Zaslúžené víťazstvo Spišskej, zhodli sa Oremus s Jedličkom

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) – Trikrát a dosť! To si zrejme povedali hokejisti Spišskej Novej Vsi pred zápasom na ľade Zvolena. Úradujúci majster v doterajších meraniach síl vrátane pohára zakaždým zvíťazil, v nedeľu sa však po gólovej prestrelke 4:6 prvýkrát tešili „rysi“. A úplne zaslúžene. Veď v zápase pod Pustým hradom ani raz neprehrávali.

Dobrý úvod predzvesťou kvalitného výkonu

Forma nováčika rastie. Po treťom triumfe v sérii sa  vyšplhal už na siedme miesto. „Máme teraz fazónu, darí sa nám strieľať viac gólov a bolo to vidno aj na ľade. Odohrali sme veľmi kvalitný zápas,“ tešil sa bezprostredne po stretnutí Matej Giľák, autor troch bodov za dva góly a asistenciu. „Dodržiavame veci, ktoré máme hrať. Z toho vznikajú šance, ktoré premieňame.“

Dôležité z pohľadu výsledku boli už vstupy do prvých dvoch tretín. Na začiatku sa Spišiaci presadili v druhej minúte, v prostrednej časti im stačilo na gól 20 sekúnd. „Posledné tri stretnutia nám vychádzali úvody, dostali sme súperov pod tlak a dali sme prvý gól. To nám vždy veľmi pomôže, potom hráme naozaj kvalitný hokej,“ pokračuje 26-ročný krídelník.

Hostia boli na Zvolen veľmi dobre pripravení. Svoje góly dali buď po presne mierených strelách, alebo po vyšachovaní obrancov prakticky do prázdnej bránky. „Vládne medzi nami chémia, vidíme sa a vypracovávame si veľmi dobré šance. Boli to pekné góly, takže sme spokojní,“ netajil Giľák.

Napriek trom bodom možno nájsť aj jedno negatívum. Prehajdákanie náskoku 4:1 mohlo vyjsť zverencov trénera Mosnára draho. Tri využité presilovky Zvolena ich však v konečnom zúčtovaní mrzieť nemuseli. „To je vec, ktorú musíme zlepšiť. Opakuje sa to skoro stále. Máme zápas veľmi dobre rozohraný a zbytočnými faulami si to sťažujeme,“ dodal Matej Giľák.

Zaujímavosťou je, že na lavičke sa neobjavil brankár Filip Surák. Ten bol síce písaný ako Melicherčíkova dvojka, no medzi hráčmi by ste ho hľadali márne. „Filip je tu s nami, ale mal nejaké zdravotné problémy. Nechali sme ho preto v šatni, aby nebol zbytočne v zime. V prípade potreby bol pripravený naskočiť do zápasu,“ ozrejmil Miroslav Mosnár.

Toto sa rytierom nemôže stávať

Dotiahnutie sa z 1:4 na 4:4 síce vlialo do žíl domácich hráčov nádej na body, naháňanie zajaca za chvost tentokrát nedopadlo úspešne. „Nemyslím si, že je to smola. Dnes sme nehrali podľa našich predstáv. V prvej tretine sme nehrali dobre, v druhej sme sa snažili otočiť skóre, aj sme sa k tomu priblížili, ale nakoniec to dopadlo tak, ako to malo byť,“ priznal chlapsky druhý dvojgólový strelec Maroš Jedlička.

Čo bolo príčinou slabého výkonu a prehry? „Neboli sme dobre pripravení v hlavách. Možno nám trochu stúpol do hlavy zápas s Košicami. Toto sa nám nemôže stávať, ak chceme byť úspešní,“ analyzoval stále len devätnásťročný mládežnícky reprezentant, ktorý si svojimi výkonmi vypýtal pozvánku do kempu pre juniorským šampionátom. „Reprezentační tréneri vedia, čo je vo mne. Dúfam, že sa mi takto bude dariť aj naďalej.“

Pochvalu svojmu zverencovi zložil tréner Peter Oremus. Uvedomuje si, že na nejaký čas mu talentovaný krídelník vypadne zo zostavy. „Veľmi ma teší, že pokračuje vo veľmi dobrej forme. Pevne verím, že sa na MS prebojuje a urobí nám tam so spoluhráčmi radosť.“

Skúsený kormidelník priznal zaslúženú výhru Spišskej Novej Vsi. Nie prvýkrát sa podarilo jeho zverencom vyrovnať takmer stratený zápas. No víťazný presný zásah Giľáka zo 48. minúty si za klobúk určite nedajú. „Veľmi ma mrzí gól na 4:5. To sa nám nemôže stávať. V našej tretine sú dvaja hráči súpera, my tam máme všetkých piatich a napriek tomu dostaneme gól do prázdnej bránky,“ zakončil Peter Oremus.