1. liga – 16. kolo: Ligová špička sa vyrovnáva, prvých päť tímov oddeľuje jeden bod

BRATISLAVA (SZĽH) - Podobnú vyrovnanosť sme v posledných rokoch v prvej lige nevideli. Medzi prvým a piatym tímom v tabuľke je rozdiel jediného bodu. Aj preto sa stále mení vedúci tím podľa výsledkov z posledných kôl. Momentálne si prvenstvo užívajú hokejisti Dukly Michalovce vďaka najlepšiemu skóre, pričom tretí Bardejovčania majú najmenej inkasovaných gólov.

Hokejisti Michaloviec sú v čele ligového pelotónu. Archívne foto

Výsledky 17. kola prvej ligy:

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - PREŠOV 5:2
Dopisovateľ: František Fussi, MHK 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci po troch prehrách za sebou konečne potrebovali naplno bodovať. Podľa toho aj začali. V 4. min Macík krásne trafil a bolo 1:0. Hneď na to bol vylúčený Trochta a iniciatíva Liptákov dostala vážnú dieru. V 9. min síce Legerský zahodil 120% šancu, keď netrafil prázdnu bránku, ale aj hostia si začali dvíhať hlavy. V 13. min Hollý odolal pohrome. Liptáci boli útočnejší, ale svoje šance trestuhodne zahadzovali. Za to zákonite pykali, keď 26 sekúnd pred koncom tretiny nečakane vyrovnal Čopak. Začiatok druhej tretiny bol v režii Šarišanov, ale Hollý bol odolný. Liptáci sa pomaly zobúdzali a mladý Lištiak ich mohol dostať do vedenia, ale v 26. min nevyzrel na Riečického. V polovici stretnutia však Uhrík predsa zaslúžene dostal opäť domácich do vedenia. O 2 min už bolo 3:1, keď sa presadil Poliaček. Prešovčania sa však nevzdávali a o ďaľšie dve minúty bolo už len 3:2, keď Hollého prestrelil Ferenc. O všetkom sa rozhodlo v poslednej tretine - najprv Macík nahral Bartíkovi a bolo 4:2 a potom si to vymenili a Bartík nahral Macíkovi, ktorý zvýšil na 5:2. Liptáci si už žiadne prekvapenie nepripustili a s prehľadom zvíťazili. Vzhľadom na priebeh celého stretnutia bola výhra úplne zaslúžená!!!
MHk 32 Liptovský Mikuláš - PHK 3b Prešov 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Góly:
4. a 53. R. Macík, 32. Uhrík, 34. Poliaček, 42. Bartík - 20. Čopák, 36. Ferenc, 510 divákov

PRIEVIDZA - MICHALOVCE 2:4
Dopisovateľ: Ján Jeleň, MŠ HK Prievidza
Hostia začali veľkým tlakom, ktorému domáci odolali vďaka výbornému výkonu brankára Beláka. Druhú tretinu začali domáci ako pokropení sväťanou vodou a z mierneho tlaku vyťažili vedenie. Po tomto góle hostia pridali na nasadení a začal sa hrať hokej na oboch stranách. Preťaženosť domácich obrancov sa začala prejavovať unavou, z čoho pramenili chyby. Vyrovnavajúci gól zariadil dezorientovaný obranca Škrak, druhý gól po prihrávke súperovi na hokejku Slota. Po tomto stave začali hrať hostia v hernej pohode a dohrali do víťazného konca.
MŠ HK Prievidza - HK Dukla Michalovce 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
Góly:
23. a 48. Denis Hudec - 28. Šterbák, 29. Linet, 30. Fajčák, 58. R. Šechný, 173 divákov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - SLOVENSKO "18" 6:2
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská NováVes
Domáci v zápase s reprezentačnou osemnástkou mali čo doháňať, veď v prvom meraní síl prehrali pomerne jednoznačne 5:1. Preto sa očakávalo, že domáci vrátia požičané. Aj sa tak stalo. Po úvodnom oťukávaní domáci v rozpätí 1O7 sekúnd strelili tri góly a vyhnali z bránky Cibulku. Nahradil ho Húska. Tréner hostí Anton Bartánus už po druhom góle bral oddychový čas. V čase 9:12 mali hostia možnosť znížiť stav stretnutia no 44-sekundovú presilovku o dvoch hráčov nevyužili, a ani následnú o jedného hráča. Naopak domáci svoju presilovku využili a strelili štvrtý gól stretnutia po peknej kombináci, ktorú zakončil Vaic. V druhej tretine sa hralo vo vlažnom tempe, hostí podržal brankár Húska a aj domáci brankár mal čo robiť. V 33. min striedal Trenčana Gavalier, ktorý kapituloval v 39. min, keď Valent využil zaváhanie domácej obrany. Záverečnú tretinu zahrali domáci vo svižnejšom tempe a v 48. min. Smotrila zvýšil na 5:2, keď predtým domáci brankár kapituloval druhýkrát z hokejky Strušku, ktorý dôsledne sledoval odrazený puk spoza bránky. Záver zápasu priniesol menšiu šarvátku, na ktorú doplatili hostia a z presilovky
domáci zavŕšili skóre na 6:2. Víťazstvo domácich je úplne zaslúžené, a tak pokračujú vo víťaznom ťažení.
Anton Bartánus - tréner SR "18": "Nezachytili sme úvod stretnutia, evidentne nám domáci chceli vrátiť prehru, keď sme ich predtým zdolali v domácom prostredí. Robili nám problémy svojím pohybom, boli dôslední v obrane a efektívni v zakončení. V druhej a tretej tretine sa hra vyrovnala, dostali sme sa do zápasu a je škoda, že sme nevyužili niektoré veľmi sľubné šance, určite by sme boli zápas ešte zdramatizovali. Takto pôsobí výsledok až príliš jednoznačne pre domácich."
HK Spišská Nová Ves - SR "18" 6:2 (4:0, 0:1, 2:1)
Góly:
6. a 8. Ihnaťo, 7. Klinga, 20. Ľ. Vaic, 48. Smotrila, 59. Krempaský - 39. P. Valent, 45. Struška, 432 divákov

TOPOĽČANY - DETVA 5:4 po predĺžení
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Stretnutie začali lepšie hráči z Detvy, boli rýchlejší s presnejšími prihrávkami. Postupne sa hra vyrovnala a s pribúdajúcimi minútami sa i domáci hráči dostávali do šancí, ale obaja brankári likvidovali všetky šance oboch družstiev. Hostia svoj prvý gól dali až v 20. min, keď akciu celého útoku zakončil Hatas. Do šatní hostia odchádzali s jednogólóvým náskokom. Na začiatku druhej tretiny hostia v 22. min dali svoj druhý gól, keď skóroval Branden Parkhouse. Domáce družstvo odpovedalo až v 30. min, keď zakončil akciu celého útoku Káčer. Domáce družstvo vyrovnalo stav stretnutia, až v 41. min strelil druhý gól domácich Peter Hurtaj. Domáci sa ujali vedenia, keď využili presilovú hru, puk vytiahol z tretiny Chromý a nahral pred bránu, kde zakončila posila domáceho družstva Bikbulatov v 45. minúte. Hostia si potom góle vzali oddychový
čas, zrýchlili hru a v 53. min Nocilas Metcalfe dal vyrovnávajúci gól hosti taktiež z presilovej hry. Domáci sa znovu ujali vedenia v stretnutí, keď v 57. min dal štvrtý gól do brány hostí obranca Guričan. Hostia znovu zatlačili domácich a v 58. min a gólom Parkhouse  vyrovnali stav stretnutia na 4:4. Stretnutie prešlo do predĺženia, v 64. min po prihrávke od Dobrého dal svoj druhý gól Bikbulatov. Stretnutie sledovalo 474 divákov.
HC Topoľčany - HC Orin 07 Detva 5:4 po predĺžení (0:1, 1:1, 3:2 - 1:0)
Góly:
30. L. Káčer, 41. P. Hurtaj, 45. a 64. Bikbulatov, 57. Guričan - 20. Hataš, 22. a 58. Parkhouse, 53. Metcalfe, 474 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - TRNAVA 1:3
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Domáci, nabudení posledným víťazstvom, boli dve tretiny lepším mužstvom. Z množstva šancí bola úspešná iba dorážka Koledu po nahodenom puku Fila. Panterom bol neprekonateľnou prekážkou brankár Trnavy Miroslav Hála. V druhej tretine, inak taktiež výborne chytajúceho domáceho juniora Buliša prekonal tiež dorazenou strelou Čunderlík. V tretej tretine využili dve nedorozumenia v domácej obrane v priebehu dvoch minút skúsení Baran a Barinka. Domáci nevyužili v závere ani presilovku o dvoch hráčov, a tak zákonite brali všetky body hostia! Panteri sa však za predvedený výkon určite nemusia hanbiť...
HK '95 Považská Bystrica - HK Trnava 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Góly:
6. Koleda - 33. Čunderlík, 44. Martin Baran, 46. Barinka, 124 divákov

SENICA - BARDEJOV 3:2 po predĺžení
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Do zápasu vstúpili oba tímy veľmi svižne. Od hostí ako od lídra tabuľky sa čakal rýchly hokej s množstvom šancí, no Bardejov pricestoval do Senice bez šestice zranených hráčov. Po zápase s Topoľčanmi sú zranení: Segľa, Hričina a Devečka, ktorí sa pridali k trojici dlhodobo zranených, ktorými sú: Gmitter, Mojdis, Polaček. Absencia toľkých hráčov bola znateľná. Už v prvých minútach však muselo byť všetkým jasné, že partia bude vyrovnaná. Seničania si tak isto ako aj hostia vytvárali sľubné šance. Prvýkrát sa sieť rozvlnila už v 12.minúte a radosť z gólu mali domáci. Vereš začal celú útočnú akciu, puk sa po odraze dostal k Danielovi, ktorý brankára prekonal. V 15.minúte mali výhodu o jedného hráča hostia, ale počas dvoch minút nedokázali prakticky ohroziť senickú bránu, naopak do šance sa dostal Kalináč, ale brankár Andreanin svoj tím podržal. Do konca prvej časti sme väčšiu šancu nevideli.
Do druhej tretiny vstúpili domáci s vedomím, že hrajú presilovku, ale využiť ju nedokázali. Do druhej tretiny vstúpili aktívnejšie hráči Bardejova, ktorý viac korčuľovali a dostávali sa veľmi často do zakončenia. Domáci hrali ako obarení a už to nebolo to isté družstvo ako v prvom dejstve. Domáci boli nepresní, strácali puky a spočiatku boli i zatlačení do svojej obrannej tretiny. V 31.minúte v hre štyroch na štyroch sa hráčom Bardejova podarilo vyrovnať na 1:1. Hrdinom bol Takáč, ktorý potrestal stratu puku domáceho tímu vo vlastnej tretine. Až tento moment nakopol senický tím, ktorý už v 32.minúte zvyšoval na 2:1. Do vedenia dostal svoj tím Lantoš. Lantoš bol očividne pri chuti a opäť to skúšal v 35.minúte  lišiackym spôsobom spoza brány, ale jeho pokus mu nevyšiel. Do konca druhej dvadsaťminútovky sa už nič nezmenilo a hokejisti odchádzali do šatní za stavu 2:1.
V tretej tretine začali Bardejovčania nepríjemne „hrýzť“. Strelecké pokusy sme však videli na oboch stranách. Za hostí možno spomenúť Hrušku či G.Salijiho, za domácich Gulu, Penáka či Juríka. Obrovskú šancu na vyrovnanie mal v 50.minúte Hopkovič, no po jeho delovke zazvonila len žŕdka Peksovej svätyne. V poslednej desaťminútovke hostia už búšili do plných a senický gólman v bráne čaroval, čím si vyslúžil potlesk senických tribún. Aj domáci sa snažili ohroziť bránu hostí, ale Penák ani Gula nedokázali vsietiť tretí gól, ktorý by senických hráčov upokojil. V 59.minúte však už bolo vyrovnané. Po závare pred Peksom sa najlepšie zorientoval Sabol, ktorý poslal puk do siete a zariadil tak predĺženie.
V predĺžení sme videli vylúčenie najskôr v 62.minúte na strane hostí a o tridsať sekúnd i na domácej strane. V hre 3 na 3 však padol rozhodujúci gól, ktorý dal Jurák a zariadil tak pre domácich 2 body. Po zápase senickí hokejisti predviedli tradičnú ďakovačku, potom sa zoradili okolo stredového kruhu, dali si dole prilby i rukavice a ukázali smerom hore, čím venovali výhru priateľke a jednej zo sponzorov Lívii Kúbekovej, ktorá 28.10. navždy odišla.
Seničania teda zdolali lídra tabuľky 3:2 po predĺžení a vydreli dva body.
HC Dukla Senica - HC 46 Bardejov 3:2 po predĺžení (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Góly:
12. Daniel, 32. Lantoš, 63. R. Jurák - 31. Milan Takáč, 59.Ľ. Sabol, 560 divákov