1. liga - 29. kolo: Senica vyhrala v Prešove, Liptáci zdolali Topoľčany

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Piatkové zápasy 29. kola prvej ligy boli bohaté na góly. Hráči Liptovského Mikuláša vyhrali nad Topoľčanmi jednoznačne 5:0, Michalovce zdolali Považskú Bystricu 6:3, Prešovčania prekvapujúco prehrali so Senicou 2:6 a šesť gólov padlo aj v riadnom hracom čase zápasu medzi Detvou a Spišskou Novou Vsou, víťazstvo si nakoniec odviezli hostia po predĺžení 4:3.

PREŠOV - SENICA 2:6
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Diváci v Prešove sledovali od prvej minúty veľmi kvalitný a zaujímavý hokej. Uplynulo len 46 sekúnd a domácim sa podarilo otvoriť skóre. Obranca Marek Pitka našiel ukážkovo Marcela Pavlovského pred bránou a ten z otočky puk zasunul do odkrytej siete. Po pár sekundách pohrozili aj hostia, Vereš ale z veľkej šance bránu netrafil. Na začiatku 4. minúty sa jeho tím už ale mohol tešiť, proti Lantošovej strele nemal Riečický nárok. Hralo sa zo strany na stranu, v dobrej príležitosti neprekonal brankára domáci Chalupa, ale ani hosťujúci Kalináč. V 7. minúte sa na zimáku kričalo "gól" znova, po rýchlej akcii šiel sám na bránu Igor Jaroš a ukážkovým blafákom znemožnil súpera. Tretí presný zásah mohol pridať Marko Ferenc po parádnej prihrávke od Chalupu, avšak Peksa strelu zázračne chytil. Prvé oslabenie po vylúčení Jaroša domáci ubránili výborne, po ňom mal ale priestor Kalináč a Riečický musel byť na pozore. Do prestávky už ale gól nepadol a na svetelnej tabuli svietil stav 2:1.
Prešov mal sympatický úvod do druhého dejstva, už po minúte nechýbalo veľa Marcelovi Pavlovskému, aby zvýšil náskok, puk ale len tesne minul bránu. Následne bol vylúčený Jozef Tomčák, Seninca síce početnú výhodu na strelenie gólu nevyužila, no pár sekúnd po jej skončení sa v tlačenici pred bránou zorientoval najlepšie Filip Surovka a úspešne vyrovnal. Po góle okamžite pohrozil Korytko, ale narazil len na pozorného Mareka Peksu. Po rozporuplnom faule Kobeľu mohli ísť hostia do vedenia, strele Petra Gulu chýbalo len málo. Veľkú šancu mal aj Romančík, no Dominik Riečický svoj tím podržal. Ďalší vyostrený moment nastal po zákroku Jakuba Matejku v 32. minúte, ktorý útočník Prešova prijal s nevôľou, čo rozhodca aj patrične ocenil osobným trestom rovnako ako predtým aj Kobeľu. Senica po 20 sekúndách využila presilovku a gólom Mikolášeka sa ujala vedenia. Rozhodca následne odpískal niekoľko presiloviek aj domácim, tí v nich aj mali šance,
avšak Marek Peksa predvádzal jeden lepší zákrok za druhým. Azda najväčšiu možnosť na vyrovnanie mal po prihrávke Gaborčíka Marko Ferenc, ten mal praktický odkrytú bránu, avšak zrazu puku v ceste do brány zabránil rýchly betón Peksu, Do kabíny sa šlo za stavu 2:3.
V poslednej dvadsaťminútovke sa zápas definitívne rozhodol. V úvode mali veľké príležitosti Samuel Chalupa aj Jožko Tomčák, obaja ale zlyhali. V 48. minúte našiel Chalupa ukážkovo Ferenca, ktorému chýbali len centimetre k vyrovnaniu. V 50. minúte boli vzájomne vylúčení Ferenc aj Loydl, z čoho nakoniec vyťažili hostia a Dávid Videlka zvýšil skóre na rozdiel dvoch gólov. Chlieb sa zlomil v 54. minúte, keď puk po strele Surovku tečoval Martin Mikolášek. Pár sekúnd na to mal Prešov výhodu o dvoch hráčov, dostať Prešovčanov do zápasu mohol Marek Pitka, avšak Peksa znova zažiaril. Záver už bol v znamení Senice, ktorá bola na koni, Surovku ešte Riečický dokázal zlikvidovať, avšak v poslednej minúte zasadil K.O. súperovi Vladimír Lantoš. Prešov padol v zápase so Senicou, avšak chlapci sa za predvedenú hru hanbiť nemusia.
PHK 3b Prešov - HC Dukla Senica 2:6 (2:1, 0:2, 0:3)
Góly:
1. M. Pavlovský, 7. Jaroš - 4., 51. a 60. Lantoš, 33. a 54. Mikolášek, 25. Surovka

MICHALOVCE - POVAŽSKÁ BYSTRICA 6:3
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovskí hokejisti nastúpili na domáci ľad síce aj s kapitánom Richardom Šechným, no bez trojice útočníkov Jakuba Lineta, Petra Cmoreja a Petra Čížeka, ktorých trápia menšie zdravotné problémy. Aj napriek tomu mali raketový štart do zápasu, keď po piatich minútach viedli 3:0. Zverenci trénera Milana Staša od úvodu zatlačili mladíkov v drese súpera do ich pásma a pri signalizovanom vylúčení otvoril skóre Ľuboš Fajčák - 1:0. Strelený gól im však z apetítu neubral. Krátko po uplynutí minúty hry unikla dvojica Tkáč - Huňady a druhý menovaný tiesnený dopravil puk za bezmocného Buliša - 2:0. Po piatich minútach hry už bolo 3:0, potom čo krásnu prihrávku Šterbáka využil Filip Podsedlý. Keď následne v dvanástej minúte junior Mikula strelil štvrtý gól domácich, zdalo sa, že tí dajú zabudnúť na streleckú nemohúcnosť z predchádzajúcich zápasov. Opak však bol pravdou. Prišlo uspokojenie a na hokejky hráčov Dukly sa v koncovke vrátila nervozita. V prvej tretine spálil tutovku Igor Hálas, ktorý netrafil odkrytú bránu hostí, v druhej tretine si brankár Buliš krásne poradil s ďalšou tutovkou Drotára a keď svoje ďalšie šance nevyužili Halás, Huňady a Šeliga, prišiel zaslúžený trest od bojujúcich Považanov. V 34. minúte unikol Ižvolt s Koledom a po strele prvého menovaného sa menilo skóre aj na druhej strane 4:1. To ešte v druhej tretine nebolo zo strany Považanov všetko. Tí totiž najskôr prežili drvivý tlak Dukly a jednu sekundu pred koncom prostrednej časti upravil na 4:2 Jakub Rufati. Domáci teda aj keď boli možno o dve triedy lepší, nemali víťazstvo v rukách a naďalej sa museli strachovať o výsledok. To vycítil aj divák, ktorý ich do šatni po druhej tretine odprevadil piskotom. V tretej tretine sa Michalovčania od začiatku snažili rýchlo definitívne rozhodnúť, no proti bola koncovka. Až v 53. minúte ich počas presilovej hry strelou od modrej upokojil Ján Šeliga a následne počas ďalšej presilovky upravil Richard Šechný už na 6:2. Posledné slovo v stretnutí patrilo hosťom, keď v 56. minúte Horňák nachytal na hruškách Němca a stanovil konečný výsledok na 6:3.
HK Dukla Michalovce - HK ´95 Považská Bystrica 6:3 (4:0, 0:2, 2:1)
Góly:
1. Fajčák, 2. Huňady, 5. Podsedlý, 12. D. Mikula, 53. J. Šeliga, 54. R. Šechný - 34. Ižvolt, 40. Rufati, 56. D. Horňák, 700 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - TOPOĽČANY 5:0
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci už ťahali päť zápasov bez prehry. Aj v dnešnom zápase boli favoritom, už po 52 sekundách sa ujali vedenia a po siedmich minútach vyhravali 2:0. Mali veľkú prevahu, ale potom akoby sa uspokojili a zbytočne sa zahrávali s výsledkom. V druhej tretine sa výsledok mohol úplne obrátiť, ale v 38. min Klimčík odklial Liptákov. V poslednej tretine domáci dvoma gólmi zzýšili svoj náskok a úplne zaslúžene vyhrali.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Topoľčany 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Góly:
1. I. Roháč, 7. Holiga, 38. Klimčík, 43. Števuliak, 45. P. Bartík, 453 divákov

DETVA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 3:4 po predĺžení
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Prvá tretina priniesla vyrovnaný hokej, až v jej závere otvoril skóre Ivan Zorvan po prihrávke Predajnianskeho. Druhá tretina patrila hosťom, keď sa najskôr presadil v 25. min Leskovjanský a v 31. min Krempaský. V tretej tretine sa podarilo domácim znížiť zásluhou Dominika Hegyiho, no v 57. minúte išli Spišiaci znovu do vedenia gólom Smotrilu. V 58. minúte poslal zápas do predĺženia Slavomír Buda. Hneď v prvej minúte predĺženia rozhodol Krempaský a spečatil výhru hostí 4:3.
HC 07 Orin Detva - HK Spišská Nová Ves 3:4 po predĺžení (1:0, 0:2, 2:1 - 0:1)
Góly:
20. Zorvan, 44. D. Hegyi, 58. S. Buda - 31. a 61. B. Krempaský, 25. Leskovjanský, 57. Smotrila, 341 divákov