Nikto nikomu nič nedaruje. Országh cíti víťaznú mentalitu svojho nového tímu

Po necelých dvoch sezónach v Litvínove bude trénerská kariéra Vladimíra Országha pokračovať opäť v českej extralige. 45-ročný bývalý asistent pri slovenskej reprezentácii povedie spoločne so Zdeňkom Motákom tím majstrovského Třinca.

„Třinec ma oslovil už v januári. Očakávali odchod Vencu Varaďu a hľadali preto nových trénerov. Oslovili ma na spoluprácu so Zdeňkom Motákom, ktorý viedol Olomouc,“ rozhovoril sa progresívny tréner mladej generácie. Spoločne so svojim českým kolegom absolvoval pred podpisom zmluvy stretnutie v Žiline. „Zistili sme, že máme rovnaký názor na hokej. Povedali sme si teda, že do toho ideme. Z pohľadu samotného klubu nebolo čo zvažovať. Je to trojnásobný majster z posledných troch sezón a z pohľadu podmienok ide o absolútnu špičku z pohľadu českej extraligy i Európy. Išlo teda už iba o doladenie detailov zmluvy.“

Hlavnými argumentmi v prospech dohody boli vysoké ambície, profesionalita, ale aj vzdialenosť od Banskej Bystrice.

„Z domova to mám do Třinca iba 150 kilometrov, ale musím povedať, že v prípade takého špičkového klubu by som súhlasil, aj keby to bolo oveľa ďalej. Vládne tu víťazná mentalita a z majstrovského kádra odchádzajú iba štyria hráči. Kvalita je teda stále obrovská,“ pokračoval Országh.

Spomínaná kvalita však zároveň aj zaväzuje. Oceláři získali pod vedením Václava Varaďu tri tituly v rade a nadviazať na takéto úspechy bude náročné.

„Bude to ťažké, o tom niet pochýb. Česká extraliga je veľmi vyrovnaná. Presvedčil sa o tom napríklad Hradec, ktorý získal Prezidentský pohár a potom vypadol s jedenástou Mladou Boleslavou. Reálne je tam päť až šesť kandidátov na titul,“ uvedomuje si slovenský kormidelník. „Berieme to však ako výzvu a chceme nadviazať a predošlé úspechy.

So svojimi novými zverencami sa mohol bližšie spoznať v rámci tradičného letného sústredenia na Liptove. V rámci neho absolvovali hráči českého majstra napríklad výstup na Chopok či rafting v Liptovskom Mikuláši. Práve takéto aktivity slúžia okrem naberania fyzickej kondície aj ako výborný teambuilding.

„Sústredenie na Mikulášskej chate je už zvykom a osobne to vysoko kvitujem. Ide o skvelú vec z pohľadu upevnenia vzťahov a bojov o „fleky. V Třinci je to navyše trochu iné, pretože klub končí sezónu veľmi neskoro a letná príprava je krátka. Potrebujeme teda využiť každý týždeň,“ poznamenal Országh. Výhody momentálne preferovanej individuálnej prípravy nespochybňuje, no aspekt tímovosti vníma ako dôležitý. „Osobne by som to takto preferoval, ale chápem aj kluby, ktoré na to nemajú peniaze. Všetko je závislé od peňazí. České kluby ich majú viac a hráčov platia 12 mesiacov v roku. U nás je to inak a kluby majú teda individuálnu letnú prípravu. Určite to neodsudzujem, ale je vhodné, ak sa aspoň párkrát stretne tím aj v rámci leta.“

Aj vďaka spoločným tréningom môžu tréneri spoznať charaktery svojich zverencov. Országh navyše veľmi rýchlo zistil, že tím Třinca má v génoch víťaznú mentalitu.

„Je to cítiť. V rámci regenerácie sme napríklad hrali futbal a aj tam bolo vidieť, že nikto nikomu nič nedaruje. Nikto nechce prehrať jediný súboj a tí chalani sú naučení víťaziť. Vedia, čo to všetko obnáša. Nie je to iba o rečiach, ale o reálnej robote. Mám z toho dobrý pocit a teším sa na spoločnú prácu,“ uzavrel Vladimír Országh.