1. liga - 10. kolo: Bardejov zdolal reprezentačnú osemnástku, Detva prehrala v Michalovciach

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Doteraz najlepšie dva prvoligové tímy v tejto sezóne zviedli v 10. kole súboj na diaľku o priebežné prvé miesto. Úspešnejší boli Bardejovčania, keď vyhrali na Liptove nad reprezentačnou osemnástkou 4:0, kým Detva prehrala v Michalovciach 4:6. Spišiaci po zaváhaní v predošlom kole tentoraz vyhrali nad Topoľčanmi jednoznačne 9:4. V ďalších zápasoch vyhrali hokejisti Liptovského Mikuláša v Prievidzi 5:3, Trnavčania nad Prešovom 3:2 a Považskobystričania hrali až do polovice zápasu výsledkovo vyrovnaný duel so Senicou, no potom prišla zaujímavá porcia gólov na oboch stranách a hostia napokon zvíťazili 6:4.

1. liga - výsledky 10. kola:

MICHALOVCE - DETVA 6:4
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
V šlágri 10. kola prvej ligy sa hral hokej ako remeň. Obe družstvá to od začiatku pustili naplno a naozaj sa bolo na čo pozerať. V druhej minúte Banovský krásne našiel Jakuba Lineta a ten zoči - voči golmanovi Orčikovy nezaváhal - 1:0. Následne Dukla nevyužila dlhočíznu presilovku o dvoch hráčov, no v presilovke piatich proti štyrom sa do čierneho trafil Ľuboš Fajčák - 2:0. Hneď na to putoval na trestnú lavicu Čížek, hostia však presilovku nevyužili. Po jej skončení mal tretí gól na hokejke Martin Drotár, no v ďalšej presilovke sa trafili už aj hostia, keď Graham znížil na 2:1. O niekoľko sekúnd už bolo vyrovnané. Gachulinec poslal na bránu propagačnú strelu, ktorá prekvapila niestého Pavla Borka - 2:2. Aj v druhej tretine sa hral výborný hokej. Hostia hneď na úvod nevyužili dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov. Hneď po nej sa mohlo meniť skóre aj na druhej strane, Orčík však zázračne vytesnil strelu Banovského. Následne sa dvoma výbornými zákrokmi prezentoval Pavol Borko, no v 26. minúte už nestačil na strelu Srnku a v bráne ho vymenil Ivan Fedor. Ten bol ihneď viackrát v permanencii, no z najväčšieho tlaku hostí udrel Martin Drotár, ktorý unikol obrane a strelou spoza protiháča vyrovnal na 3:3. V posledných sekundách druhej tretiny mal dve gólové šance Filip Podsedlý, skóre sa však nemenilo.
Vyrovnaný stav ostal v tretej tretine šesť minút. Po chybe obrany hostí sa dostal k puku Richard Šechný a popod Orčíkové betóny poslal Duklu do vedenia - 4:3. O minútu neskôr viedli Michalovčania už o dva góly, keď sa presadil Jakub Linet - 5:3. Hostia vrhli všetky sily do útoku a v poslednej minúte sa im podarilo Sládkom znížiť na 5:4. To im dodalo novú energiu, 34 sekúnd pred koncom odvolali brankára a pokúsili sa vyrovnať v power-play. Tá im však nevyšla, pretože Peter Čížek gólom do prázdnej brány rozhodol o tom, že michalovská Dukla sa po siedmej výhre v rade vyšplhala na prvé miesto v tabuľke.
HK Dukla Michalovce - HC Orin 07 Detva 6:4 (2:2, 1:1, 3:1)
Góly:
2. a 47. Linet, 7. Fajčák, 37. M. Drotár, 46. Šechný, 60. Čížek - 16. Graham, 17. Gachulinec, 26. B. Srnka, 60. Sládok

PRIEVIDZA - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 3:5
Dopisovateľ: Ján Jeleň, MŠ HK Prievidza
Domáci sa ujali vedenia 2:0 a zrejme si všetci mysleli, že je po zápase. Vstup do druhej tretiny bol z domácej strany veľmi nesústredený, a hostia to patrične využili na strelenie troch gólov. V záverečnej tretej tretine sa domáci snažili o vyrovnanie, ale po veľkej a hrubej individuálnej chybe v obrane inkasovali na 2:4. Ako sa neskôr ukázalo, bol to rozhodujúci úder od hostí, ktorí až do konca kontrolovali hru, a domácim nič nedovolili. Zápas skončil zaslúžene víťazstvom hostí 5:3.
MŠ HK Prievidza - MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:5 (2:0, 0:3, 1:2)
Góly:
6. Mendel, 18. Kentoš, 60. Môcik - 25. Piatka, 27. M. Trochta, 31. Uhrík, 45. R. Macík, 57. M. Oravec

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - TOPOĽČANY 9:4
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Gólový uragán v prvej tretine privádzal hostí do neriešiteľných situácií. Domáci hokejisti v snahe odčiniť nešťastnú prehru v Liptovskom Mikuláši strieľali jeden  gól za druhým a v 20. minúte vyhnali brankára Hala, ktorého ešte v závere prvej tretiny vystriedal Kičina a hneď mal možnosť ukázať niečo zo svojho umenia. V 22. min však kapituloval aj on, keď ho prekonal kurióznym gólom Findura. V druhej tretine to však bolo zo strany domácich všetko. Hra upadla, domáci sa začali vybíjať v individuálnych akciách, viazla súhra, a tak sa pomaly začali osmeľovať aj hostia. Tí totiž začali hrať viac do tela, lepšie korčuľovali a domácim to robilo problém pri rozohrávke. Domáci faulovali a v závere ponúkli hosťom presilovku o dvoch hráčov, čo náležite využili a dali svoj prvý gól. V tretej tretine začali znova presilovkou o dvoch hráčov za nebezpečnú výstroj, Klinga hral bez prilby a na lavici sedel ešte aj Vaic. Hostia strelili aj druhý gól a pri presile o jedného hráča aj tretí gól. Domáci tréner si vybral oddychový čas a trošku prevetral svojich zverencov, ktorí znovu pridali a tromi gólmi zvýšili svoje vedenie. Prianie domácich divákov však už nesplnili a "desiatku" hosťom nenadelili. Tí ešte v 57. min prikrášlili konečný výsledok. Víťazstvo domácich je plne zaslúžené.
HK Spišská Nová Ves - HC Topoľčany 9:4 (5:0, 1:1, 3:3)
Góly:
4. Klinga, 13. a 20. Vartovník, 13. a 50. Smotrila, 18., 22. a 53. Findura, 47. Leskovjanský - 40. Bystričan, 41. a 57. L. Káčer, 42. Guričan, 451 divákov

TRNAVA - PREŠOV 3:2
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
Prešov pricestoval do Trnavy v oklieštenej zostave, keď mu chýbalo najmä niekoľko bekov, a nevyhol sa chybám v obrane. V prvej tretine to boli ale práve hostia, kto využil efektívne chyby a viedol 2:1. Od druhej tretiny už ale Trnava zlepšila korčuľovanie, napádanie i bekčeking a trpezlivým výkonom dvakrát prekonala Riečického, ktorý bol základným kameňom prešovského odolávania. Hostia hrozili z únikov, no Kivader nastrelil žrď a Hajnik nepochodil cez Hálov betón. Vypracovať si z hry dobrú šancu, ani pri hre bez brankára, sa východniarom nepodarilo a tri body ostali doma.
HK Trnava - PHK 3b Prešov 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Góly:
5. Brandis, 27. Hrbáčik, 38. Achs - 7. Kivader, 7. Borecký, 255 divákov

SLOVENSKO "18" - BARDEJOV 0:4
Dopisovateľ: František Fussi, Liptovský Mikuláš
Veľkým favoritom boli hostia, ktorí dvakrát za sebou hrali o postup do extraligy. Mladici sa dlho držali, mali dobre šance, ale iba skúsenosť im nedovolila, aby skórovali. V 11. min sa nečakane presadil Samir Saliji, ktorému pekne prihral M. Segľa. Na strane hostí exceloval Andreanin, ktorý vychytal viacerých hráčov osemnástky. Naopak po vylúčení Themára dostal Hopkovič hostí do dvojgolového vedenia. Dorastenci sa nevzdávali, pekne kombinovali, ale gól nedali. To bol rozhodujúci moment celého zápasu. Skúsenejší hostia v závere stretnutia ešte dvakrát udreli a vyhrali. Čí zaslúžene, o tom nech si urobia názor prítomní diváci.
SR "18" - HC 46 Bardejov 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Góly:
11. S. Saliji, 28. Hopkovič, 50. M. Baláž, 52. G. Saliji, 167 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - SENICA 4:6
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Hostia začali na Považí zhurta a zatlačili domácich do hlbokej defenzívy. Strelili úvodný gól a mali ďalšie príležitosti na zvýšenie vedenia. Naopak, boli to Panteri, ktorí využili presilovku 5:3 a Hriňom vyrovnali. Vzápätí mali aj hostia dlhú presilovku o dvoch hráčov, ale domáci na čele s výborným Hričinom odolávali. Prvá polovica druhej tretiny bola rozháraná, domáci Koleda nevyužil samostatný nájazd a prišiel trest. Záhoráci v priebehu troch minút strelili tri góly a vlastne rozhodli o zápase. Keď v úvode tretej časti strelili ďalšie dva góly, s domácimi to nevyzeralo dobre! Nevzdali sa, skorigovali stav a dokonca v závere sa hostia strachovali o výsledok. Hostia však vyhrali zaslúžene, počas celého zápasu pôsobili kompaktnejším dojmom, ale ku cti domácim slúži, že zápas dokázali zdramatizovať a bojovali do úplného záveru.
HK '95 Považská Bystrica - HC Dukla Senica 4:6 (1:1, 1:3, 2:2)
Góly:
13. Hriňa, 38. Trenčan, 49. Slávik, 54. J. Zlocha ml. - 3. Gula, 30. Lantoš, 31. Videlka, 33. a 45. Kalináč, 42. Reissmüller, 123 divákov