SHL: Mikulášske kolo – zastaví Skalica lavínu?

BRATISLAVA (SZĽH) – Koniec prvého decembrového týždňa bude okrem iného patriť tradične Slovenskej hokejovej ligy. Priaznivci prvoligového diania sa môžu tešiť na várku ďalších piatich stretnutí deviateho súťažného kola.

Program 9. kola SHL:

17:00 | Vlci Žilina – HK iClinic Skalica

17:00 | HK AUTORÁCZ Levice – MHK Dubnica nad Váhom

17:00 | HK´95 Považská Bystrica – HC Topoľčany

17:00 | HC 19 Humenné – HK VITAR Martin

18:00 | HK Spišská Nová Ves – HK Gladiators Trnava

 

Hlavnou témou Vlci

Žilina, Žilina a ešte raz Žilina. Pri nahliadnutí do diania SHL netreba dlho uvažovať nad tým, o kom sa hovorí najviac. Mužstvo spod Dubňa zatiaľ pôsobí výrazne dominantným dojmom a z prvej ligy si začína robiť vlastnú súťaž. Okrem toho, že Vlci doposiaľ nenašli premožiteľa, nestratili ani bod a za osem stretnutí inkasovali iba osem gólov. Hokejisti tohto klubu vedú aj individuálne štatistiky a všetko tak nasvedčuje tomu, že poraziť toto zoskupenie bude extra náročné. Už najbližšie sa o to pokúsia hokejisti Skalice. „Záhoráci“ naposledy vo vyrovnanom stretnutí podľahli Spišskej Novej Vsi 4:7. Vzhľadom na priebeh stretnutia je výsledok pomerne krutý. Tím sa však trápi. Z posledných piatich stretnutí vyťažil body iba v dvoch prípadoch a prepadol sa už na predposlednú priečku tabuľky. Skalica sa potrebuje chytiť a odraziť na víťaznú vlnu. Proti Žiline to však bude ozaj ťažké.

Lídri produktivity: Jakub Cíger (12), Martin Hujsa (8)

Brankári: Patrik Romančík (95.37%), Juraj Ovečka (89.88%)

 

Po famóznom úvode, druhé zakopnutie

Viackrát spomínané Levice sa zatiaľ javia v pozitívnom svetle. Označiť ich možno za veľmi príjemné prekvapenie ročníka. Hokejistom z juhu Slovenska vyšiel predovšetkým vstup do sezóny, avšak tešiť ich nemôže prebiehajúci týždeň. Na výhru zatiaľ nesiahli, podľahli Martinu aj Topoľčanom, teda súperom bojujúcim o špičku tabuľky. Štvrtú priečku si zatiaľ udržali, ale ďalšie zaváhanie môže ich počiatočné rozbehnutie ostro pribrzdiť. Posledné stretnutie síce prehrala aj Dubnica, avšak tá potrápila lídra zo Žiliny. Vďaka skvele chytajúcemu Mikolášovi sa útočníkom nepodarilo vsietiť jediný gól, no samotní Vlci dali výhre prívlastok vydretá. „Považania“ zaznamenávajú výsledky ako na hojdačke, preto im momentálne patrí nižší stred tabuľky. Najbližší vzájomný duel týchto dvoch celkov bude pre obe strany dôležitý, keďže ich môže rozbehnúť smerom k ďalšiemu priebehu ročníka.

Lídri produktivity: Lukáš Novák (11), Miroslav Kristín (8)

Brankári: Erik Kompas (92.86%), Michal Gabriš (89.15%)

 

Topoľčany začínajú dýchať lídrom na chrbát

Nestabilné výkony a miešanie prehier s výhrami presne na striedačku. Takáto je doterajšia vizitka Považskej Bystrice. Predposledný tím uplynulého ročníka sa teraz nachádza na treťom mieste od chvosta ligovej tabuľky. Problém nemožno hľadať ani v špeciálnych herných situáciách, kde sa HK 95 radí k priemeru. Horšie je to už s disciplinovanosťou. Viac minút na trestnej lavici odsedeli už iba hráči Dubnice a Topoľčian. Práve druhý menovaný budú cestovať na stred Slovenska v najbližšom kole. Topoľčanom patrí piate miesto. Spoločne so Spišskou a Humenným sa radia k trojici tímov, ktoré dosiaľ stihli odohrať len šesť súťažných stretnutí. Po nie najideálnejšom štarte zlomili Topoľčany smolu proti Dubnicu, ktorú na vlastnom ľade rozostrieľali 8:1. Od tohto momentu prehrali iba raz, so Žilinou a poraziť dokázali i Spišskú či Levice. Z pozície favorita vstúpia aj do stretnutia s Považskou Bystricou. Zvládnu ho?

Lídri produktivity: Juraj Ďurkech (8), Roman Jurák (10)

Brankári: Mário Lamper (87.63%), Juraj Halo (94.64%)

 

Splatili už Humenčania nováčikovskú daň?

Vstupovať do kvalitatívnejšie vyššej súťaže z pozície nováčika je neustále veľmi ťažké. Jasným dôkazom toho sú hokejisti Humenného. Napriek pomerne sympatickým a oddaným výkonom nezbierajú body, vyhrali iba raz a nachádzajú sa na dne prvoligového pelotónu. Zverenci Milana Staša čakajú na víťazstvo už štyri zápasy. Navyše im chýba tímový líder a disponujú najhoršou ofenzívou. Nepríjemné fakty, ktoré mužstvu na psychike nepridajú možno nazvať akousi nováčikovskou daňou. Otázkou je, kedy bude splatená. Dúfať, že sa tak nestane už najbližšie budú hokejisti Martina. Celok z Turca sa nachádza na druhom mieste, keď prehral iba dvakrát. Stalo sa tak však proti tímom s rovnakými ambíciami, aké majú bielo-modrý, teda postupovými. Ak chcú bielo-modrí reálne pomýšľať nad úspechom, musia takéto zápasy zvládať. Tie s tímami z dolnej časti tabuľky by pre nich mali byť povinnou jazdou. Či to tak naozaj bude sa presvedčíme už v nedeľnom kole.

 

Lídri produktivity: Ivan Fedorko (4), Michal Murček (10)

Brankári: Vladimír Glosár (92.55%), Branislav Bernát (92.95%)

 

Najlepšie presilovky verzus najlepší hráč

Už od začiatku predsezónneho obdobia sa tými najvyššími ambíciami netají organizácia Spišskej Novej Vsi. O úsilí, ktoré vedenie vynakladá svedčia kroky, ktorými sa mužstvo prezentuje. Najskúsenejší káder celej ligy sa postupne dopĺňa aj o hráčov zo zámoria, za ktorých by sa nehanbili ani extraligové kluby. Akvizícia Zach Franko do akcie ešte nastúpiť nemohol, no jeho budúci spoluhráči dokázali Skalici aj tak nadeliť sedem kúskov. „Spišiaci“ sa môžu pýšiť najlepšími presilovkami aj oslabeniami. Z početnej výhody dokázali skórovať už jedenásťkrát, čo činí percentuálnu úspešnosť úctyhodných 44% využívania powerplay. Nad najúdernejšou zbraňou tímu trénera Spišáka preto netreba polemizovať. Aj s týmto ukazovateľom sa bude musieť v nasledujúcom kole vysporiadať šiesty celok z Trnavy. Napriek nie ideálnemu ligovému postaveniu, by sme v trnavských radoch našli aktuálne najlepšieho hráča celej súťaže, čo je veľkým paradoxom. Vladimir Antonov sa podieľal na pätnástich góloch svojho mužstva, čo je viac, než polovica všetkých presných zásahov, ktoré doteraz „Gladiátori“ zaznamenali. Druhý Roman Kukumberg získal o šesť bodov menej. Spomenúť ešte musíme výkon Damiana Tyczynskeho z posledného kola. Režisér výhry nad Skalicou bodoval hneď päťkrát. Kto vyjde z tohto mikrosúboja lepšie túto nedeľu?

Lídri produktivity: Lukáš Vartovník (12), Vladimir Antonov (15)

Brankári: Juraj Hollý (89.71%), Anton Ivanovič (92.68%)