Spišák priznal predzápasové obavy, Špirko sa nebráni podpisu do konca ročníka

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) – Ani oneskorený návrat do hry nevykoľajil Spišiakov a zgustli si na lídrovi tabuľky z Martina. Hosťom nepomohli ani dve posily – útočníci Rastislav Špirko a Andrej Themár. Prehrali 3:6.

Po vyše siedmich týždňoch zobrali hokejky do rúk spišskonovoveskí hokejisti a znovu si mohli užiť naháňanie sa za pukom počas majstrovského stretnutia. Herný výpadok nebol z ich strany veľmi zreteľný. „Nevedeli sme sa dočkať prvého zápasu po obrovskej prestávke, ale zároveň sme mali obavy,“ otvorene priznal domáci tréner Róbert Spišák. „Tréningy sa nám zdali nekonečné, navyše boli ubíjajúce. U nás bol ten problém, že sme koronavírus dostali tesne pred znovuotvorením sezóny. Niektorí zverenci nemali dlho kontakt s ľadom. V niektorých fázach stretnutia som videl, že chalani majú toho dosť, no zvládli sme to pomocou umnej a taktickej hry. Vychádzali nám kombinácie, išli sme do streľby. Boli sme agresívni pred bránkou súpera a myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili,“ dodal k hodnoteniu duelu 5.kola Slovenskej hokejovej ligy kormidelník Spišskej Novej Vsi.

Martin sa viezol na víťaznej vlne. Čelo pelotónu ho, prirodzene, tešilo, ale mal na to svoje vysvetlenie. Sezóna je ešte stále rozháraná a skutočná sila protagonistov v nedohľadne. To ale Spišiakov nevyrušovalo. „Nezaoberal som sa s faktom, že hostia sú lídrom ligy. Samozrejme, je dobré, ak natrafíte na mužstvo zhora, no viac som sa zameral na menoslov hráčov. Všimol som si, že uprednostňujú talentovaných chlapcov a vedel som, že to bude ťažké,“ uviedol Spišák v súvislosti s vývojom duelu, ktorý sa domácim podarilo strhnúť na svoju stranu v záverečnej tretine. Róbert Spišák aj vlani stál na striedačke Martinčanov po striebornej sezóne 2018/19. Jeho misia sa naplnila v októbri minulého roka a okamžite kladne reagoval na ponuku Richarda Rapáča, „Určite mám radosť z výhry aj preto, že som ju dosiahol proti bývalému klubu. Ten sme porazili už v príprave, no tentoraz to prišlo v rámci súťaže,“ zakončil Spišák.

Tlačiť sa za každú cenu do extraligy nie je zaujímavé. Lepšie je, ak to príde prirodzene. Chcem o niečo bojovať a v Martine na to cítim príležitosť.

V martinskom drese vykorčuľovali na ľad dva najnovšie prírastky Rastislav Špirko a Andrej Themár. „Veľmi som sa tešil na zápas. Išiel som do neho s veľkou dávkou pokory. Človek nie je spokojný, keď prehrá, ale na druhej strane nosí v hlave skutočnosť, že kdekoľvek je, môže pomôcť,“ nedal si vziať dobrú náladu po zakopnutí 3:6 na východnom Slovensku skúsený útočník Špirko.

V priebehu dvoch rokov dominoval predovšetkým vo zvolenských farbách. O to viac bolo prekvapením, keď sa tesne pred predčasným koncom sezóny 2019/20 pobral do Trenčína. Po zmene klubu ho forma neopustila. Spoločnú reč s Duklou aj tak nedokázal nájsť. „Neviem si to vysvetliť. Každé mužstvo má svoje predstavy i finančné možnosti. Myslím si, že v tomto nebol problém. Od nikoho neprišla reálna ponuka, o ktorej by sme mohli diskutovať. Extraligový záujem neprichádzal a sám som sa nikde netlačil. Vždy beriem veci tak, ako sú. Priznám sa, že mojím želaním bolo zahraničie, pretože nie je na škodu mať istotu a skúsiť si niekde niečo vybudovať,“ hľadal dôvody, prečo po plodných sezónach nefiguruje v niektorom tíme medzi elitou aj v súčasnosti.

Martinský odchovanec už má svoj vek a s klubom uzavrel takzvanú otvorenú zmluvu do konca decembra. Následne sa rozhodne, ako bude vyzerať jeho ďalšia budúcnosť. „Som naklonený možnosti odohrať celú sezónu doma. Všetko je možné. Možno nájdeme spôsob, ako ostať v tíme. Prípadne by sme skúsili reálne zabojovať o postup. Tlačiť sa za každú cenu do extraligy nie je zaujímavé. Lepšie je, ak to príde prirodzene. Chcem o niečo bojovať a v Martine na to cítim príležitosť,“ vyhlásil Špirko.

Z Martina v minulosti odchádzal do Brna ešte počas extraligových čias klubu z Turca, aj preto je preňho SHL-ka veľká neznáma. „Naozaj som nevedel, čo ma čaká. Zistil som, že prvoligoví chlapci sú šikovní, no v niektorých momentoch chýbajú základné prvky ako presná prihrávka alebo spracovanie puku. Všetci vedia korčuľovať a zrážať sa, ale niekedy možno chýba hokejovosť,“ prezentoval úvodné poznatky z prvoligového ľadu 36-ročný krídelník Rastislav Špirko.