Tréner 17-tky Roman Sýkora: Verím, že na ročníku 2004 raz bude stáť slovenská reprezentácia

NÁMESTOVO (SZĽH) – Hlavný tréner reprezentačnej sedemnástky Roman Sýkora si prvý tréning na ľade so svojimi zverencami po dlhých týždňoch užil natoľko, že po ňom stratil hlas. Skutočne dlhý čas sa výber hráčov s ročníkom narodenia 2004 spolu nevidel. Šancu opätovne sa stretnúť, zatrénovať si, ale aj zahrať dva prípravné zápasy dostal vďaka námestovskej bubline, ktorú zriadil Slovenský zväz ľadového hokeja na podporu mládežníckeho hokeja v náročných pandemických časoch.

Už prvý tréning sedemnástky na ľade vo štvrtok dopoludnia naznačil, že hráči si pobyt na ľade užívajú. Nechýbala mu dynamika či nasadenie, z chlapcov na ľade sršala energia i nadšenie. Emócie, ktoré v prostredí zimného štadióna nezažili od polovice októbra minulého roka a na reprezentačnej úrovni od vlaňajšieho augusta. „Pandemická situácia nám veľa neumožnila. Mali sme spolu dve akcie ešte v priebehu minulého leta, odvtedy sme sa nevideli. Veľmi ma to mrzí. Som však rád, že sme mohli vytvoriť bublinu a stretnúť sa. Našim cieľom je dať mužstvo dokopy, nahradiť chlapcom tréningový a zápasový rytmus, ktorý nie je možný ani v kluboch. Aj preto odohráme dva duely s reprezentačnou šestnástkou. Chceme chlapcov čo najlepšie pripraviť na letný turnaj Hlinka Gretzky Cup, ktorý ich čaká v auguste,“ hovoril pre hockeyslovakia.sk po štvrtkových tréningoch Roman Sýkora.

Aj on si výcvikový tábor užíva. „Môžete počuť na mojom stratenom hlase, ako veľmi,“ žoviálne poznamenal hlavný kouč, ktorý sa na striedačku reprezentácie do 17 rokov posunul kontinuálne z národného tímu do 16 rokov. „S týmito chlapcami pracujem dva roky a musím povedať, že na každú reprezentačnú akciu sa teším. Som rád, že môžem s nimi spolupracovať,“ dodal kouč.

Hlavnú základňu sedemnástky v sezóne 2020/21 tvoria predovšetkým hráči s ročníkom narodenia 2004, v ktorom Roman Sýkora vidí veľký potenciál. Jeho súčasťou sú už dnes viaceré známe mená – Slafkovský, Nemec, Petrovský, Mešár, Žlnka, Šotek, Sýkora, Čiernik, Repčík, Suchý, Honzek, Jurčák, Krakovský či mnohí ďalší. Viacerí chlapci majú v budúcoročných preddraftových zoznamoch sľubné postavenie. Juraj Slafkovský a Šimon Nemec sú dokonca adeptmi na umiestnenie v prvom kole.

„Tento ročník má veľký potenciál. Verím, že v budúcnosti na ňom bude stáť slovenská reprezentácia,“ hovorí Roman Sýkora. V Námestove má k dispozícii aj hokejistov, ktorí dosiaľ v národnom tíme do 17 rokov nefigurovali. „Keďže paralelne prebieha výcvikový tábor osemnástky, ktorá hrala dva zápasy s Čechmi, viacero hráčov sa nachádzalo tam. Museli sme v nominácii urobiť nejaké zmeny. Vzali sme do Námestova aj hráčov, ktorí nebývali na predchádzajúcich akciách, čomu sa teším. Opäť hovorím, že ročník 2004 je veľmi dobrý, ponúka široký záber kvality. Prizvali sme iných chlapcov, aby nám ukázali, ako sú na tom,“ dodáva Roman Sýkora.