1. liga - 19. kolo: Bardejov i Nové Zámky zaváhali, Detva je druhá

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Piatkové zápasy druhej najvyššej súťaže priniesli prekvapenie na úkor dvoch vedúcich tímov. Bardejovčania prehrali v domácom derby s Humenným 4:5, kým Nové Zámky v Michalovciach nestačili na domácich hráčov po výsledku 5:7. Tri body si pripísala Detva vďaka tesnej výhre v Topoľčanoch 2:1, čím sa posunula už na druhú priečku. Spišská Nová Ves zvíťazila na Považí 4:3, Liptáci vyhrali nad Prešovom 4:3 a Senica deklasovala Trnavu 9:3.

TOPOĽČANY - DETVA 1:2
Súhrn zaslal klub HC Topoľčany
Začiatok stretnutia sa začal vylúčením Luntera v čase 2:58, domáci túto presilovú hru nevyužili. Hostia mali možnosť hrať presilovú hru v 9:26 pri vylúčení Majerčíka, ale ani hostia túto presilovku nevyužili na strelenie gólu. Šance sa striedali na oboch stranách, ale nepresnosťou strelcov sa stav prvej tretiny nezmenil - 0:0.
Na začiatku druhej tretiny mali domáci vylúčeného Gálisa na 2+2 min, hostia prvú presilovku využili a v čase 23:05 dali svoj prvý gól po akcii Srnka, Zorvan akciu zakončil Ambróz - 0:1. Hoci domáci sa snažili, útoky sa striedali na oboch stranách, skórovať sa podarilo hosťom v 33:12 keď Zorvan posunul puk Srnkovi a ten prihral Říhovi, ktorý prekonal dobre chytajúceho domáceho brankára a dal druhý gól hostí. Domáci v druhej tretine zo svojho tlaku vyťažili kontaktný gól v  37:26, keď po prihrávke od Kuklu zakončoval Záborský - 1:2.
V tretej tretine domáci v snahe dosiahnuť vyrovnávajúci gól zatlačili hostí do obrannej tretiny, ale domácim sa nedarilo dať vyrovnávajúci gól ani z vyložených šancí. V čase 58:22 si vzali domáci oddychový čas a odvolali brankára z brány, ale ani viac hráčov v poli im nepomohlo dať vyrovnávajúci gól. Hostia mali možnosť skórovať pri vyhodeniach puku do tretiny domácich, ale prázdnu bránu domácich zakaždým minuli.
HK Topoľčany - HC 07 Orin Detva 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly:
38. Matúš Záborský - 24. Ambroz, 34. L. Říha, 285 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 3:4
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Domáci dnes opäť predviedli, ako sa dá za 56 sekúnd prehrať zápas. Celú prvú tretinu mali územnú prevahu, z ktorej iba Ligas dokázal streliť gól. Hostia v úvode druhej časti vyrovnali po chybe domácej obrany. V priebehu 27. a 28. minúty prišiel spomínaný 56-sekundový výpadok, kedy Panteri nepochopiteľne prestali hrať, čo hostia využili a viedli 4:1. Do domácej brány sa postavil namiesto Hričinu, ktorý za inkasované góly nemohol, Mikoláš, ktorý už nepustil za svoj chrbát žiaden puk. Dokonca chytil aj trestné strieľanie... Domáci stihli ešte v tejto časti znížiť na 3:4. V tretej tretine sa zbytočnými faulami oberali o možnosť vytvoriť si súvislý tlak. V závere zápasu hrali nedisciplinovane spišiaci a ponúkli Panterom presilovku o dvoch hráčov. Domáci však takmer neohrozili brankára hostí a tak si nezaslúžili ani bod!
HK '95 Považská Bystrica - HK Spišská Nová Ves 3:4 (1:0, 2:4, 0:0)
Góly:
7. Ligas, 35. Jarab, 40. Filip Hudec - 23. Hamráček, 27. Giľák, 28. Jakub Lapšanský, 28. Smotrila

SENICA - TRNAVA 9:3
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Seničania privítali 13.11. tím z Trnavy. Favoritom v tomto zápase boli domáci. Úvod zápasu však vyzeral úplne inak. Už po minúte hry padol prvý gól – do siete domácich. Autorom bol Martin Čunderlík, ktorý si dal oneskorený darček k meninám.  O cca 3 minúty sa skóre menilo znova, keď sa presadil Michal Glemba. So Seničanmi to vyzeralo zle – nedobre. Chlapci sa ale vzchopili a v 11. minúte sa spomedzi kruhov presadil Matúš Trenčan. Ten istý hráč vyrovnával  v 14. minúte. Začínalo sa v podstate odznova. Vedenie na stranu Záhorákov strhol  Valerij Knazev v 16. minúte počas presilovej hry.
Kto čakal vyrovnané stretnutie, ten musel byť po skončení druhej tretiny sklamaný. Góly síce padali, ale len do siete Trnavy. Seničania vstúpili do tejto časti zápasu veľmi aktívne. Už po šiestich minútach sa radovali z gólu na 4:2, keď sa presadil Petr Markulinec. Hra bola veľmi kúskovaná, keďže sa veľmi často vylučovalo. Počas hry 4 na 4 sa v 35. minúte presadil David Videlka. O minútu neskôr sa skóre menilo opäť, keď sa pred bránou najlepšie zorientoval Kristián Grman, ktorý pridal šiesty gól. Po tomto góle prepustil Miroslav Hála miesto v bráne Petrovi Brucháčovi. Brucháč po príchode na ľad ukázal niekoľko skvelých zákrokov, ale ani on si neudržal čisté konto. V 39. minúte ho prekonal Kristián Grman. Po dvoch tretinách bol stav už 7:2.
V úvode tretej tretiny mal veľmi veľkú šancu Reho, ale Račko vytiahol famózny zákrok. Na Seničanoch bolo vidno, že sa hokejom bavia. Dokázal to aj Petr Markulinec, ktorý pri 8. senickom góle predviedol krásny blafák. V 48. Minúte senické skóre uzavrel David Videlka a aj ten prekonal Brucháča blafákom. Trnavčania chceli skóre aspoň kozmeticky upraviť, čo sa im podarilo až v 56. minúte zásluhou Schmidta – 9:3. Tri body zostali v Senici a hokejisti si za svoj výkon zaslúžili obrovský potlesk divákov a nasledovala aj ďakovačka.
HC Dukla Senica - HK Gladiators Trnava 9:3 (3:2, 4:0, 2:1)
Góly:
11. a 14. Matúš Trenčan, 36. a 39. Kristián Grman, 35. a 48. Videlka, 27. a 44. Makulinec, 16. Kňazev - 2. Čunderlík, 5. Glemba, 56. Schmidt, 315 divákov

BARDEJOV - HUMENNÉ 4:5
Súhrn zaslal klub Bemaco HC-46 Bardejov
Hneď v prvých minútach bol vylúčený Poláček, čo využil Ihnaťo a poslal Humenné do vedenia. Netrvalo dlho a za Riečického chrbát poslal puk aj Vartovník. Domáci sa snažili skórovať, ale Volentier im to neumožnil. Na opačnej strane sa druhýkrát presadil Hopkovič a zvýšil náskok o 3 góly. Tento gól vyhnal z brány Riečického, na miesto ktorého šiel Sabol. Na začiatku druhej tretiny mali domáci presilovku, ale ani tú sa im nepodarilo premeniť. Znovu prišlo vylúčenie na strane hostí, no tí aj tak dokázali skórovať z hokejky Krempaského. Po dlhom tlaku sa domácim podarilo streliť prvý gól, autorom bol Kalináč. V 38. minúte boli vylúčení dvaja hráči Humenného a o pár sekúnd aj hráč Bardejova Gmitter. Počas trestov sa stav nijako nemenil. V úvode dal gól Baláž, no rozhodcovia ho neuznali, pretože skôr ako padol, bola posunutá bránka. Domáci tlačili na bránkara hostí, ale nemali štastenu na svojej strane. Po prihrávke Šeligu strelil gól Martin Segľa. v 49. minúte znížil náskok hostí Gmitter po prihrávke Kalináča. Na tresnú lavicu išiel v 51. minúte Martin Segľa, čo využil Baláž a upravil stav stretnutia na 3:5. V priebehu niekoľkých minút bolo viacero vylúčených z oboch strán. Bardejovčania stiahli brankára a hneď nato strelili gól po zakončení Loydla. Aj naďalej hrali domáci bez brakára, no nepodarilo sa im streliť gól a zápas skončil 4:5.
Bemaco HC-46 Bardejov - MHK Bemaco Humenné 4:5 (0:3, 1:1, 3:1)
Góly:
36. Kalináč, 49. Gmitter, 52. Marcel Baláž, 59. Loydl - 3. Ihnaťo, 5. Vartovník, 10. Hopkovič 26. Krempaský, 45. Martin Segľa, 632 divákov

MICHALOVCE - NOVÉ ZÁMKY 7:5
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Od začiatku duelu sa hral svižný hokej a brankári boli na oboch stranách v permanencii. V druhej minúte sa natlačil pred súperovu bránu Peter Čížek, ktorého fauloval Martin Chovan. Michalovčania opäť raz ukázali, že sú silní v presilovkách a Tomáš Banovský po krásnej akcii otvoril skóre - 1:0. Odpoveď hostí prišla takmer okamžite. Už za tridsať sekúnd sa totiž tešili z vyrovnania, keď bol Dávid Okoličány prikrátky na strelu Albína Podstaveka (1:1). Následne dostal za hru vysokou hokejkou dvojitý menší trest Matej Hinďoš a Nové Zámky trestali, keď sa gólovo presadil Lotyš Mamonovs - 1:2. Vyrovnať mohol počas presilovky Patrik Huňady, proti ale bol Kristínov semafor. Dôležitý moment duelu sa odohral v závere prvej tretiny. Najskôr Michalovčania prečkali vyše stosekundovú presilovku o dvoch hráčov (viackrát ich vtedy podržal Dávid Okoličány) a v 19. minúte Martin Drotár po skvelej individuálnej akcii vyrovnal na 2:2.
Do druhej tretiny vstúpili Michalovčania vynikajúco. Bol ich plný ľad a vypracovávali si jednu šancu za druhou. Golman Kristín odolával do 25. minúty, kedy ich vyšachoval prvý útok a po nádhernej akcii poslal domácich do vedenia Peter Klouda - 3:2. Michalovčania aj naďalej tlačili. Pri následnej presilovke nevyužili svoje šance postupne Banovský, Lušnikov, Huňady, po jej skončení sa nepresadil ani Martin Schnelly. Následne domáci nevyužili 68 sekundovú presilovku o dvoch hráčov, všetko si ale vynahradili v 35. minúte, kedy sa pri ďalšej presilovke presadil opäť Peter Klouda - 4:2. Zvýšiť domáce vedenie mohol Patrik Huňady, toho ale aj do tretice vychytal Kristín, na druhej strane čaroval Okoličány pri šanci Hegyiho. V 38. minúte hostia dosiahli po skrumáži v bránkovisku kontaktný gól, ktorý najskôr aj napriek obrovskej nevôli štadiónu hlavný arbiter Lauff uznal. Vzápätí poslal tímy do šatne a po návrate z nej zmenil svoje rozhodnutie a gól dosiahnutý rukou neuznal. Z druhej tretiny sa tak dohrávalo 135 sekúnd a za tie Michalovčania rozhodli o svojom víťazstve. Zdecimovaným hosťom totiž za ten čas uštedrili knokauty Peter Klouda, ktorý čistým hetrikom vyhnal z brány Kristína a tri sekundy pred uplynutím času druhej tretiny prekonal jeho náhradníka Šinkoviča Martin Drotár.
Hostia sa však v tretej tretine zásluhou presiloviek vrátili do zápasu. V prevahe o dvoch hráčov najskôr znížil v 45. minúte Martin Chovan a po návrate Tomáša Banovského (ten si odsedel trest za Voronova) znížil na 4:6 Guľa. Aj v nasledujúcich chvíľach sa hral vynikajúci ofenzívny hokej. V 54. minúte opäť domáci zahrávali presilovú hru a Tomáš Banovský svojím druhým gólom v zápase dával na 7:4. V samom závere ešte Hegyi znížil na 5:7, no hosťom už nepomohla ani záverečná vyše miunútová power-play.
HK Dukla Michalovce - HC Mikron Nové Zámky 7:5 (2:2, 4:0, 1:3)
Góly:
25., 35. a 39. Klouda, 3. a 54. Banovský, 19. a 40. Drotár - 4. Podstavek, 8. Mamonovs, 42. Martin Chovan, 46. Gula, 58. D. Hegyi, 808 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - PREŠOV 4:3
Súhrn zaslal klub MHk 32 Liptovský Mikuláš
Už po šestnástich sekundách sa Bartík ocitol pred brankárom Martonom ale neuspel. Liptáci sršali aktivitou, ale ich útoky končili na obrane hostí. Hostia po svojej prvej návšteve v tretine Liptákov viedli. Halás švihom prekonal Dovinu. Domáci sa ale nenechali rozhodiť, a dobýjali bránku Prešova. Na konci deviatej minúty putovali na trestnú lavicu naraz dvaja hráči hostí, a domáci tak mali dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov. Lichancov útok sa nasťahoval do tretiny hostí, ale dlho sa nikto nevedel odhodlať k streľbe. Až po návrate potrestanej dvojice sa po Nádašdiho strele dostal po skrumáži k puku Uram a vyrovnal. Aktívnejší domáci, ktorý prestrieľali Šarišanov v prvej tretine, ale už ďalší gól nepridali a stav po prvej tretine tak bol vyrovnaní.
Druhá tretina bola vyrovnaná a bojovná. V 24. minúte Dovina dobre zasiahol po strele prešovského hráča. V 27. minúte domáci viedli. Nádašdi si nakorčuľoval medzi kruhy, kde mu Uram poslal nahrávku, a skúsený obranca popod lapačku prekonal Martona. V 32. minúte bolo znova vyrovnané. Presilovú hru využil Valentín a začínalo sa tak odznova. Nepresnosti na oboch stranách však nedovolili ani jednému mužstvu dostať sa na dlhší čas do útočnej tretiny a tak aj po druhej tretine bol stav vyrovnaný.
V tretej tretine Liptáci našli strelca. Laco sa najprv dokázal presadiť v 42. minúte, keď potiahol puk po ľavej strane, a aj keď spolu sním korčuľoval do pásma Patrik Oško, ktorý v priebehu druhej tretiny nahradil v treťom útoku Lištiaka, odhodlal sa k strele a tá si pomedzi nohy brankára našla cestu do siete. Liptáci potom mali možnosť štvorminútovej presilovky, pri vylúčení Šechného, gól sa im ale nepodarilo streliť. Potom si presilovku vyskúšali aj hostia, ale ani oni v početnej výhode neuspeli. V 54. minúte už ale hostia dokázali vyrovnať. Prokop poslal peknú prienikovú nahrávku spoza bránky na modrú čiaru nakorčuľovanému Halásovi, ktorý vletel pomedzi obrancov do pásma a v nájazde si vychutnal Dovinu. Mužstvá sa potom strážili a šance sa rodili ťažko. V 58. minúte predsa len padol gól. Laco získal za Martonovov bránkou puk a snažil sa ho poslať pred bránku. Nastrelil ale časť výstroje gólmana hostí a puk sa odrazil za čiaru. Domáci útočník poslal Liptákov do vedenia, ktoré si už domáci umnou hrou postrážili a pripísali si dôležité víťazstvo.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Prešov Penguins 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Góly:
42. a 58. A. Laco, 11. Uram, 27. Nádašdi, - 5. a 54. Halás, 32. Valentín, 528 divákov