Niečo také videl iba v televízore. Galbavý naštartoval Duklu v štýle Chucka Norrisa

Hovorí sa, že play-off je o detailoch a dejiny série môže neraz zlomiť aj jeden moment. Michalovskí hokejisti sa v prvých troch dueloch proti Košiciam strelecky trápili a nenachádzali recept na v pohode chytajúceho Andreja Košarišťana. Zlomiť to paradoxne dokázali gólom, pri ktorom vo svojej bránke nebol.

Košičania strelili aj vo štvrtom súboji série prvý gól, keď sa už v 60. sekunde presadil Brian Ihnačák. Veci sa začali meniť v úvode 13. minúty po tom, čo rozhodcovia signalizovali vylúčenie hosťujúceho Mateja Galbavého. Košarišťan logicky opustil bránku a na ľade nechal priestor pre extra hráča. Obranca Colton Saucerman však v snahe o rozohrávku poslal puk zo stredného pásma priamo do vlastnej bránky a keďže sa predtým ako posledný z Michalovčanov dotkol puku Galbavý, zapísal sa do štatistík v rovnakom čase vylúčením i gólom. Na sociálnych sieťach si za to vyslúžil prezývku Chuck Norris.

„Bol to určite najzvláštnejší zápas mojej kariéry,“ pousmial sa 23-ročný zvolenský odchovanec. „Ten môj gól bol veľmi kuriózny a niečo také som predtým videl iba v televízore. Poviem pravdu, po mojom vylúčení som sa na seba hneval, pretože sme nechceli robiť fauly a oslabil som tím. Až keď som si sadol na trestnú lavicu, počul som, že gól pripísali mne. Príjemne ma to prekvapilo a tešil som sa z vyrovnania.“

V čase faulu Galbavý samozrejme netušil, že z toho bude dôležitý vyrovnávajúci gól. Jeho jedinou snahou bolo skúsiť prerušiť hru a potom sa pobrať na trestnú lavicu. „Snažil som sa ich napádať a prinútiť ich, aby nešli s pukom do nášho pásma. Potom som išiel striedať, ale striedajúci hráč ma pustil naspäť, aby som mal aspoň plusový bod. A nakoniec bol z toho gól. Aj toto prináša hokej a potom som strelil aj normálny gól. Zrazu to išlo a bodaj by to pokračovalo.“

Raritný gól akoby odklial michalovské trápenie a zrazu strieľali góly poľahky. Počas prvých dvoch tretín skórovali šesťkrát a dovtedy nepriestreľného Košarišťana vyhnali z bránky.

„Nezačali sme dobre a inkasovali sme rýchly gól. Potom prišiel šťastný moment a zrazu sme začali robiť veci, ktoré máme. To nás naštartovalo a takto musíme pokračovať,“ nadviazal útočník Dávid Buc, ktorý strelil rovnako ako Galbavý dva góly. „Všetky predošlé zápasy boli vyrovnané a mali sme v nich šance na vyrovnanie. Chýbalo nám potrebné šťastíčko, ktoré sa k nám teraz priklonilo. Zaslúžili sme si to, pretože my sme nič neodflákli a neustále sme pracovali naplno.“

Košičania po hladkej prehre krútili hlavami a akoby nechápali, ako ich mohol takto vykoľajiť jeden nešťastný gól.

„Mali sme super začiatok a skórovali sme z druhého striedania. Bol tam aj tlak na bránku, no potom prišiel ten nešťastný gól. Naživo som niečo také ešte nezažil a do poslednej chvíle som puk tlačil očami preč. Zrazu sme upadli a už sme sa do toho nevedeli dostať. Druhá tretina nám úplne ušla. Tam sa rozhodlo a potom sa to iba dohrávalo,“ priznal útočník Marek Slovák.

Štvrtý zápas série bol rozhodnutý už v prvej polovici a po šiestom góle vystriedal v 30. minúte Košarišťana osemnásťročný Patrik Jurčák. Mládežnícky reprezentant už neinkasoval a tešil sa tak z vydareného extraligového debutu.

„Určite som to nečakal, ale prišlo to a snažil som sa pomôcť mužstvu. Chcel som pochytať čo najviac striel a skúsiť niečo urobiť zo zápasom. Gól som neinkasoval a pre mňa to bol teda super debut. Bohužiaľ sme však prehrali,“ vyslovil sa Jurčák, ktorý sa začal rozcvičovať už po piatom góle Michaloviec. „Prikázal mi to tréner brankárov Milý. Vravel mi, aby som zhlboka dýchal a upokojil sa. Naznačil mi, že je tam šanca a keď padol šiesty gól, tak mi povedali – ideš tam. Snažil som sa chytiť prvú strelu a sústrediť sa na každý moment. Nervozita rýchlo opadla a dochytal som to v pohode.“

Mladý Košičan figuroval v pozícii náhradníka počas sezóny viackrát, no trénerom akoby chýbala odvaha či viera v jeho schopnosti. Premiéry sa teda dočkal až za rozhodnutého stavu v play-off. „Som stále mladý a nemal som na svojom konte žiadny zápas. Chápem preto, že sa toho trochu báli. Teší ma, že som sa uviedol takto a potešila ma aj reakcia divákov,“ ocenil Jurčák skandovanie svojho mena.

V piatom zápase v Michalovciach by mal každopádne absolvovať návrat do bránky Andrej Košarišťan.

„Uvidíme, v akej pohode sa vráti a ako bude chytať. My mu to musíme znepríjemniť, pretože v predošlých zápasoch sme mu dopriali priveľkú pohodu. Musíme byť pred bránkou aktívnejší a dôraznejší,“ odkázal Dávid Buc.

Košičania však veria, že jeden nevydarený zápas nimi neotrasie. Od tridsiatej minúty totiž nielenže neinkasovali, ale tretiu tretinu dokázali zásluhou gólu Mareka Slováka vyhrať.

„Hovorí sa, že v takýchto zápasoch chcete odohrať aspoň dobrú poslednú dvadsaťminútovku. To nám vyšlo. Paťo neinkasoval a pochytal veľa čistých šancí. Tešíme sa aj za neho. „Košo“ chytal až doteraz fantasticky a tentoraz sme mu nepomohli. Prvý bol kuriózny, ďalšie padli po tečoch. V Michalovciach však bude určite v poriadku,“ ubezpečil Slovák,  podľa ktorého je na koni stále práve jeho tím. „Panika nie je na mieste a iba málokedy vyhráte sériu 4-0. Hrá sa to na hrane a každý chce vyhrať. Do Michaloviec však pôjdeme s úmyslom ukončiť sériu. Máme svoj herný plán a k nemu sa musíme vrátiť. Potrebujeme viac strieľať a nehrať to na krásu. V domácich zápasoch nás totiž súper prestrieľal. Osobne pevne verím, že to bude dobre a sériu dotiahneme do úspešného konca.“

Zemplínčania pochopiteľne veria, že pri jednom víťazstve sa to neskončí a po dvoch domácich prehrách sú odhodlaní potešiť aj domáce publikum.

„Naši fanúšikovia si zaslúžia domáci víťazný zápas a nesmieme sa poblázniť. Musíme hrať opäť zodpovedne a urobiť všetko pre predĺženie série,“ dodal útočník Dukly Dávid Buc.


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
6
17 (11,76 %)
Strely na bránu Strely na bránu
0 (0,00 %)
35 (87,50 %)
Zákroky Zákroky
15 (88,24 %)
1/6 (16,67 %)
Presilové hry Presilové hry
2/7 (28,57 %)
5/7 (71,43 %)
Oslabenia Oslabenia
5/6 (83,33 %)
27/58 (46,55 %)
Vhadzovania Vhadzovania
32/59 (54,24 %)
Kompletný prehľad zápasu

Fotogaléria