1. liga - 24. kolo: sedem gólov Senice v Trnave, Považská Bystrica vzala Detve bod

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie prvoligové zápasy priniesli niekoľko prekvapení. Považská Bystrica zobrala jeden bod Detve, keď doviedla zápas až k samostatným nájazdom. Tam však hokejisti Detvy zvíťazili. Prekvapujúco vysoké bolo aj víťazstvo Senice v Trnave 7:1. Vo východoslovenskom derby vyhral Bardejov na ľade Prešova po predĺžení.

1. liga - výsledky 24. kola:

PREŠOV - BARDEJOV 3:4 po predlžení
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Prvá tretina stretnutia začala veľkými príležitosťami na oboch stranách. Najprv neuspel v útočnej snahe Radovan Cútt, následne ani domáci Hájnik a Jaroš. V 5. minúte dvakrát vystrelil tvrdú ranu Filip Vaško, v oboch prípadoch bol ale Riečický na mieste. O tri minúty našiel Ferenc pred bránkou Patrika Korytka, nová posila ale neprestrelila betón gólmana. Ten istý hráč mohol otvoriť skóre v 15. minúte, najprv sa dostal k puku pri tyčke, následne to skúsil sám od mantinelu, v oboch prípadoch, ale nepretlačil puk cez Andreanina. Pár sekúnd na to ponúkol Segľa tutovku Hričinovi, ten ju ale spálil. Hra sa prelievala zo strany na stranu, niekoľko sekúnd pred prvou sirénou ešte mohli skórovať Samir Saliji a domáci Matejka, obaja ale zlyhali. Stav bol po dvadsiatich minútach bezgólový.
V úvode druhého dejstva sedel na trestnej lavici Milan Takáč. Po 54 sekundách hry Prešov prepadol v obrane, Bardejov šiel do prečíslenia a po Gmitterovej strele otvoril skóre dorážkou Radovan Cútt. Avšak domáci dokázali odpovedať a ešte v tej istej početnej výhode stihli vyrovnať zásluhou Martina Hájnika, vlani hokejistu HC 46. Onedlho sedeli na trestnej lavici dvaja hráči Bardejova, síce do Hričinovho návratu na ľad koňare neskórovali, no o 9 sekúnd využili výhodu o jedného hráča, keď ukážkovo zakončil do hornej časti brány Jakub Matejka. Presilovkovú možnosť mali aj hostia, no nedokázal sa v nej dostať do tlaku. Vyrovnanie Hornošarišanov prišlo v 29. minúte, keď nacvičený signál zakončil Juraj Prokop. O pár minút stáli pri Dominikovi Riečickom všetci svätí, keď ho zachránila od ďalšieho inkasovania tyčka. Skóre sa mohlo meniť aj v 37. minúte, Roman Kohutiar ale svoju tutovku zahodil, bránu netrafil.
Bardejov začal poslednú tretinu ohromným tlakom, ktorý ale do gólu nevyústil. V 47. minúte unikol domácim Ladislav Hopkovič, no len o milimetre prestrelil bránu z dobrého uhla. O pár sekúnd na to zvonila po Slimákovej delovke druhýkrát v zápase konštrukcia prešovskej brány. V 51. minúte zlikvidoval Riečický príležitosť Cútta s Gmitterom. Prešov sa pripomínal v brejkoch, až nakoniec slávil úspech. Matejka dostal puk na Korytka, ten síce tesne minul, no od zadného mantinelu sa puk odrazil k tyčke, kde ho už úspešne nasmeroval za chrbát Andreanina Jakub Matejka. Prešlo však len 11 sekúnd a hostia odpovedali, Martin Segľa sa sám dostal pred bránku a strelou k tyči stanovil na 3:3. V 58. minúte to šikovne skúsil Jaroš a pár sekúnd pred záverečnou sirénou mal obrovskú príležitosť na hokejke aj Čopák, obaja ale stroskotali na strážcovi bardejovskej svätyne. Duel dospel do predĺženia, ktoré sa skončilo už po 35 sekundách. Bardejov jednoducho dostal puk do útočného pásma, puk dostal na modrú obranca Miroslav Macejko, ktorý presnou ranou prekonal svojho spoluhráča z Košíc, Dominika Riečického a rozhodol o víťazovi derby.
PHK 3b Prešov - HC 46 Bardejov 3:4 po predĺžení (0:0, 2:2, 1:1 - 0:1)
Góly:
25. a 55. Matejka, 22. Hajnik - 21. Cútt, 29. J. Prokop, 55. Martin Segľa, 61. Macejko, 601 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - SLOVENSKO "18" 5:3
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci v predošlom meraní síl prehrali s osemnástkou 1:2. Tentokrát si to nechceli pripustiť. Od začiatku zápasu boli iniciatívnejší, doslova bušili do mladíkov, ale zahadzovali aj tie najvyložejniešie šance. Na druhej strane aj brankár Hollý pri možnostiach mladých Mikulášanov podrtžal. Potom bol vylúčený Kadlubiak a vzápätí Macík. Presilovku 5:3 mladíci využili, keď Vadovič prestrelil Hollého 0:1. Liptáci naďalej boli lepším 7mužstvom, doslova drvili mladých a v 17. min Poliaček zaslúžene vyrovnal. Skúsenejšie mužstvo Liptákov v druhej tretine rozhodlo o výsledku zápasu, keď za šesť minút trikrát skórovalo a zápas bez problémov dotiahlo do víťazného konca. V závere zápasu ešte mladíci sa pokúsili o malý zázrak, keď brankár Liptákov Hollý spravil veľkú chybu, ale to už nebol rozhodujúci moment.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - SR "18" 5:3 (1:1, 3:0, 1:2)
Góly:
17. Poliaček, 34. Piatka, 38. Holiga, 40. M. Marcinko, 44. R. Macík - 13. Vadovič, 48. P. Valent, 58. M. Sloboda, 420 divákov

TRNAVA - SENICA 1:7
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
Trnava nehrala dobrý hokej. Veľakrát púšťala Senicu do presilových hier, či chybami v obrane do prečíslení, v ktorých Dukla poľahky vyšachovala bezmocného brankára. Sama si vytvorila len málo šancí, strely na bránu hovoria jasnou rečou - 19:32. Trikrát však ratovala Peksu konštrukcia jeho brány. Čisté konto mu pekným zakončením po blafáku pokazil Achs. Senica tak jasným výsledkom vrátila Trnave prehru z vlastného ľadu a preskočila ju spoločne s Mikulášom v tabuľke.
HK Trnava - HC Dukla Senica 1:7 (0:2, 0:3, 1:2) - dohrávka 13. kola:
Góly:
43. Achs - 2. a 24. Videlka, 11. a 33. Mikolášek, 33. Mikéska, 47. M. Kalináč, 53. Loydl, 195 divákov

TOPOĽČANY - MICHALOVCE 2:4
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
V Topoľčanoch sa hralo priemerné stretnutie. Prvých 10 minút prinieslo pekný hokej, potom akoby obe družstva upadli do letargie. Domáci mali už v 39. sekunde vylúčeného hráča, ale túto výhodu hostia nevyužili. Prvý gól padol z hokejky Schnellyho, keď v 4. min po spolupráci celého útoku dal prvý gól hostí. Druhý gól hostí padol v 16. min, Keď prihrávku Majerníka zúžitkoval Kubát. Domáci mali v 17. min vylúčeného hráča a hostia túto presilovú hru využili na strelenie tretieho gólu v tej istej minúte, keď po prihrávke Drotára dal gól znovu Kubát. Hostia mali prvého vylúčeného hráča v 18. min a domáci využili túto presilovku na korigovanie výsledku gólom Guričana po prihrávke Bosáka v 20. min. Druha tretina nepriniesla zmenu v hre oboch družstiev, hostia svoj štvrtý gól dali po spolupráci útoku Fajčák, Halás a akciu zakončil Drotár v 40. min. Hostia spokojní s vedením v zápase poľavili a domáci začali dotierať na brankára hostí. Hostia si vzali oddychový čas v 50. min. Domáci zvyšovali svoj tlak, ale nepodarilo sa im trafiť ani prázdnu bránu súpera. Z tohto tlaku domáci v 50. min vyťažili svoj druhý gól, keď po akcii Káčer, Szalay, zakončoval Fusek.
HC Topoľčany - HK Dukla Michalovce 2:4 (1:3, 0:1, 1:0)
Góly:
20. Guričan, 60. Fusek - 16. a 17. Kubát, 4. Schnelly, 40. Drotár, 289 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - DETVA 4:5 po samostatných nájazdoch
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Na Považie prišlo po týždni opäť vedúce mužstvo tabuľky. Podpoľanci začali lepšie, boli dôraznejší a po prvej tretine, poznačenej vylúčeniami viedli 3:1. Domáci sa v druhej tretine svojmu súperovi vyrovnali a dokázali vyrovnať aj stav. V tretej časti išli dokonca po Balušíkovej presnej strele do vedenia, ale po fatálnej chybe v obrannom pásme hostia necelých šesť minút pred koncom vyrovnali. V závere tretej tretiny a na začiatku predĺženia hrali presilovku, ale obetaví domáci im neumožnili dať rozhodujúci gól. Naopak v poslednej minúte predĺženia sa ocitol sám pred Košarišťanom domáci Jurášek, ale odmietol stať sa hrdinom... V rozstrele bol úspešný iba hosťujúci Petro, a tak dva body si pripísal favorit.
HK '95 Považská Bystrica - HC 07 Orin Detva 4:5 po sam. nájazdoch (1:3, 2:0, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
9. Koleda, 25. M. Trenčan, 36. Palovič, 50. Balušík - 7. J. Petro, 18. Srnka, 20. Buda, 55. Zorvan, rozhodujúci sam. nájazd J. Petro