1. liga - 43. kolo: výhry Bardejova, Detvy aj Spišiakov

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Na rozdiel od extraligy sa v piatok odohrali všetky zápasy 43. kola prvej ligy. Bardejovčania bez problémov zdolali reprezentačnú osemnástku 6:2, Prešovčania vyhrali nad Trnavou 5:2, Spišiaci zvíťazili v Topoľčanoch 5:1 a Detva zdolala Michalovce 3:1. Najvyššie skóre získali Seničania nad Považskou Bystricou (8:0).

43. kolo:

BARDEJOV - SLOVENSKO "18" 6:2
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
Bardejovskí diváci sa dnes mohli pozrieť na mladé mužstvo Slovenskej 18-nástky. Už od začiatku zápasu sa snažili držať tempo proti skúsenejšiemu bardejovskému tímu. Prvého gólu sa dočkalo ako prvé domáce družstvo počas presilovky o dvoch hráčov. Gól zaznamenal hráč Takáč. Po dvoch minútach domáci dokázali zvýšiť svoj náskok na rozdiel 2 gólov z hokejky Segľu. Napriek skúsenému súperovi aj SR 18 hrali na pohľad diváka pekný hokej s množstvom šancí, ale skúsený brankár Palko a skalopevná obrana domácich nedovolila hosťom streliť gól. Napriek týmto okolnostiam sa hosťom podarilo streliť gól po veľkej chybe bardejovského obrancu, keď stratil puk na modrej čiare v útočnom pásme, ku ktorému sa dostal hráč SR 18 Sloboda, ktorému v ceste streliť gól na 2:1 stál iba Brankár Palko. Tomu po krásnom blafáku poslal puk za chrbát. Druhá tretina začala v znení Bardejova. Veľký tlak a množstvo striel prispelo k zvýšeniu náskoku na 3:1 po prudkej strele po ľade, ktorú vyslal Baláž. Opäť obrovská chyba bardejovského obrancu na modrej čiare v útočnom pásme, kde ho od puku odzbrojil hráč hostí Krempaský, ktorý korčuľoval proti brankárovi, no tentokrát sa preukázali schopnosti bardejovského brankára Palka. Presilovku o dvoch hráčov si zahralo aj družstvo hostí, no v hre 5 na 3 sa nedokázali presadiť a žiaľ pre hostí ani v dohrávaní presilovky 5 na 4. Opätovné zvýšenie bardejovského náskoku na 4:1 prišlo na začiatku tretej tretiny, keď Hričina z rohu nahrával pred bránku osamotenému
Šimčákovi, ktorý nemal problém so zakončením. Netrvalo dlho a hosťom sa podarilo opäť znížiť na rozdiel dvoch gólov. Znižoval Andrisík. O ďalšie zvýšenie bardejovského náskoku sa postaral Segľa. Dve minúty nato Bardejov znova zvýšil svoj náskok už na 6:2 po strele obrancu Polačeka, ktorú tečoval a skóroval Cútt. Necelé štyri minúty do konca tretej tretiny si hostia opäť zahrali presilovku o dvoch hráčov, ale ani tú sa im využiť nepodarilo, kedže ani hostia a ani domáci už skóre nedokázali nijak
skorigovať, zápas skončil za stavu 6:2.
HC 46 Bardejov - SR "18" 6:2 (2:1, 1:0, 3:1)
Góly:
8. a 53. M. Segľa, 6. Kohutiar, 24. Marc. Baláž, 43. Šimčák, 55. Cútt - 17. M. Sloboda, 45. Andrisík, 543 divákov

DETVA - MICHALOVCE 3:1
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
V dôležitom súboji o umiestnenie pred play-off vyšiel úvod lepšie domácim hráčom, keď už v 29. sekunde rozvlnil sieť hostí navrátilec a "enfant terrible" česko-slovenského hokeja Lukáš Říha. Hostia sa však nevzdávali a podarilo sa im vyrovnať v 7. minúte zásluhou Burala. Druhá tretina veľa vzruchu nepriniesla, lebo obe mužstvá nevyužili početné výhody. O výsledku zápasu rozhodla tretia tretina, keď sa v rozpätí dvoch minút najskôr presadil Martin Hajník a potom dokonca vo vlastnom oslabení kapitán domácich Branislav Srnka. Treba pochváliť za výkon oboch brankárov a dôležité tri body zostávajú pod Poľanou.
HC 07 Orin Detva - HK Dukla Michalovce 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Góly:
1. L. Říha, 50. M. Hajnik, 51. Srnka - 7. Buraľ, 298 divákov

PREŠOV - TRNAVA 5:2
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Úvod stretnutia nebol vo vysokom tempe, v polovici prvej tretiny sa ale hra rozbehla. Prvú vážnejšiu príležitosť nevyužil Potoček po skvelom pase Lipovského. V 8. minúte v úniku na brankára netrafil odkrytý priestor Horvát. Na opačnej strane sa dobrým zákrokom blysol brankár Borároš pri strele Hlucha. V 15. minúte Trnava nevyužila chybu domácich, keď Kovaľ neuspel v súboji s gólmanom. Staré známe pravidlo "nedáš - dostaneš" sa potvrdilo, pár sekúnd na to posunul Korytko puk do nájazdu Adrianóvi Lipovskému a ten už Hálovi nedal šancu na úspešný zákrok. Minútu pred prvou sirénou takmer zvýšil náskok Koňarov Jakub Matejka, prešiel cez protihráča, položil si brankára, no už nezakončil do prázdnej brány.
Prešovčania sa v druhom dejstve bavili hokejom, hostí ale držal nad vodou Miroslav Hála. Už v 23. minúte neuspel vo svojej aktivite Chalupa, sám proti brankárovi nepochodil ani Potoček. Zato vyrovnať mohol Môčik, natrafil ale len na borárošovu lapačku. Diváci sa gólu dočkali až v 36. minúte, keď sa puk po mantineli dostal do útočného pásma, Samuel Chalupa vyhral rýchlostný súboj s obrancom, vyštartoval tak po ňom brankár, toho prehodil a puk nasmeroval kuriózne do siete. Prešov potom zbytočne oslabil Marko Ferenc, paradoxne ale v úniku mal veľkú možnosť  zvýšiť náskok PHK 3b Lipovský. Napokon sa Trnavčania tešili pred koncom tretiny z vyrovnania, keď puk do siete dostal aktívny Marek Lisoň.
Poslednú dvadsaťminútovku začali lepšie hokejisti Trnavy, nedokázali sa ale presadiť proti dobre chytajúcemu Borárošovi. To napokon Prešov potrestal a v 47. minúte počas presilovej hry dorazil do brány vyrazený puk Samuel Chalupa. Šikovný center si pripísal prvý dvojgólový zápis do štatistík v seniorskej kariére. Šancu zvýšiť na 3:1 mal Potoček a Matejka, obom ale chýbalo lepšie finálne zakončenie. V 51. minúte sa dostal do peknej akcie Adrián Lipovský, položil si brankára a už nezaváhal - 4:1. O pár minút získal presilovku pre svoj tím Potoček, avšak v nej si Prešovčania vážnejšiu možnosť nevytvorili, ba dokonca hostia išli do prečíslenia, ktoré
vyústilo v gól Mareka Lisoňa. Tréner Vodila si po krušných momentoch vzal oddychový čas, to jeho tímu prospelo a v závere ešte zavŕšil svoj hattrick Adrián Lipovský. Prešov pohodlne zdolal Trnavu a pred play-off sa dostáva do pohody.
PHK 3b Prešov - HK Trnava 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Góly:
17., 51. a 58. A. Lipovský, 36. a 47. Chalupa - 39. a 54. Lisoň, 197 divákov

SENICA - POVAŽSKÁ BYSTRICA 8:0
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Seničania odohrali posledný zápas základnej časti pred domácim publikom. Ich súperom bol tím z Považskej Bystrice. Pôvodne mal zápas začať o 17:00, ale keďže rozhodcovia meškali, zápas začínal až o 17:45.
Od prvých sekúnd mohli diváci vidieť vyrovnaný zápas i keď papierovým favoritom boli Seničania. Prvú vážnejšiu situáciu bolo vidieť v druhej minúte, keď z medzikružia pálil Vereš, ale jeho pokus bol stečovaný a mieril nad bránu. Na druhej strene v štvrtej minúte rozozvučal Koleda tyčku Peksovej brány. V ôsmej minúte sa prvý raz vylučovalo, keď si na trestnú lavicu šiel sadnúť hráč hostí – Ižvolt. Domáci však presilovku nevyužili. V jedenástej minúte Kompasovi puk vypadol, no on si myslel, že ho má v lapačke, ale Seničania nedokázali zareagovať včas a brankár napokon puk pokryl. Seničania sa tlačili do zakončenia, ale pokusy Surovku, Penáka i Kalináča brankár hostí zlikvidoval. V sedemnástej minúte sa vylučovalo opäť a opäť na strane hostí. Na lavicu hanby mieril za seknutie Kudlej. Aj táto presilovka však zostala nevyužitá. V záverečnej minúte pohrozil ešte Kudlej, ale tesne minul Peksovu svätyňu. Po dvadsiatich minútach bol tak stav 0:0.
Úvod druhej tretiny bol vyrovnaný. V 26. minúte sa prvý raz vylučovalo na strane domácich – Loydl dostal menší trest za nedovolené bránenie v hre. V 28. minúte padol otvárací gól zápasu, ktorý vsietil Jurák po Kalináčovej prihrávke. Domáci boli po góle aktívnejší. V 31. minúte diváci videli nepríjemný zákrok na Kalináča. Za tento zákrok dostal Zlocha trest 5 minút plus do konca zápasu. A Seničania tento trest využili ako len najlepšie vedeli. Počas piatich minút vsietili 3 góly. Postupne sa presadili Janík, Romančík a v hre 5 na 3 ešte aj Surovka. Po štvrtok góle mieril pod sprchy Trenčan, ktorého rozhodca vylúčil. Po dvoch tretinách bol stav 4:0 a napäté emócie sa očakávali aj v 3.tretine.
Už od úvodných sekúnd tretieho dejstva mal brankár Kompas plné ruky práce. V42. minúte si presný zásah na svoje konto pripísal Vereš. V 46. minúte mieril na trestnú lavicu domáci Fian, ale hostia nedokázali jeho previnenie proti pravidlám využiť. Domáci si po odpykaní oslabovky vyvinuli poriadny tlak a z toho vzišli dva nedovolené zákroky hostí v krátkej dobe. Seničania dokázali presilovku 5 na 3 využiť – v 53. minúte sa presadil Mikolášek a o minútu neskôr aj Jurák. V 56. minúte predčasne skončil zápas pre hráča hostí Filla, ktorému dal rozhodca osobný trest a ešte dostali aj menší trest za veľa hráčov na ľade. Aj túto hru v početnej prevahe dokázali Záhoráci využiť. O 8. presný zásah sa postaral Janík. Chvíľu na to bol opäť vylúčený Fian a hostia mali šancu na vsietenie presného zásahu. Počas presilovky Ižvolt avizoval, že dostal zásah hokejkou, ale rozhodca si to nevšimol a Ižvoltovi sa to nepáčilo a rozhodcovi to vysvetľoval. Zrejme povedal niečo, čo nemal, keďže ho rozhodca po jeho „preslove“ vylúčil a bol to ďalší hráč, ktorý mieril predčasne pod sprchy. V poslednej minúte bol ešte vylúčený hráč hostí Šedivý za seknutie, ale gól už nepadol. Seničania si prirátali do tabuľky tri body a Marek Peksa opäť čisté konto.
HC Dukla Senica - HK '95 Považská Bystrica 8:0 (0:0, 4:0, 4:0)
Góly:
28. a 54. Jurák, 32. a 57. Janík, 35. M. Romančík, 36. Surovka, 42. Vereš, 53. Mikolášek, 390 divákov

TOPOĽČANY - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 1:5
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Stretnutie sa začalo so 45-minútovým oneskorením, nakoľko rozhodcovia ani hostia sa nemohli na stretnutie dostaviť v stanovenom čase pre snehovú kalamitu. Po príchode hostí a krátkej rozcvičke nastúpili družstvá na ľadovú plochu a pri nastúpených družstvách sa so svojou hokejovou kariérou rozlúčil Peter Hurtaj vo veku 35 rokov. Hokej hral od svojich 5 rokov. Diváci i hráči sa mu poďakovali dlhotrvajúcim potleskom. Za predstavenstvo HC Topoľčany mu poďakovali riaditeľ klubu pán Miloš Minárik a generálny menežer klubu pán Miroslav Klein ako aj rozhodcovia stretnutia. V prvej tretine sa hral vyrovnaný hokej, šance sa striedali na oboch stranách, ale pozorní brankári ich s prehľadom likvidovali. Prvá tretina mala len jedného vylúčeného, a to v družstve domácich. V druhej hostia mali prevahu, ale domáci vyčkávali na brejky, len prekážkou bol brankár hostí. Hostia v 27. min po akcii Krepanský, Hamráček zakončil Vartovník a stav stretnutia sa menil v prospech hostí. Domáci v 37. min vyrovnávali po akcii Mihalik Martin, Káčer, a akciu zakončil Mihalik Denis. Hostia na tento gól odpovedali v tej istej minúte po akcii celého útoku Cvengroš, Hamrák, a akciu zakončil Gurčík a hostia sa znovu ujali vedenia. V 39. min mali domáci vylúčeného hráča a hostia túto ponúknutú šancu využili na strelenie gólu v 40. min, keď Hamrákovu prihrávku zúžitkoval Cvengroš. Domáci na začiatku tretej tretiny vystriedali brankára - do bránky nastúpil Denis Pravda. Hostia v 41. min zastavili prenikajúceho domáceho hráča Mihalika Denisa a hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie. Túto šancu Mihalik nevyužil na strelenie gólu hoci prekonal i brankára hostí, ale puk sa do brány nedostal. Hostia i naďalej obliehali bránu domácich, ale štvrtý gól sa im podarilo dať až v 57. min po spolupráci hráčov Hrubý, Horváth akciu zakončil Vartovník. Stretnutie sa dohrávalo v pokoji a hostia dali svoj piaty gól v 59. min znovu po zužitkovaní presilovej hry, keď prihrávku od Hamráka zúžitkoval Gurčík. Domáci hrali dve presilové hry, ale ani jednu nevyužili na strelenie gólu.
HC Topoľčany - HK Spišská Nová Ves 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)
Góly:
37. D. Mihalik - 27. a 57. Vartovník, 37. a 56. Gurčík, 40. Cvengroš, 264 divákov