1. liga – 5. kolo: osemnástka zdolala Spišiakov 5:1, Marek Hecl strelil štyri góly!

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Hokejisti reprezentačnej osemnástky dosiahli ďalší výborný výsledok v prvej lige. Päť gólov v sieti skúsených Spišiakov im prinieslo jednoznačnú výhru 5:1, pričom strelecky exceloval autor štyroch gólov Marek Hecl! Vysoké víťazstvá dosiahli aj hráči Trnavy, Michaloviec, Bardejova a Detvy. Jediný výsledkovo vyrovnaný zápas odohrali Prešovčania s Liptákmi, domáci v ňom vyhrali 2:0.

Výsledky 5. kola 1. ligy:

SLOVENSKO "18" - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 5:1
Dopisovateľ: František Fussi, Liptovský Mikuláš
Na Liptove sa zrodilo veľké prekvapenie. Spišiaci zo začiatku spôsobili doslova bezstarostne. Mladí reprezentanti to vycítili a svojich skúsenejších hostí zaskočili. Odolali presilovke keď v 14. min bol vylúčený Struška. V oslabení Sadecký mohol ich dostať do vedenia, ale v samostatnom nájazde neuspel. Na prekvapenie mladá reprezentácia držala krok so skúšenejšími hosťami. Dokonca mali viac šancí a v 34. min po peknej akcii celého útoku Hecl otvoril skóre. Zvýšenú aktivitu hostí zúžitkoval v 38. min Smotrila a vyrovnal. Každý čakal, že mladíci odpadnú. Opak bol pravdou. Výborne chytal mladý brankár Húska a dal základ víťazstvu. Strelecky disponovaný Hecl dal štyri góly a nečakanú prehru Spišiakov dovršil v poslednej minute Bondra. Mladí chlapci odchádzali z ľadu za veľkého potlesku prítomných divákov.
Anton Bartanus - tréner SR "18": "V prvej tetine sme sa ťažšie rozbiehali. V ďaľšom priebehu zápasu bolo vidno, že sme sa vyrovnali súperovi. Vynikol Hecl, ktorý dal štyri góly, ale vďaka kolektívnemu výkonu celeho mužstva. Dnes sme boli kolektívom od brankára po posledného útočníka."
SR "18" - HK Spišská Nová Ves 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)
Góly:
34., 42., 51. a 57. M. Hecl, 60. R. Bondra - 38. Smotrila, 105 divákov

BARDEJOV - SENICA 5:0
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
Domáci od začiatku začali napĺnať favotitov stretnutia, keď si hneď na začiatku vypracovali niekoľko priležitostí. V 1. a 2. minúte boli vylúčení hráči hostí, čo domáci využili a strelili uvodný gól v presilovej hre o dvoch hráčov a presadil sa Takáč... Domáci mali aj naďalej prevahu a viac šancí ako hostia zo Senice a potvrdili to gólom v 13. minúte gólom Prokopa. Hostia dostali vyhodu presilovej hry v 18. minúte, keď si na lavicu hanby sadol Baláž. Hostia ponúknutú šancu nevyužili, a tak sa išlo do šatní za stavu 2:0.
V druhej tretine sa hra trosku vyrovnala a hral sa hokej rychly hokej zo strany na stranu... Hostia v 33. minúte dostali možnosť zahrať si presilovku 5 na 3, ale nevyužili ju. Naopak domáci využili presilovku o jedneho muža a na 3:0 tak zvyšil Prokop svojim druhým gólom. V čase 37:47 si išiel na trestnú lavicu sadnúť hosťujúci hráč Reissmuller a domáci mali tak opäť výhodu presilovej hry. v tretej tretine domáci kontrolovali svoj nások a ie len to, ale ho aj v 44. minúte zvýšili a presadil sa Segľa... Hostia po štvrtom góle zmenili brankára, ale ani
Porubskému sa nepodarilo udržať dlho čisté konto a v 49. minúte inkasoval aj on a presadil sa nováčik Markuš, ktorý si bezprostredne po góle so sebou zobral aj puk. A tak domáci kontrolovali svoj náskok a navyše ich skvelým výkonom podržal Brankár Andreanin, keď si udržal čisté konto... A tak Bardejovčania po dobrom a presvedčivom výkone doma zvíťazili a udržali si neporaziteľnosť.
HC 46 Bardejov - HC Dukla Senica 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Góly:
13. a 37. J. Prokop, 3. M. Takáč, 44. Martin Segľa, 49. Markuš

TRNAVA - POVAŽSKÁ BYSTRICA 8:1
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
Po celý zápas to bola jasná prevaha Trnavy. Na Považskej Bystrici vidno deficit prípravy a pobytu na ľade. Najviac vyčnievali Zlocha, Koleda a Trenčan, ktorí dokázali pripraviť pre svoj tím niekoľko šancí. V prvej tretine sa Gladiátori sústredili na útok, neskôr už bavili hokejom seba i divákov a nerobili si veľké starosti o skóre. Strelecká prevaha hovorí za všetko, Kutej sa v bráne riadne zapotil. Na druhej strane Hálu po druhej tretine striedal Petrovič, ktorý miernym zaváhaním dovolil Havlíčkovi pokaziť trnavskú nulu.
HK Trnava - HK '95 Považská Bystrica 8:1 (3:0, 1:0, 4:1)
Góly:
9. a 29. Hegyi, 2. Achs, 17. P. Barinka, 44. Schmidt, 50. Hrbáčik, 51. Hluch, 58. Burzala - 53. Havlíček, 258 divákov

PREŠOV - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 2:0
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Úvod zápasu priniesol vyrovnaný hokej a hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Už v 5. minúte mal šancu skóroval po delovke z medzikružia Nitriansky, Riečický ale vytesnil puk mimo, domáci sa ujali puku, Tomčák ho v kruhu prenechal Hájnikovi, ani on ale neprekonal gólmana. Prvú vážnu príležitosť na otvorenie skóre mal Igor Jaroš, ten dostal prihrávku od Tomčáka pred odkrytú bránu, trafil z uhla ale len bočnú sieť. Hostia sa nenechali zahanbiť a niekoľkokrát mohli ísť do vedenia, Piatka si pred bránkou robil s pukom doslova čo chcel, položil si aj brankára, Guntáš ho ale včas, hoc nedovolene od puku odstavil. V následnej presilovke zverenci trénera Horvátha vytvorili tlak, Bartík ale ani na dvakrát neskóroval. Koniec prvej tretiny patril hráčom PHK 3b, Hájnik krásne našiel Čopáka, ten puk ale pomedzi betóny nedokázal pretlačiť. Nakoniec sa domácemu celku podarilo dostať do vedenia 26 sekúnd pred prvou sirénou, Kivader našiel ukážkovo pred bránkoviskom kapitána Pavlovského a ten zakončil do horného rohu brány k bližšej tyči!
V druhej dvadsaťminútovke mali zverenci Jána Vodilu z hry na pohľad viac a o zaujímavé momenty nebola núdza. Už po 40 sekundách sa mohol tešiť Pekarčík, jeho dorážka vlastnej strely síce brankára Hollého prekonala, nakoniec ale skončila na tyčke, mladý útočník aspoň vybojoval presilovku. V nej Hájnik strieľal do protipohybu, brankár ale dokázal vyraziť. O pár sekúnd už Kivader dvíhal ruky nad hlavu, avšak po prihrávke od Pavlovského nakoniec puk v jasnej šanci pomedzi Hollého betóny nepretlačil. Po opačnej kontre mal blízko ku gólu Pavlovský, na brankára nevyzrel a ani v ďalšej šanci medzi kruhmi neprestrelil muža v maske Liptovského Mikuláša. Festival kvalitného hokeja 12 sekúnd po skvelej šanci domáceho kapitána prerušil rozhodca, 44-ročný matador ostal ležať na ľade po zákroku Ďuriša. Po ošetrení hral Prešov takmer minútu v presile o dvoch mužov, v momente keď už hosťujúci Holiga prišiel na ľad vystrelil tvrdú ranu Vladimír Sabol, pred Hollým tečoval puk Michal Kivader a ICE Aréna druhýkrát jasala. Po domácom presnom zásahu sa zobudili aj hráči okolo kapitána Kurica, Riečický ale zakaždým dokázal výborne vychytať šance súpera. Macík po brejku sa už možno v duchu tešil zo zníženia, jeho tvrdou strelou ale len zostrelil brankára, ktorý však cez bránkovú čiaru puk nepustil. Záver okorenil nie veľmi hokejový moment, Roháč zhodil Vartovníka na ľad a ešte do neho búšil päsťami, rozhodca ale zasiahol včas a oboch aktérov poslal na trestnú lavicu.
Poslednú tretinu otvoril neuveriteľný zákrok Dominika Riečického, ktorý semafórom zmazal Filipa Oravca. Liptovský Mikuláš sa všemožne chcel dostať do zápasu, príležitosť mal Kadlubiak, jeho strela bola vyrazená a Trochta nedal gól ani z dorážky. Následne prišla podobná situácia po strele Kadlubiaka, dorážal tentokrát Mezovský, aj jeho však brankár zlikvidoval. Prešovčania hrozili z brejkov a snažili sa hru držať ďalej od vlastnej obrannej zóny. Časté fauly ale ponúkli  hráčom MHk 32 niekoľko možností na zníženie, tí sa snažili často posielať puky cez zhluk tiel, Riečický ale v zápase videl aj to čo sa snáď nedalo. Dve minúty pred záverom zápasu tréner Horváth odvolal brankára a od kontaktného gólu nemali Liptáci ďaleko, Ján Kuric dostal puk pred prázdnu bránu a z dvoch metroch nedal to, čo sa snáď ani nedať nedalo. Hlavne vďaka zlyhaniu kapitána hosťujúceho tímu si pripísal domáci brankár druhé čisté konto v rade spolu s troma bodmi pre Prešov.
PHK 3b Prešov - MHk 32 Liptovský Mikuláš 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly:
20. Pavlovský, 29. Kivader

MICHALOVCE - PRIEVIDZA 8:5
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Úvod zápasu značne ovplyvnili štyri vylúčenia. Až tri boli na strane domácich (Prievidza dokonca zahrávala krátku desaťsekundovú presilovku o dvoch hráčov), no tí sa aj za pomoci po prvýkrát v sezóne od začiatku zápasu chytajúceho Borka ubránili a na začiatku desiatej minúty udreli po individuálnej akcii Tomáša Banovského - 1:0. Odpoveď hostí prišla okamžite. Ani nie po minúte prekonal Tomáš Čičala neistého michalovského golmana – 1:1. Hostia tak rýchlo odpovedali na presný zásah Dukly, a preto mohli opäť pokračovať v defenzívnej taktike, ktorá viac ako štyridsať minút slávila úspech. V zostávajúcich minútach prvej tretiny zaujalo akurát sólo Richarda Šechného, ktorý obišiel všetkých hráčov súpera, na brankára Volentiera ale nevyzrel.
Po prvej tretine bolo zrejme v michalovskej šatni rušno, keďže domáci vykorčuľovali ako vymenení. Žiaľ, tentoraz si nepotykali s koncovkou, keď prievidzského golamana prekonali iba raz. V 27. minúte Briják našiel krásne Ľuboša Fajčáka, a ten sólo premenil na vedúci gól - 2:1. Ani teraz sa Michalovčania dlho z vedenia neradovali. Presne v polovici zápasu išiel na trestnú lavicu práve strelec druhého michalovského gólu a už po piatich sekundách Borka prestrelil Ivan Černý. Následne domáci búšili do súpera, paradoxne však mohli inkasovať, no Pavol Borko sa tentoraz
pri šanci Kovalíka vyznamenal. V záverečných minútach si Michalovčania vytvorili tlak, gól ale neprichádzal. Najskôr netrafil z dvoch tretín opustenú bránu Majerník, no a že sa dá zahodiť aj nemožné ukázal Tomáš Banovský, ktorý pri opustenej bráne hostí trafil iba do hokejky bezmocného Volentiera. Nečudo tak, že po dvoch tretinách sa ozýval z tribúny piskot na adresu domácich.
Tých to nabudilo do záverečnej časti a v nej už jasne dominovali. Naštartoval ich presilovkový gól Ľuboša Fajčáka a potom, keď sa v priebehu jednej minúty presadili Patrik Huňady, Richard Šechný a opäť Huňady, bola za stavu 6:2 vymaľované a na striedačku si to namieril aj brankár hostí Volentier, ktorého vymenil Borároš. V 52. minúte bolo po góle Čížeka už 7:2. Hostia reagovali oddychovým časom a hneď po ňom sa presadil Kovalík, a následne z presilovky aj Ivan Černý - 7:4. V samom závere sa ešte skóre menilo na oboch stranách. Svoj prvý hetrik v seniorskom drese uzavrel Patrik Huňady a posledné slovo v zápase patrilo hosťom, ktorí využili hrúbku v domácej obrane a Budiak stanovil zápasové skóre na 8:5.
HK Dukla Michalovce - MŠ HK Prievidza 8:5 (1:1, 1:1, 6:3)
Góly:
49., 50. a 58. Huňady, 27. a 42. Fajčák, 10. Banovský, 49. R. Šechný, 52. Čížek - 31. a 58. Černý, 11. Čičala, 52. Kovalík, 60. Budiak

DETVA -TOPOĽČANY 8:2
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Úvodných desať minút nenasvedčovalo tomu, že dnes to bude pod Poľanou hra mačky s myšou. Prvý gól zápasu padol v 11. minúte z hokejky obrancu Mackoviča po asistenciách Mahdalíka a Gašpara, ktorý sa presadil aj presilovke po prihrávke Sladoka s Kucejom. V druhej tretine zasypali domáci hosťujúceho brankára 24 strelami a podarilo sa im skórovať až trikrát, keď najskôr v 22. minúte svoj druhý gól pridal Gašpar. V 24. minúte sa presadil aj štvrtý útok, keď po kombinácii Budu s Viktorom Fekiačom dopravil gól do bránky Patrik Fekiač. Piaty gól pridal v 28. minúte chorvátsky reprezentant Dominik Kanaet. V presilovke skórovali aj hostia zásluhou Hurtaja. V tretej tretine pokračovali Detvania v nasadenom tempe a hneď v úvode 40. minúty sa presadil Lukáš Říha, v presilových hrách skórovali americkí legionári Graham a Parkhouse a druhý gól hostí strelil vo vlastnom oslabení Mihálik. Detva deklasovala Topoľčany 8:2 a potvrdila tretie miesto v tabuľke.
HC 07 Detva - HC Topoľčany 8:2 (2:0, 3:1, 3:1)
Góly:
16. a 22. R. Gašpar, 11. Mačkovič, 26. Fekiač, 28. Kanaet, 41. L. Říha, 46. Graham, 51. Parkhouse - 39. P. Hurtaj, 52. M. Mihalik