1. liga - 39. kolo: východoslovenské derby tentoraz pre Spišiakov

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Atraktívny zápas dvoch východoslovenských rivalov medzi Bardejovom a Spišskou Novou Vsou sa tentoraz skončil víťazstvom hostí. Spišiaci síce neudržali dvojgólové vedenie, no napokon sa tešili aspoň z výhry 3:2 v predĺžení. Prvú priečku si však udržala Detva vďaka víťazstvu 6:4 nad Senicou. V ďalších zápasoch Liptovský Mikuláš zdolal Banskú Bystricu 5:1, Michalovce vyhrali nad Trnavou 3:2 a Prešov zvíťazil v súboji s Topoľčanmi 3:1.

MICHALOVCE - TRNAVA 3:2
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovčania začali tak, ako posledný domáci duel skončili. Katastrofou. Hostia totiž už po 23 sekundách zásluhou Lisoňa viedli a keď v polovici štvrtej minúty zvýšil Hrbáčik na 2:0 v prospech „gladiátorov“ zdalo sa, že bude rýchlo po zápase. A nebyť Dávida Okoličányho by aj bolo. Michalovský golman ale následne zatiahol roletu a svojim spoluhráčom tak výrazne pomohol. Lavička domácich si zobrala oddychový čas a ten zabral, pretože potom sa začal súboj Michalovčanov s brankárom hostí Miroslavom Hálom. Ten privádzal hráčov Dukly doslova do zúfalstva, keď maril jednu streleckú možnosť za druhou. Záver prvej tretiny spestril pästný súboj domáceho Bednára s Lisoňom, po ktorom obaja putovali predčasne pod sprchy. Domáci hrali veľmi strnulo a hlavne v presilovkách dokazovali, že nie sú v ideálnej pohode. Všetko musel vziať do rúk až jeden z najmenej skúsených Ondrej Briják, ktorý krásnym sólom v 22. minúte znížil. Michalovčania aj naďalej búšili do súpera, ktorý často nestíhal a pomáhal si iba faulami. Presilovky ale dnes boli zo strany Dukly čistá katastrofa a domáci dokonca dvakrát nevyužili ani presilovku o dvoch hráčov. Ich súboj s brankárom Hálom pokračoval aj v tretej tretine, kedy konečne počas tretej dvojnásobnej presily rozvlnil sieť za jeho chrbtom v 54. minúte Peter Čížek. O štyridsať sekúnd neskôr už michalovský štadión doslova a do písmena burácal, keď pri signalizovanom vylúčení skóroval Igor Halás, ktorý rozhodol o tom, že aj keď sa stretnutie zo začiatku nevyvíjalo pre Michalovčanov najlepšie, tri body ostali doma. V nervóznom závere sa do nerovného súboja pustili Hluch s o dve hlavy nižším Podsedlým, no nakoniec domáci prečkali nervózne posledné sekundy a mohli sa tak tešiť z dôležitého víťazstva.
HK Dukla Michalovce - HK Trnava 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Góly:
22. Briják, 54. Čížek, 54. Halás - 1. Lisoň, 4. Hrbáčik, 1050 divákov

BARDEJOV - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 2:3 po predĺžení
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
Začiatok bol opatrný z oboch strán a mužstvá sa málo dostávali do zakončenia. Hralo sa prevažne v strednom pásme. V 8. minúte hrali domáci prvú presilovku, no brankára hostí ohrozili len jednou strelou. Naďalej sa pokračovalo v opatrnom hokeji, chybu nechcelo urobiť ani jedno mužstvo. Postupne pribúdali strely na oboch stranách a domáci si vypracovali dve sľubné príležitosti. V čase 15:59 hostia dostali možnosť zahrať si tiež presilovku, ale neodohrali ju vôbec dobre, keď ani raz neohrozili domáceho brankára Andreanina. Druhú tretinu začali lepšie domáci, boli od začiatku aktívnejší ako hostia a viackrát v prvých štyroch minútach ohrozili brankára hostí, ale ani jedna strela nepadla za jeho chrbát. Hral sa pekný a rýchly hokej, ale s príliš málo šancami na jednej či druhej strane. V 28. minúte padol prvý gól stretnutia a potvrdilo sa staré známe pravidlo "nedáš-dostaneš" - po veľkej šanci domácich z posledných síl vyhodil obranca hostí puk a po chybe domácich obrancov sa za nich dostal Vaic a dostal hostí do vedenia. Asistenciu si pri tomto góle pripísal aj brankár Trenčan. Bardejovčania sa snažili čo najskôr vyrovnať a zatlačili hostí v ich obrannom pásme, ale hostí podržal brankár Trenčan. Domáci začali viac korčuľovať a hostí nepúšťali do ničoho. Snažili sa vytvoriť si tlak a vyrovnať. V 36. minúte bol vylúčený hráč hostí, ale o par sekúnd aj domáci hráč a hralo sa 4 na 4. Do šatní sa išlo za stavu 1:0 pre hostí. Do tretej tretiny vstúpili aktívnejšie domáci. Lenže hostia výborne bránili a nepúšťali domácich do vyložených šancí, a keď sa dostali k strele, všetko pokryl Trenčan. V 48. minúte sa dostali hostia do vedenia 2:0 po bekendovej strele Smotrilu a s domácimi to vyzeralo v danej chvíli zle. Na začiatku 52. minúty sa domácim podarilo konečne znížiť, presadil sa Baláž. Domáci chceli vyrovnať, no nedarilo sa im si vytvoriť nejaký súvislý tlak a Spišiaci dobre bránili. Necele dve minúty pred koncom domáci odvolali brankára a pokúšali sa vyrovnať. Podarilo sa im to 15 sekúnd pred koncom, keď sa k odrazenému puku dostal Sabol a mal pred sebou už prázdnu bránku, čiže nebol pre neho problém zasunúť puk. No predĺženie sa skončilo už po osemnástich sekundách - po chybe domáceho hráča sa k puku dostali spišiaci a rozhodli o svojej výhre a dvoch bodoch.
HC 46 Bardejov - HK Spišská Nová Ves 2:3 po predĺžení (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
Góly:
52. M. Baláž, 60. Sabol - 28. a 61. Hamrák, 48. Smotrila

PREŠOV - TOPOĽČANY 3:1
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Topoľčany stíhali s jedenástimi korčuliarmi tempo hry iba v úvode prvej tretiny, kedy si vytvorili aj nejaké príležitosti. V 8. minúte mohol otvoriť skóre Adam Záhorský, v prvej šanci neprekonal brankára ani na dvakrát, následne o asi 30 sekúnd bránu netrafil. Od polovice zápasu už mal hlavné slovo Prešov. Šikovne sa pred brankára dostali v 10. minúte najprv Pekarčík a následne aj Adrián Lipovský, obaja ale neprekonali skvelého Jozefa Račka. Ten sa blysol aj pri prieniku Tomčáka a nájazde Ferenca. K otvoreniu skóre nechýbalo veľa ani obrancovi Novickému, gólman ale včas zasiahol ramenom. Hlavne vďaka nemu držali hostia do prvej prestávky vyrovnaný stav.
Prešovčania začali druhé dejstvo vysokou aktivitou, na dvakrát sa nepresadil Matejka a následne neuspel ani Tomčák. Okamžite potom šli hostia do brejku, v nájazde sa ocitol Jakub Fusek, prvú strelu ešte Riečický vyrazil, na dorážku už bol ale prikrátky a Topoľčany tak viedli. Po zbytok času sa Žochari iba bránili. kazili hru, vyhadzovali puk, dopredu sa nehrnuli. Vzadu ich podržal zakaždým Račko. Vo veľkých šanciach zlikvidoval Horváta, Pekarčíka aj Kivadera. Vyrovnať mohol aj Chalupa, pred bránou bol ale faulovaný, rozhodca ale neodpískal nájazd. Prešovské strelecké trápenie ukončil až v 35. minúte gól Samuela Chalupu z rýchleho útoku. O 15 sekúnd už svietil na tabuli stav 2:1 v prospech domácich, sám na bránu šiel Igor Jaroš a strelou k bližšej tyči nedal Račkovi šancu. V ďalších šanciach boli ešte Horvát a Matejka, prvý stroskotal na brankárovi a druhý menovaný prestrelil.
Prešov pokračoval v dobrej hre, už po pár sekundách hry sa do šance dostal Horvát, Račka ale neprestrelil. Domáci mohli doplatiť neskôr na zaváhanie v defenzíve, Záhorskému ale vzal gól z hokejky Pitka. Ten následne rozbehol akciu, na ktorej konci bol parádny gól Adriána Lipovského, ktorý si položil brankára a bekhendom poslal puk ponad neho. Ďalšiu parádičku si dovolil Lukáš Potoček, avšak nedostal puk do brány. V 51. minúte neskóroval ani Marek Nagy, keď ho zlikvidoval znova Jozef Račko. Blysol sa aj Dominik Riečický pri šanci Patrika Bosáka. Tečovanými strelami sa v závere nepresadili domáci Pitka ani Ľuboš Dobrý. Prešovčania zvládli dôležitý súboj a zaistili si účasť v play-off.
PHK 3b Prešov - HC Topoľčany 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly:
35. Chalupa, 36. I. Jaroš, 44. A. Lipovský - 21. Fusek, 230 divákov

DETVA - SENICA 6:4
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Skvelé hokejové predstavenie videli dnes diváci na zimnom štadióne v Detve. Úvod vyšiel lepšie hosťom, keď po viacerých šanciach sa presadil v 7. minúte Mikolášek. Domáci však odpovedali gólom z hokejky Hájnika v 9. minúte. V presilovej hre zvyšoval na 2:1 kapitán Branislav Srnka, no početnú výhodu využili aj hostia, keď svoj druhý gól vsietil Mikolášek. V druhej tretine sa diali veci... najskôr využil presilovku obranca Jakub Predajniansky, no potom otočili hostia skóre, keď vo vlastnom oslabení skóroval Jurák a na 3:4 upravil Mikeska. Potom dostali detvianski hráči Fekiač a Mackovič osobné tresty do konca zápasu, no domáci ubránili päťminútové oslabenie a na jeho konci vyrovnával svojím druhým gólom Jakub Predajniansky. Tretia tretina sa niesla v duchu nevyužitých presiloviek na oboch stranách, ale "holopupkárom" sa predsa podarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu gólmi Gašpara a Zorvana a týmto vydretým víťazstvom si udržali prvú priečku v tabuľke.
HC 07 Orin Detva - HC Dukla Senica 6:4 (2:2, 2:2, 2:0)
Góly:
10. Hajnik, 16. Srnka, 23. a 40. Predajniansky, 53. Gašpar, 58. Zorvan - 7. a 20. Mikolášek, 29. Jurák, 32. Mikéska, 361 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - POVAŽSKÁ BYSTRICA 5:1
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci boli veľkým favoritom, ale začali veľmi vlažne. Šance vytváral len tretí útok Poliaček-Piatka-Uhrík. Keď ani nedali gól, udreli nečakane hostia, keď sa presadili v poslednej minúte tretiny, keď sa nečakane presadil Šulák. Potom však sa zaúčinkovala prevaha Liptákov, ktorí za šesť minút trikrát skórovali a išli do dvjgólového vedenia. Potom už o víťazstve zápasu nebolo pochýb, i keď hostí so svojimi zákrokmi držal Kompas. Liptáci sa začali baviť s hokejom a v závere svoje víťazstvo dvomi gólmi potvrdili.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK '95 Považská Bystrica 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Góly:
28. a 34. Uhrík, 32. Roháč, 57. Bartík, 59. Poliaček - 19. Šugár, 710 divákov