1. liga - 13. kolo: hráči osemnástky prekvapili Liptákov, Prešov uspel v Bardejove

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Pozitívnym prekvapením 13. kola prvej ligy bolo nečekané víťazstvo reprezentačnej osemnástky nad Liptovským Mikulášom 2:1. Tesná výhra prekvapila o to viac, že ukončila sedemzápasovú sériu Liptákov bez prehry. Góly mládežníckeho výberu zaznamenali Lukáš Žiak a Peter Horváth. Liptáci mali ešte polovicu zápasu na vyrovnanie, no napokon dosiahli iba kontaktný gól zásluhou Rada Macíka.

Šlágrom kola však bol jednoznačne súboj Bardejova s Prešovom, v ktorom hostia vyhrali 2:1 a získali pred svojím súperom náskok troch bodov. Aj hráči Detvy potrebovali vyhrať na Považí, aby zostali v kontakte s Prešovom. Napokon sa im to podarilo veľmi tesne 2:1. Michalovce rozstrieľali Topoľčany 8:0. Spišiaci taktiež po prestrelke vyhrali v Prievidzi 5:4. V stredu bola na programe aj predohrávka 24. kola, Trnava si z regionálneho derby v Senici odviezla tri body po víťazstve 4:2.

Výsledky 13. kola:

SLOVENSKO "18" - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 2:1
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Favoritom zápasu boli jednoznačne Liptáci, ktorí tentokrát boli ako hostia. Lepšie začali mladíci, ktorí bez starostných domácich od začiatku trápili. V 5. min mladíci išli do vedenia, keď odchovanec Liptákov L. Žiak nedal šancu Hollému 1:0. Liptáci ako hostia vytvorili veľký tlak, ale nedokázali dať gól. Prvá tretina bola šokom pre prítomných divákov. Liptáci vytvorili veľké množstvo šanci, ale bolo to krčovité, neboli schopní dať gól ani z čistých šancí. mladý Húska v bráne osemnástky exceloval. Liptáci potom opäť pikali, keď v 27. min sa presadil Horvárh. Začala sa rodiť senzácia. V 36. min sa však presadil Macík a zrazu bolo 1:2. Každý čakal obrat, ale opak bol pravdou. Mladí reprezentanti výborne bránili, prežili vylúčenia, keď vyzeralo ako u Waterloo. Liptáci pred koncom odvolali aj brankára, ale senzácii už nemohli zabrániť.
Anton Bartánus, tréner SR 18: "Hrali sme veľmi dobre v obrane, mali sme aj šťastie, ale z rýchlých brejkov sme dali góly. Podržal nás brankár Húska, ale výsledok je dielom celého kolektívu."
SR "18" - MHk 32 Liptovský Mikuláš 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Góly:
5. Žiak, 28. Peter Horvath - 36. Macík, 280 divákov

BARDEJOV - PREŠOV 1:2
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
Bardejov dnes na domácom ľade privítal Prešov. Už v úvode mali domáci výhodu presilovej hry pri vylúčení Vartovníka, no hostia sa dokázali ubrániť. Šance boli na oboch stranách, no ani jednému z tímov sa nepodarilo pretlačiť puk do brány. Dvadsať sekúnd pred koncom tretiny Tomčák svojou prudkou strelou trafil tyčku, od ktorej sa puk odrazil do bránky. Do šatni sa odchádzalo za stavu 0:1. V úvode druhej tretiny mali domáci opäť výhodu presilovej hry. Nevyužili ju, no pri pokračujúcom tlaku puk dokázali do brány pretlačiť. Presadil sa Saliji Garip. Domáci mali výhodu ďalšej presilovky, no ani tú nevyužili. Naopak vylúčený Pavlovský, na ktorého zabudla domáca obrana, si nakorčuľoval po modrej čiare, toho našiel peknou prihrávkou Pekarčik. Pavlovský prestrelil domáceho Andreanina a upravil skóre na 1:2. V tretej tretine sa domáci snažili vyrovnať, no proti bol brankár hosti Riečický a aj bránková konštrukcia. Pred koncom tretiny mali domáci výhodu presilovej hry. Nevyužili ju. A tak si hostia odnášajú tri body a vyhrali tak boj o prvé miesto v tabuľke po jedenástom kole.
HC 46 Bardejov - PHK 3b Prešov 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Góly:
26. G. Saliji - 20. Tomčák, 34. Pavlovský

MICHALOVCE - TOPOĽČANY 8:0
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovčania síce svojmu súperovi v druhom kole hladko podľahli, teraz to však bol úplne iný zápas. Zverenci trénera Milana Staša totiž od začiatku pevným krokom kráčali za víťazstvom. Trošku ich v tom mohol zastaviť hosťujúci Adam Záhorský, ktorý v 5. minúte nastrelil žŕdku Borkovej brány, no odvtedy boli na koni hráči Dukly. Tým sa v desiatej minúte podarilo dobre realizovať presilovú hru a Zoltán Kubáť strelil svoj premiérový tohtosezónny gól - 1:0. Tento michalovský bek bol pri chuti a v devätnástej minúte zaznamenal v hre štyroch proti štyrom svoj druhý zápasový presný zásah. To ešte nebolo zo strany Dukly v úvodenej časti zápasu všetko. V poslednej minúte najskôr Halás pohŕdol tretím gólom v siete "Žochárov", no štyridsať sekúnd pred koncom ho zastúpil Martin Drotár, ktorý využil perfektnú prihrávku spoza brány od Richarda Šechného. Hráči Dukly hrali v pohode aj v druhej tretine a naďalej si pripravovali jednu gólovú šancu za druhou. Najkôr výborne zakombinovala štvrtá lajna, Majerník ale dvakrát nepochodil pri brankárovi Kičinovi.
V 32. minúte sa však už skóre menilo. Richard Šechný opäť ukážkovou prihrávkou našiel Martina Drotára a ten pohodlne pridal svoj druhý gól v zápase - 4:0. Na konci druhej tretiny sa skóre mohlo meniť aj na druhej strane. Buraľ chybil v obrane Dukly, následne fauloval pri úniku Filipa Hudeca a hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie. S tým si však michalovský golman Pavol Borko poradil. Ani v poslednej tretine sa obraz hry nezmenil. Naďalej dominovali Michalovčania, ktorí v záverečnej časti pridali štyri presné zásahy. Najskôr v 43. minúte počas presilovky skóroval Marcel Šterbák, potom ďalší presný zásah pridal Martin Schnelly, v 49. minúte sa presadil od modrej ďalší obránca Vladimír Urban, no a skóre duelu uzavrel v 51. minúte pri hre štyroch proti štyrom Jakub Linet. Domáci hokejisti tak v pohodovom tempe vrátili aj s úrokmi "Žochárom" prehru z druhého kola.
HK Dukla Michalovce - HC Topoľčany 8:0 (3:0, 1:0, 4:0)
Góly:
11. a 19. Kubát, 20. a 32. Drotár, 43. M. Šterbák, 46. Schnelly, 49. Urban, 51. Linet

PRIEVIDZA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 4:5
Dopisovateľ: Ján Jeleň, MŠ HK Prievidza
Dnes sa hral v Prievidzi hokej slabšej úrovne. Domáci nezvládli úvod stretnutia, keď už v 1. minúte inkasovali. Súper ďalšími dvoma gólmi zvýšil stav na hrozívych 0:3, ale domácim sa podarilo ešte v prvej tretine skorigovať na 2:3. V druhej tretine hostia dvoma gólmi zvýšili na 2:5. V tretej tretine domáci skorigovali na 4:5, ale ani presilová hra v posledných minútach stav nezmenila.
MŠ HK Prievidza - HK Spišská Nová Ves 4:5 (2:3, 0:2, 2:0)
Góly:
18., 41. a 52. Kentoš, 15. L. Říha - 1. Gurčík, 11. Vaic, 14. Smotrila, 21. Koky, 30. Leskovjanský

Dohrávka 2. kola:

POVAŽSKÁ BYSTRICA - DETVA 1:2
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Hostia od úvodu potvrdzovali úlohu favorita, boli dôraznejší, z čoho vyplynuli dva góly v sieti inak výborného Nagya. Za stavu 0:1 si domáci kapitán Koleda položil na ľad Volentiera, nového muža v bráne Detvy, ale nedokázal trafiť odkrytú bránu... Panteri postupne vyrovnali hru, ale šance ktoré si vytvorili nedokázali premeniť. Podarilo sa to až Dírerovi v 49. minúte, keď jeho strela prepadla Volentierovi cez lapačku. Domáci potom pritlačili, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.
HK '95 Považská Bystrica - HC 07 Detva 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Góly:
49. Dírer - 10. Ľ. Zuzin, 19. Fekiač, 105 divákov

Predohrávka 24. kola:

SENICA - TRNAVA 2:4
Súhrn zaslal klub HC Dukla Senica
Už od úvodných sekúnd si hráči nič nedarovali a bojovali o každý jeden puk. Sledovali sme vyrovnaný hokej so šancami na oboch stranách, ale gól sme nevideli. Najväčšiu šancu na strane hostí mal v 13. minúte Kovalovský, ale Ďuriš predviedol famózny zákrok. V 17. minúte mal gól na hokejke i Mikolášek, ktorý sa ocitol vo výbornej pozícii, ale Hálovu bránu tesne minul. V posledných dvoch minútach „horelo“ pred obomi bránkami, ale brankári svoje tímy podržali.
Po prestávke akoby na ľad vykorčuľovali iné tímy. Oba celky hrali aktívnejšie, vytvárali si veľké množstvo príležitostí a diváci si mohli zakričať gól. Už v 22. minúte sa domáci zmocnili puku a hneď bol z toho gól. Strelcom bol Martin Kalináč. V zápase bol veľmi aktívny Lisoň, no v druhom dejstve ešte Ďuriša neprekonal. V 30.minúte spálil obrovskú šancu Jurík. Rútil sa na Hálovu bránu, naznačil strelu, brankár si vykorčuľoval, no Jurík si puk potiahol za bránu, ktorú obkorčuľoval a chcel puk poslať vedľa tyčky do siete. No trafil iba žŕdku. Od tejto minúty prebrali opraty zápasu domáci a vytvorili si veľké množstvo príležitostí, ktoré však nedokázali využiť. A potom sa potvrdilo staré známe „nedáš – dostaneš“. V 37.minúte počas presilovej hry Martin Baran prekonal senického gólmana a vyrovnal na 1:1.
V úvode posledného dejstva sa hneď dostali domáci do prečíslenia dvaja na jednoho, ale Kalináč bol v koncovke nepresný. Počas nasledujúcej presilovej hry sa domáci tlačili do koncovky, skúšali to zo všetkých možných pozícií, ale puk za Hálových chrbátom neskončil. V 48. minúte mali domáci obrovské šťastie, keď sa po nedorozumení domácich obrancov zmocnil puku Rosa a jeho delovka len tesne minula Ďurišovu svätyňu. V 50.minúte sa senickým štadiónom opäť ozvalo „gól“, keď tlak, ktorý si domáci vytvorili pretavil na gól Michal Šúrek. Záhoráci sa však dlho z vedenia neradovali. O dve minúty hostia vyrovnali. Gól si na svoj účet pripísal Peter Barinka, keď trafil presne medzi betóny domáceho gólmana. A hralo sa opäť odznova. V 56. minúte mali domáci výhodu o jedného hráča, no miesto toho, aby gól dali, paradoxne, inkasovali. Po nedorozumení v obrannom pásme si puk prebral Martin Čunderlík, ktorý tiež nasadil Ďurišovi „jasle“. Seničania sa snažili o vyrovnanie, ale v závere inkasovali ešte jeden gól. V 59. minúte sa pred Ďuriša dostal aktívny Lisoň, ktorého brankár ešte dokázal vychytať, ale na následný pokus Juliána Achsa už bol senický strážca svätyne prikrátky. Zo zápasu, v ktorom domáci dvakrát viedli si napokon odviezli tri body hostia.
HC Dukla Senica - HK Trnava 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Góly:
22. Kalináč, 50. Michal Šúrek - 37. M. Baran, 52. P. Barinka, 56. Čunderlík, 59. Achs, 423 divákov