Slafkovský získal prvú asistenciu v NHL, New Jersey naďalej víťazí

NEW YORK - Juraj Slafkovský si v noci na piatok pripísal prvú asistenciu v tejto sezóne v zámorskej NHL. Slovenský hokejista sa podieľal na góle obrancu Jordana Harrisa v 34. minúte, jeho Montreal však prehral na ľade Columbusu 4:6. Osemnásťročný krídelník má v tomto ročníku na konte štyri body (3+1).

Harris svojim gólom znížil v zápase na 1:2, štyri minúty po tomto zásahu si Slafkovský odsedel dve minúty za podrazenie. Canadiens potom vyrovnali, no v tretej tretine domáci rozhodli o svojom triumfe. Slovenský reprezentant odohral 10:33 minút, na bránku vyslal dve strely. Blue Jackets bodovali vo štvrtom zápase za sebou, pomohol im k tomu dvomi gólmi Sean Kuraly a 38 zákrokmi Joonas Korpisalo. “Dostali sme dnes poriadnu lekciu. Prvá tretina bola asi najhoršia v celej sezóne,” povedal pre nhl.com útočník Montrealu Brendan Gallagher (1+1). Columbus vyhral sedem z uplynulých ôsmich duelov proti Montrealu.

V akcii bol aj ďalší Slovák, útočník Tomáš Tatar. Jeho New Jersey triumfovalo v Toronte 3:2 po predĺžení, rozhodol o tom gól Jegora Šarangoviča po 57 sekundách extra času. "Diabli" zvíťazili už v jedenástom zápase po sebe a vyrovnali tak svoju úspešnú sériu zo sezóny 2005/2006. Dlhšiu víťaznú sériu ťahali len v ročníku 2000/2001, vtedy zvíťazili v trinástich zápasoch za sebou. Skóre duelu otvoril v 16. minúte Auston Matthews, ale o 24 sekúnd neskôr vyrovnal Jesper Bratt. Devils dostal do vedenia kapitán Nico Hischier a duel poslal do predĺženia William Nylander gólom z 58. minúty. Tatar bol na ľade 14 minút a 24 sekúnd, zaznamenal plusový bod a dve strely. “Sme veľmi dobrý tím. Veríme si navzájom, podporujeme sa a preto dosahujeme dobré výsledky. Víťazná séria prilákala na nás pozornosť, ale my si hráme svoje a chceme hlavne dosahovať čo najlepšie výsledky pre Devils,” povedal Hischier.

Tampa Bay doma zdolala Calgary 4:1, obranca Erik Černák chýbal v zostave domácich pre zranenie. V drese hostí nastúpil Adam Ružička, odohral 12:08 minút. Opäť ho tréner zaradil do prvého útoku, v tejto formácii hral už vo štvrtom zápase za sebou. Zaznamenal mínusový bod, jednu strelu na bránku a tri bodyčeky. “Blesky” vyhrali tretíkrát za sebou, dvakrát skóroval Nikita Kučerov a 39 zákrokov zaznamenal Andrej Vasilevskij. “Flames sú veľmi pracovitý tím, nehrá sa proti nim jednoducho. Na ľade sme dreli a preto sa dostavil výsledok,” povedal tréner Jon Cooper. “V prvej tretine sme boli laxní, v poslednej sme mali dosť šancí na vyrovnanie,” dodal kormidelník hostí Darryl Sutter.

Pavol Regenda odohral v drese Anaheimu 15:22 minút, mal jednu mínusku a raz ohrozil bránku súpera. Okrem toho zblokoval päť striel. "Káčeri" podľahli vo Winnipegu 2:3, pričinil sa o to najmä domáci útočník Kyle Connor. Zaznamenal tretí hetrik v kariére, pričom rozhodujúci gól strelil 54 sekúnd pred koncom duelu. V prvých 14 zápasoch strelil Connor len dva góly po tom, ako v minulej sezóne zaznamenal 47 presných zásahov. “Vôbec som nehral dobre, trápil som sa. Dnes som dostal od chalanov skvelé prihrávky a verím, že sa to rozbehne,” povedal 25-ročný Američan. Góly “káčerov” strelili Troy Terry a Trevor Zegras, Ducks prehrali štyri z posledných piatich zápasov. Duel sledovali v hľadisku aj klubové ikony Winnipegu Teemu Selänne a Teppo Numminen, ktorých pred zápasom uviedli do Siene sláy Jets.

Po zlom štarte do sezóny sa prebudilo St. Louis, "bluesmani" zaznamenali piaty triumf v sérii. Washington zdolali 5:4 po nájazdoch, v drese hostí odohral obranca Martin Fehérváry 21:59 minút. Zaznamenal jednu mínusku, dve strely na bránku a päť bodyčekov. V šiestej sérii nájazdov rozhodol Pavel Bučnevič, ktorý strelil krásny gól aj v riadnom čase. Blues vyhrali napriek tomu, že stratili vedenie 3:0 a 4:2. Prvé víťazstvo v drese St. Louis vychytal Thomas Greiss, ktorý zlikvidoval 47 striel. “Som rád, že som zhodil z chrbta tú opicu. Vyhrať doma je skvelé,” povedal Greiss, ktorý prišiel do St. Louis v lete. Dva góly Capitals vo svojom 900. zápase v kariére strelil obranca John Carlson, kapitán Alex Ovečkin zaznamenal svoj 789. presný zásah v kariére a pridal aj dve asistencie. Washington má stále veľkú maródku, prehral štyri z posledných piatich.

Phil Kessel nastúpil na 1000. zápas bez prerušenia a hoci nebodoval, tešil sa z víťazstva Vegas nad Arizonou 4:1. Golden Knights mu pred zápasom pripravili malú ceremóniu. “Bolo to milé. Celkovo odohrať 1000 zápasov je riadna porcia a dosiahnuť to bez prerušenia je šialené. Ani netuším ako sa mi to podarilo,” povedal Kessel, ktorý nevynechal zápas NHL od 3. novembra 2009 a je “železným mužom” profiligy.

Colorado vyhralo na ľade Caroliny 3:2, v predĺžení rozhodol o triumfe obhajcov Stanley Cupu Artturi Lehkonen. V bránke Avalanche žiaril Pavel Francouz, ktorý zaznamenal 46 zákrokov. Coloradu stačilo na víťazstvo len 15 striel. “Hrali sme vynikajúco, len sme nemali šťastie v zakončení,” povedal tréner Hurricanes Rod Brind’Amour.

Roope Hintz oslávil 26. narodeniny dvomi gólmi a prispel k víťazstvu Dallasu na ľade Floridy 6:4. Fínsky útočník bodoval v desiatom zápase za sebou. Zápas nedochytal hosťujúci brankár Scott Wedgewood, ktorý si v druhej tretine bez cudzieho zavinenia zranil chrbát a ľadovú plochu opustil na nosidlách. “Je mimo ohrozenia, hýbe sa a bude v poriadku. Uvidíme po vyšetreniach ako dlho bude chýbať, ale našťastie to nie je vážne,” povedal kormidelník Stars Peter DeBoer.

Boston vyhral aj desiaty domáci zápas od začiatku novej sezóny, keď vďaka dvom gólom Davida Krejčího zdolal Philadelphiu 4:1. Bruins sú už len jedno domáce víťazstvo od vyrovnania rekordu NHL, ktorý držia hráči Floridy Panthers (2021-22) a Chicaga Blackhawks (1963-64). “V tejto lige je ťažké vyhrať jeden zápas a my sme vyhrali 15 zo 17. To je bláznivé,” povedal Krejčí. Flyers prehrali piatykrát za sebou, ich tréner John Tortorella viedol v NHL 1400. zápas. Rodák z Bostonu sa stal prvým Američanom, ktorý dosiahol tento míľnik.

Roman Josi zaznamenal štyri asistencie a pomohol Nashvillu k víťazstvu 5:4 nad New Yorkom Islanders. Opäť zažiaril 21-ročný fínsky útočník Juuso Pärssinen (2+1), ktorý po príchode z farmy nazbieral vo svojich prvých troch zápasoch v NHL štyri body. Center “ostrovanov” Matthew Barzal mal asistenciu, ale stále čaká na prvý gól v sezóne. V 18 dueloch nazbieral 19 asistencií.

Pittsburgh vyhral v Minnesote 6:4, Sidney Crosby nazbieral štyri body (2+2). Seattle zdolal NY Rangers 3:2, v predĺžení rozhodol svojim druhým gólom v zápase Justin Schultz. Brankár “jazdcov” Jaroslav Halák kryl chrbát Igorovi Šesťorkinovi. Detroit vyhral v San Jose 7:4, nerozhodný stav zlomil v tretej tretine prvým gólom v zápase obranca Moritz Seider.

NHL-výsledky:

Boston - Philadelphia 4:1, Carolina - Colorado 2:3 pp, Columbus - Montreal 6:4 /J. SLAFKOVSKÝ za hostí 0+1/, Florida - Dallas 4:6, Tampa Bay - Calgary 4:1, Toronto - New Jersey 2:3 pp, Minnesota - Pittsburgh 4:6, Nashville - NY Islanders 5:4, St. Louis - Washington 5:4 pp a sn, Winnipeg - Anaheim 3:2, Seattle - NY Rangers 3:2 pp, Vegas - Arizona 4:1, San Jose - Detroit 4:7.