hráčov na ľade. Presilovková formácia rozohrala kolotoč v útočnej tretine a Uram od pravej tyčky krásne našiel Števuliaka pri druhej tyčke a domáci viedli. Liptáci pokračovali v aktivite a po Nádašdiho strele sa útočníci nedostali k dorážke. V 14. minúte Uram v nájazde dva na dva hľadal Lichanca, ale ten nedotiahol na puk. V závere tretiny ešte znova druhá formácia zatvorila hostí v ich tretine ale gól to neprinieslo.
Druhá tretina bola spočiatku rozháraná, až prišlo vylúčenie Piatku. V presilovke hostia pritlačili domácich. Mezovský v snahe získať puk pri mantineli nedovolene atakoval hráča hostí a hostia tak dostali rovnako ako domáci v prvej tretine možnosť presilovky o dvoch hráčov. Rozohrali akciu na konci ktorej bol kapitán Hrubý. Delovkou od modrej prekonal Dovinu v bránke. Brankár domácich nemal nárok na túto strelu. Domácich to ale vyprovokovalo k lepšiemu pohybu a zvýšená aktivita priniesla ovocie. Števuliak dorazil Nádašdiho strelu do siete. O dve minúty už domáci viedli o dva góly. Uram začal akciu, ktorú aj sám zakončil. Len nachvíľu požičal puk Nádašdimu, ktorý mu puk pekne vrátil a majster sveta už nemal problém zasunúť puk do siete. O minútu nato Lištiak vyhral v útočnej tretine buly priamo na Bartíka, a ten delovkou prekonal Borároša.  V poslednej minúte tretiny ešte Uram a Lichanec išli na jedného obrancu hostí, ale nezakončili presne. Po druhej tretine tak domáci mali pohodlný náskok.
Liptáci v záverečnej časti hry prikrášlili výsledok. Lichanec využil presilovú hru, ktorú si domáci preniesli do záverečnej tretiny ešte z tej predošlej. Hra sa potom kúskovala. Domáci stále hrali aktívne, napádali obrancov hostí a tak držali hostí ďaleko od Dovinovej brány. V 55. minúte všetkých na zimnom štadióne zabolelo aj za Lištiaka, ktorý po ataku od súpera narazil na otvorené dvierka striedačky hostí. Z ľadu sa pobral rovno do kabíny s bolestivou grimasou. V predposlednej minúte Laco, ktorý naskočil namiesto Lištiaka tečoval Krčulovu strelu a uzavrel gólový účet stretnutia. Domáci dnes ukázali svoju útočnú silu. Hrali aktívne a to sa všetkým divákom na štadióne páčilo. Hráčov odmenili búrlivým potleskom po záverečnej siréne.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Spišská Nová Ves 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Góly:
11. a 34. Števuliak, 36. Uram, 37. Bartík, 42. Lichanec, 59. A. Laco - 30. J. Hrubý, 501 divákov

TOPOĽČANY - HUMENNÉ 4:3
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Po výhre nad SR 20 domáci nechceli nechať nič na náhodu a zatlačili hostí do ich obranného pásma, ale zo svojho tlaku do 8. min nevyťažili nič. Hostia v čase 8:50 predviedli akciu, v ktorej Ihnaťo našiel voľného Martina Segľu a ten spracoval jeho presnú prihrávku a otvoril skóre v prospech hostí 0:1. Domáci znovu zatlačili a v 10. min vyrovnali po útoku celej päťky - Záborský prihral Šedivému, a ten posunul puk Káčerovi a ten prekonal brankára hosti - 1:1. V prvej tretine domáci zo svojho tlaku vyťažili ešte jeden gól. Útok začal Kudlej, ktorý posunul puk Klačanskému  a ten Szalayovi, ktorý ho dostal za chrbát brankára hostí - 2:1.
Druhu tretinu začali lepšie hostia, ktorí zatlačili domácich do ich vlastnej tretiny. Domáci odolávali tlaku hostí a v čase 24:48 dali svoj tretí gól po akcii útoku Káčer, Palovič, Bystričan, ktorý strelou z otočky prekonal dobre chytajúceho brankára hosti. V druhej tretine mali domáci vylúčeného Paloviča, ale hostia túto presilovú hru nevyužili.
V tretej tretine sa hostia i naďalej snažili zmeniť skóre stretnutia. V čase 42:47 hostia mali vylúčeného Jančiho na 2 min a domáci využili túto presilovú hru na strelenie štvrtého gólu, keď na modrej čiare prijal puk z rohu Iskra od Šedivého, Záborský a od modrej čiary prekonal brankára hosti, ktorému strela preletela pod lapačku, a ani nevedel, že je gól. Hostia v čase 46:21 vystriedali brankára, nastúpil Erik Kmeť. Domáci v čase 45:41 mali vylúčeného Košeckého a hostia túto presilovú hru využili na strelenie gólu a znižovali stav stretnutia na 4:2. V 53:51 hostia dali svoj tretí gól po akcii celého útoku, keď rozohrával Hopkovič na Varagu a ten prihral Renčokovi, ktorý strelil tretí gól hostí. Hoci si obe družstva vybrali oddychový čas, do konca stretnutia sa stav už nezmenil. Pred ukončením stretnutia 59:59 rozhodca udelil hráčovi hostí Martinovi Seglovi osobný trest za nešportové správanie.
HC Topoľčany - MHK Bemaco Humenné 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Góly:
10. L. Káčer, 15. Szalay, 25. Bystričan, 44. M. Záborský - 9. M. Segľa, 47. M. Nagy, 54. Renčok, 293 divákov